Podzielę się z Tobą moimi doświadczeniami z większym baniakiem - mój ma 250x60x60.
1. Filtracja u mnie 2 x eheim jeden 1000l/h drugi 1200l/h były zdecydowanie za słabe - dopiero po dodaniu trzeciego eheima 2400l woda zaczęła być dobrze filtrowana.
Calkiem mozliwe, ze zlapie jakiegos eheima uzywanego w dobrej cenie, wiec zamienie moja tetre na cos takiego. Dzieki za rade. Twoje akwarium jest o 1/3 dluzsze, to tez robi roznice, ale zdecydowanie bede mial to na uwadze.
2. Ogrzewania nie mam żadnego - ogrzanie takiego baniaka byłoby nie ekonomiczne.
bezdyskusyjnie potrzebuje. W domu mam caly czas 20 stopni, baniak ma miec 23*C
3. Świeciłem 3x 150W + 1x70W (a mam baniam 2x większy)- rośliny rosły tak szybko, że na okrągło grzebałem w akwarium - musiałem przycinać i przycinać i przycinać a jak skończyłem jedną stonę akwarium to zabierałem za drugą, jak druga połówka była już OK to pierwsza zdążyła zarosnąć. Jak kończyłło się CO2 - wywalało masę glonów tego pyłu na szybach i roślinach i korzeniach. Miałem problemy z bilansowaniem nawozów - ten ogrom wydawał się nie do opanowania, a każdy nowy problem zaczynał się raz w miesiącu kiedy kończyło się CO2 w butli. Rachunki za prąd były delikatnie mówiąc odbiegające od średniej moich znajomych ;-). Teraz mam 2x HQI 150W i jest lepiej pod każdym względem.
Ja chce 3x 150w hqi swiecic okolo 3H w ciagu doby, na pozostaly czas beda T5, dodatkowo jest szyba pomiedzy akwa a przyszlym hqi.
Jak dlugo ty swiecisz ?
W chwili obecnej mam okolo 1w / litr w moim ponad 100 litrowym akwarium i prawde mowiac nie wiem co to glony. Moze bede mial okazje poznac je blizej
Jak duza butle co2 masz, ze musiales ja raz w miesiacu nabijac?
ja mam 2 butle - jedna 7 l ( wazy jakies 25kg), druga butla zapasowa 2.5 litra
4. CO2 - miałem reaktor narurowy - wszystko super - tylko 2 razy padł zawór zwrotny i przy braku prądu CO2 z reaktora zapowietrzało filtr powodując brak przepływu wody (dobrze, że nie byłem wtedy na urlopie), raz spowodowało to rozszczelnienie i jakieś 5-10 litrów wody wylądowało na panelach podłogowych. Atomizery, kostki itp. nie sprawdzają się - rozpuszczają za mało węgla. Węgiel w płynie załatwił mi dużego heńka. Teraz podaję CO2 do małego filtra wewnęcznego (500l/h), ale straty CO2 na oko są ogromne - jestem na etapie szukania jakiegoś lepszego rozwiązania.
Cos mi tu nie pasuje - przeciez elektrozawor jak nie ma pradu, to odcina doplyw co2, wiec nic nie leci i nie ma prawa sie zapowietrzyc?
Poza tym taki atomizer czy dyfuzor montuje sie na wylocie wody z filtra, nie na wlocie, wiec filtr sie nie zapowietrzy.
Czy cos tu ominalem?
5 Trawnik z heńka miałem pewnego pięknego dnia - nie doczekał się na przycinkę i wypłynął na powierzchnię w całośi - ponowne sadzenie merta bieżącego trawnika skutecznie mnie z niego wyleczyło. Długie trawy na tył i boki ? - Nużańca miałem z jednej strony żeby zasłonić sprzęt jakieś 10 cm gęstości - po roku zajmował 1/3 akwarium a wyrywanie zajęło mi spro czasu... do dzisiaj wybija...
Zaczynam z DSM, zanim zaleje baniak mina pewnie jeszcze prawie dwa miesiace ....
Do tego czasu mam nadzieje, ze heniek sie dobrze zakorzeni.
O Nurzancu nie myslalem, kilka innych mi chodzi po glowie, ale to w swoim czasie....
6. Super wytrzymała ważąca prawie 500kg szafka - wygięła się na środku - trzeba było wstawić wspronik.
hmm
Troche sie zaniepokoilem
Jak Twoja szafka jest zbudowana? czy oprocz tych 4 pionowych scianek ( i pewnie tylnej) masz jeszcze jakies wsparcie? jaka jest odleglosc miedzy sciankami?
U siebie mam belki 42x70 mm calosc opiera sie na 18 takich belkach, do tego sciana tylna ze sklejki 9mm , calosc skrecona i usztywniona metalowymi katownikami. najwieksza odleglosc pomiedzy belkami to ok 30 cm w srodku akwarium sa jeszcze dwie scianki o grubosci 1cm.
ps - waga szafki to 50kg ? nie 500 ?
jesli tak to ja mam troszke ciezsza.
7. Przed przesiadką na duże - miałem 3 małe baniaki 216l, 112l i 50l - i trochę czasu mi zajmowała opieka nad nimi - sądziłem, że z 1 dużym będzie łatwiej - nic bardziej mylnego.
Powodzenia ;-)
Nie mam nic przeciwko opiece nad akwarium. troche mnie przeraza podmiana, ale jakos z wiaderkami da sie rade
Ps
Gdynia - moje miasto