|
sebtul
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2013, 20:34:02 » |
|
Mam HW 303 i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest mocno załadowany mediami więc nie robi pralki w 112l brutto. zawsze można go w środku "rozluźnić" i podłączyć do większego szkiełka. Filtruje szkiełko z drewnojadami (ancistrus sp. 1+2 plus kilkadziesiąt szt. narybku w wielkości do 3 cm). W szkiełku mielonego jest sporo drzewa. Nie otwierany i nie czyszczony od marca 2012 r. do zeszłego tygodnia. Skłamałbym gdybym napisał, że przez ten czas nie spadła wydajność, lecz nie ma dramatu. Niespełna rok temu podczas zakładania koszyczka z prefiltrem na rurę zasysającą połamałem koszyczek, czego nie zauważyłem. Gąbka się pozaczepiała i połamane części plastikowe zapchały wlot wody. Dopiero po 5 dniach, gdy wróciłem do domu z wyjazdu, zauważyłem zdarzenie. Filtr przetrzymał, nic się nie stało. Myślę, że ten kubełek trudno zajechać. Jest jedna wada, w dzień go nie słychać, lecz w nocy dochodzi mnie delikatny szum. Kubełek stoi w sypialni, około 1,5m od mojej głowy, poza szafką, zasłonięty tylko firanką. Jeżeli chcesz go do 150l i następnie do 300l i nie przeszkadza Ci delikatny szum to polecam hw 303.
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
klasyka
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2013, 21:04:03 » |
|
Masz wersje z lampą UV jeśli tak to jak sie sprawuje ?
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
sebtul
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2013, 22:56:53 » |
|
Mam wersję bez lampy UV.
|
|
|
|
gg - 4479432
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2013, 08:13:41 » |
|
Masz wersje z lampą UV jeśli tak to jak sie sprawuje ?
Akurat lampy UV to słaba strona tych filtrów. Są wadliwe, słabe, nieergonomiczne i mało praktyczne. Z resztą samo stosowanie lampy UV w filtrze jest mocno kontrowersyjne, dlatego ja polecem te filtry bez lampy.
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 16, 2013, 20:36:05 » |
|
Lepiej nie pchać się w nie wiadomo co. Ma on jakąś nazwę ten filtr?, bo z opisu nie zauważyłem. Może być wadliwy oraz głośno chodzić lepiej kupić coś firmowego lub chińczyka ale firmowego jak już chcesz tanio.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2013, 20:40:12 wysłane przez baniakmaniak »
|
|
|
|
|
klasyka
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 17, 2013, 18:48:17 » |
|
Ok to wezmę ten biały tylko mam dylemat
bo wersja 2000L/h (226zł bez lampy UV , z UV 245) jest niewiele drozsza od 1400l/h (213zł) i nie wiem ktory wybrac
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2013, 18:53:28 wysłane przez klasyka »
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 17, 2013, 18:57:53 » |
|
masz odpowiedź kilka postów wyżej Mam HW 303 i jestem z niego bardzo zadowolony. Jest mocno załadowany mediami więc nie robi pralki w 112l brutto. zawsze można go w środku "rozluźnić" i podłączyć do większego szkiełka. Filtruje szkiełko z drewnojadami (ancistrus sp. 1+2 plus kilkadziesiąt szt. narybku w wielkości do 3 cm). W szkiełku mielonego jest sporo drzewa. Nie otwierany i nie czyszczony od marca 2012 r. do zeszłego tygodnia. Skłamałbym gdybym napisał, że przez ten czas nie spadła wydajność, lecz nie ma dramatu. Niespełna rok temu podczas zakładania koszyczka z prefiltrem na rurę zasysającą połamałem koszyczek, czego nie zauważyłem. Gąbka się pozaczepiała i połamane części plastikowe zapchały wlot wody. Dopiero po 5 dniach, gdy wróciłem do domu z wyjazdu, zauważyłem zdarzenie. Filtr przetrzymał, nic się nie stało. Myślę, że ten kubełek trudno zajechać. Jest jedna wada, w dzień go nie słychać, lecz w nocy dochodzi mnie delikatny szum. Kubełek stoi w sypialni, około 1,5m od mojej głowy, poza szafką, zasłonięty tylko firanką. Jeżeli chcesz go do 150l i następnie do 300l i nie przeszkadza Ci delikatny szum to polecam hw 303.
|
|
|
|
|
|
|
czarnyzx
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 08, 2014, 21:26:52 » |
|
Witam , ja właśnie dziś stalem się posiadaczem tego chińskiego kubełka Hanza BHW-302 , już zostal zamontowany , są tam trzy kosze w których są : jakaś biała włóknina w każdym , ceramika w pierwszym i drugim koszu , oryginalnie był do jednego węgiel ale go wywaliłem po przekopaniu wiedzy z wujka google ,że węgiel stosuje się po chorobie ( może coś w tym jest) no i na samej górze biokule. Można by mieć troszkę pretensji do producenta lub dystrybutora o brak instrukcji ale jest wujek i poradził. Samo dzialanie : siedzę teraz jakieś 2 metry od filtra i go słyszę , nie jest męczący dzwięk ale słychać, może dlatego iż jest świeży , luźny i nie stoi w szafce , plan jest taki żeby go schować do środka szafki ale to później , w każdym razie teraz go słychać ( oby mnie głowa rano nie bolała heheh) . Reszta akcesoriów : skimerr jest i deszczownica , dziłają lecz rurki są jakieś mało pomyślane i ciężko ustawić tak jakbym chciał ale nie ma tragedii , przydałoby się więcej kombinacji z kolankami . To tyle jeśli chodzi o ten kubełek na dzień dzisiejszy. Mamm nadzieję , że komuś kto ma ograniczone finanse w czymś pomoże moje zdanie , pozdrawiam
|
|
|
|
dwa baniaczki 63l i 112l
|
|
|
|