Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: 510 L zalane 14.11.13  (Przeczytany 33896 razy)
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 15, 2013, 16:31:43 »

macie racje. z lewej strony  prawy korzen polozylem bokiemi zmienilem ustawienie kamieni, troche lepiej to teraz wyglada, natomiast prawej strony nie jestem pewiem - wrecz chce tam dodac kilka wiecej pionowych/ prawie pionowyvh korzeni,  bo beda dookola nich niewysokie roslinki, a korzenie maja byc obrosniete mchami.

pytanie mam odnosnie hqi

znalazlem nowa lampe blau lumina plus   3x150w + 4x80w T5

mial ktos kiedys cos wspolnego z firma blau?
znalazlem na necie kilka powiedzmy neutralnych wypowiedzi, ale  one maja ponad 4 lata..
Troche to kosztuje, bo 2 i pol kola, wiec nie chcial bym wydawac bez sensu kasy.

Oczywiscie  fajnie byloby miec wypasionego giesemanna,   ale  bez przesady - 4 kola na to nie dam
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2013, 10:09:21 wysłane przez Irishman » Zapisane

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Październik 12, 2013, 22:48:15 »

Po miesiecznej przerwie w koncu krok do przodu!!.  6 tygodni zajelo mi znalezienie lampy, w koncu z niemieckiego ebaya wyhaczylem giesemanna 3x150w hqi + 4x80w t5.  Niestety lampa miala 180cm czyli wiecej niz wneka z akwarium. Po kilku godzinach pilowania mala reczna pila do alu  mam unikatowego giesemanna o dlugosci 170cm.

Zamowilem roslinki, jakos w polowie tygodnia pierwsza partia dojdzie.

No a tak to obecnie wyglada:
Jakies sugestie zanim rosliny posadze?

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Październik 13, 2013, 09:33:35 »

Wiesz ciąć lampę za 2500 zł trochę żal ale i tak prościej niż przerabiać wnękę (o ile by się w ogóle dało). Najważniejsze że teraz pasuje jak ulał wiec cała operacja opłacała się i nawet estetycznie udało Ci się to zrobić. Ustawienie korzeni i kamieni nawet dobre ale trzeba będzie sporych roślin na tył przy takim ustawieniu lub takich co sadzi się na korzonkach.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Październik 13, 2013, 10:02:51 »

Wiesz ciąć lampę za 2500 zł trochę żal ale i tak prościej niż przerabiać wnękę (o ile by się w ogóle dało). Najważniejsze że teraz pasuje jak ulał wiec cała operacja opłacała się i nawet estetycznie udało Ci się to zrobić. Ustawienie korzeni i kamieni nawet dobre ale trzeba będzie sporych roślin na tył przy takim ustawieniu lub takich co sadzi się na korzonkach.

Hehe
Wneke ciezko by bylo ruszyc.  A co do lampy to nowa taka kosztuje prawie 1300 euro czyli ok 5000zl http://www.ebay.de/itm/310743063118?redirect=mobile

Ja kupilem roczna uzywana za ok 1400zl.  Lampa byla nad akwa roslinnym wiec nie ma solanki na niej.
Nie wiem jak lampy innych firm ale tym giesemannem jestem jak na razie zachwycony. Wszystkie elementy  lacznie z swietlowkami i hqi mozna dowolnie przesuwac i wyjmowac, prowadnice na srubki do bocznych scianek lampy sa na calej jej dlugosci, wszystkie czesci idealnie do siebie dopasowane.  No i co najwazniejsze to to, ze lampa przetrwala podroz kurierem z niemiec do irlandii.
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2013, 10:05:26 wysłane przez Irishman » Zapisane

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Październik 17, 2013, 22:05:49 »

Maly update z dzisiaj.  Do akwa trafilo 6 koszykow glosso 10 koszykow henka no i troche zielska z mojego drugiego akwa.

Teraz czeka mnie kilka tygodni walki z wilgotnoscia, poziomem wody ewentualnymi plesniami...
Za tydzien dostane kilka rodzajow mchow - blender jogurt i pedzel do malowania  i bedzie sie dzialo.

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Październik 18, 2013, 19:46:35 »

Kolejny update. Akwarium zaczyna zyc wlasnym zyciem. Co sadzicie o zmianie ?

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Październik 26, 2013, 12:19:46 »

Niesamowite - po zaledwie 9 dniach od posadzenia glosso, ta juz wypuscila nowe lodyzki, ktore maja po ok 7cm.

Maly Heniek zapuszcza korzenie, pomalu sie rozrasta i przerwy pomiedzy sadzonkami zaczynaja znikac.

Swiece im 12h na dobe

rano 3h T5  320W, potem 4h  hqi 450W , potem 4h T5 320W

Wczoraj doszla do mnie przesylka z mchami  i wczoraj tez posadzilem

Flame
Phoenix
Christmass
Weeping
Stringy
Taiwan

Czesc podarlem na male kepki i powpychalem tam i owdzie, czesc posiekalem zmieszalem z jogurtem i rozsmarowalem po korzeniach

no i teraz sie boje, ze mech na korzeniach mi uschnie, bo co prawda - 4-5 razy dziennie porzadnie zraszam, ale korzenie raz dwa sa suche....

probowal ktos dsm z mchami?

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Październik 28, 2013, 13:25:54 »

po dniu 1wszym

po tyg 1wszym

Jutro beda 3 tyg. Fotki z dzisiaj :

roznica w kolorach wynika z uzycia  2 tel - samsunga galaxy  i srajfona.

Gdyby ktos nie wiedzial, to klikajac prawym na zdjecie i wybierajac opcje otworz w nowym oknie mozna zobaczyc powiekszenie zdjecia.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2013, 23:17:26 wysłane przez Irishman » Zapisane

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Listopad 13, 2013, 23:13:41 »

Tydzien 4.
Mchy sie przyjely, zarowno te starte na miazge z dodatkiem jogurtu, jak i te posiekane. Wszystkie ladnie rosna i przywarly juz do drewna i do kamieni.  Glosso rosnie jak szalona i zaczyna wygladac jak zwarty trawnik.
Maly heniek miejscami zolknie wiec zdecydowalem ze pora na latanie z wiaderkami....

Ostatnie zdjecie bez wody

Poczatki zalewania

Przesadzilem juz sporo roslin ze starego akwarium, doszly mi dzisiaj dwa rodzaje anubiasow,  jeszcze zamowilem kilka sadzonek wysokiej trawy -vivipary niestety nie bylo w sklepie prawa strona na razie pusta.

Jak wam sie to podoba?
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2013, 23:16:13 wysłane przez Irishman » Zapisane

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Listopad 14, 2013, 20:42:36 »

Widze, ze nikomu sie nie podoba i pisze sam do siebie... No coz  mimo wszystko wrzuce kolejna porcje fotek z dzisiaj.

Jest to prawie finalowy owoc mej pracy. Brakuje kilku vivipar w prawym rogu, ktore to dostane dopiero w przyszlym tygodniu.

Oczywiscie nie musze tlumaczyc po co kamloty na korzeniach...

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Listopad 14, 2013, 20:56:55 »

Nie podoba się? Ja Cię proszę, jak już to odbiera mowę;) A tak na poważnie to pewnie niewiele jest osób, które mają na tyle dużą wiedzę żeby mogły cokolwiek zarzucić lub doradzić. A ci którzy mogą tylko podziwiać czekają na to aż zbiorniczek ukarze się w pełnej okazałości Smiley
Mi podoba się już na tym etapie, super! Gratuluję cierpliwości i zaangażowania, sporo pracy Cię to kosztuje....

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Listopad 15, 2013, 15:11:37 »

Zastanawiałem się właśnie jak uda się ten suchy start. Wyszło rewelacyjnie.
Możesz krok po kroku dokładnie opisać sposób postępowania w takim starcie zbiornika. Może odpalę tak na nowo swoją bańkę.

Jak po zalaniu zachowują sie rośliny? Jak kwestia glonów typowych dla startującego zbiornika?
Interesuje mnie też jakiego typu rośliny nadają się do startowania na sucho, bo widzę, że część obsadziłeś dopiero po zalaniu (łodygowce).
Jak teraz świecisz? Od razu pełną mocą, czy postępujesz jak przy zwykłym starcie-na początek naświetlanie po kilka h/dziennie?
Podawałeś jakieś nawozy w czasie suchego, czy tylko zraszałeś, a zielsko czerpało samo makro z podłoża? Dawałeś jakieś nawozy do podłoża?

Walnij najlepiej cały dokładny opis, bo wielu początkującym może oszczędzić to problemów z glonami na początku, a kilku starym fanom zielaków, podsunie kilka nowych pomysłów Smiley

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Listopad 15, 2013, 18:42:17 »

Wydaje mi sie, ze w Polsce suchy start jest malo popularny, w sumie to nie wiem czemu, bo jest to tania metoda na szybki wzrost roslin. Oczywiscie nie postanowem sobie ot tak na eksperyment. Sugerowalem sie forami anglojezycznymi, szczegolnie ze stanow, gdzie ta metoda jest b popularna.

Doswiadczenie mam nijakie bo to moj pierwszy taki zbiornik raz ze tak duzy, dwa ze startowany dsm.
Jednak wiem juz, ze trzy rzeczy sa kluczowe :

Podloze, oswietlenie oraz ilosc wilgoci w zbiorniku.

Ad1.  Warstwa jbl manado. Na to polozylem wymieszane jbl pro soil, ada amazonia oraz aqua pro substrate 2.
Na to ponownie warstwa jbl manado.   Idealnie byloby dac srodkowa warstwe z samej ady,  ale szkoda mi bylo az tyle kasy wydac by prawie metr2 powierzchni nia pokryc.

Ad2. Swiatlo.  Zazwyczaj zbiorniki borykaja sie ze zbyt slabym oswietleniem. Ja mam swiatla zbyt duzo.  1.5W/L  lub 770w na 510 L..
Hqi ma 450w T5 4x80w.  
Przez caly okres dsm swiecilem 12h dziennie  3h 320w 6h 450w i na koniec 3h 320w.

Hqi mam sylvanii  3x150w O barwie 6500l
T5 jbl oraz giesemann 1 naturalne 2 roslinne  i jedna rozowa.

Ad 3 woda.  Zalalem baniak do poziomu podloza , po czym odlalem jakies 3 cm ponizej poziomu.
Zraszanie. Ok 150ml 3 razy dziennie. Caly dzien akwarium zamkniete, na noc ok 6h na dobe akwarium otwarte zeby sie wywietrzylo.  

Wody nie moze byc za duzo jesli slup wody dojdzie do zielonej czesci roslin te zaczna po kilku dniach plesniec gnic i brazowiec.  Jesli szyby calego akwarium sa zaparowane to jest ok.

To tyle odnosnie trzech czynnikow teraz slow kilka o samych roslinach.

Prawie wszystko nadaje sie na dsm, ale moim skromnym zdaniem dlugie lodygowce ciezko byloby utrzymac. Mam drugie akwa ponad 100litrow w ktorym nie robilem przycinek od 3 miesiecy. Jesli kupujesz swiezego krotkiego lodygowca ktory jeszcze nie urosl to do dsm. Super sie nadaje. Moje mialy w wiekszosci od 20 do 50 cm.

Trawnik zrobilem z glosso i z hc.  Oceniam ze glosso roslo jakies 7 cm na tydzien hc zwiekszyl swa objetosc ok 300% z czego spora czesc w ostatnim tygodniu.
Niestety czesc hc zaczelo zolknac  do tego chce na swieta wpuszczac ryby ( mikolaj ma mi vouchery do sklepu akwarystycznego przyniesc) wiec zdecydowalem sie zalac po miesiacu.

Nie dodawalem zadnych mineralow. Tylko woda plus podloze.   Hc sie pieknie zakorzenilo. Glosso zreszta tez. Minela juz doba od zalania jeszcze nic nie wyplynelo.

Oprocz tych dwoch roslin mam tez mchy. Odsylam do ktoregos z wczesniejszych postow gdzie wypisalem te 6 gatunkow.

Wszystkie mchy sie przyjely wzrost oceniam na jakies 500%. Zarowno te z blendera jak i te poszarpane przyczepily sie do kamieni i do drewna i rosna.

W dniu zalania dodalem anubiasy. Nana oraz potaldowany kongijski,  a takze rosliny ze starego akwa

Lilaeopsis brazylijski
Jarnik sola kowy
Kryptokoryny. Brazowe
Mikrosorium
Oraz ta dluga roslina na 3cim planie ktorej nazwy nie pamietam..

(Garnek zlota dla tego kto pomoze)

Plany na teraz ?

Tydzien pierwszy. Swiatlo 5h  dziennie   1h 160w. 3h 450w 1h 320w.
Tydzien drugi. 7h swiatla
Tydzien 3 8h  1/2. Porcji nawozow ei
Tydz. 4 8h 1/2 ei
Potem godz wiecej az do 12h.   W tym 7h. Hqi.

Plany dodatkowe.  Wymiana. 20% wody co 3 dni. Przez dwa tyg  skorygowane to bedzie jesli wyniki testow beda zle.

Oczywiscie  wszystko co wyzej napisalem. Moze sie zmienic, trzeba reke na pulsie trzymac...

Jest tu na forum ktos doswiadczony z metoda EI?  Przyda mi sie pomoc.

« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2013, 18:46:18 wysłane przez Irishman » Zapisane

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Listopad 15, 2013, 20:29:54 »

Takie na szybko z telefonu.  To efekt dzisiejszego krotkiego oswietlania plus co2, ktore super sie rozpuszcza w mieszalniku rurowym aqua medic 1000
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2013, 20:36:14 wysłane przez Irishman » Zapisane

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #29 : Listopad 15, 2013, 20:48:46 »

Wydaje mi sie, ze w Polsce suchy start jest malo popularny, w sumie to nie wiem czemu, bo jest to tania metoda na szybki wzrost roslin

Swiatlo.  Zazwyczaj zbiorniki borykaja sie ze zbyt slabym oswietleniem. Ja mam swiatla zbyt duzo.  1.5W/L  lub 770w na 510 L..
Hqi ma 450w T5 4x80w. 
Przez caly okres dsm swiecilem 12h dziennie  3h 320w 6h 450w i na koniec 3h 320w.

Witam.
Przyznaję, że pierwszy raz spotkałem się z "suchyn startem"
Fakt, że nie jestem anglojęzyczny i nie przeglądam zagranicznych "for" a na polskich pierwszy raz się z tym spotykam.
Temat bardzo ciekawy.

Co do popularności w Polsce - niestety prawda jest tak, że jednak to jest troszkę drogie w utrzymaniu na polskie realia oraz stosunek zarobków do wydatków miesięcznych i nie każdy może sobie pozwolić na np. większe rachunki za prąd.

Co do zbiornika napiszę tylko tyle, że bardzo mi się podoba pomysł i chętnie tu zaglądam.
Nic nie napiszę o stronie technicznej gdyż sam jestem tak jak te rośliny całkiem zielony w te klocki.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: