Po pierwsze dzięki, zrobiło mi się przyjemnie
Po drugie - powaliłeś mnie rozpoznaniem z ręki gatunków w moim aqwa. Po trzecie dzięki za niezgryźliwe rady
...... i proszę o jeszcze.
Dolej tylko wody, tak aby strumień z filtra nie wzburzał podłoża, bo będzie to powodowało skoki azotu i fosforu niezdrowe zarówno dla roślin jak i ryb/krewetek.
Czyli poziom wody ma aż podchodzić pod krawędź wylotu kaskady?
alternanthera trochę za duża do baniaka
Już piszę na PW w sprawie roślin
czwartego gatunku (tego przed alternantherą) nie jestem w stanie zidentyfikować
staurogyne porto velho - tak przynajmniej pisało na pudełku
Rośnie też coś chyba za korzeniem, ale nie widzę czy to microsorium na korzeniu, czy coś w podłożu. Pochwal się!
nie pamiętam co to, ale przesadziłem bo w krewetkarium po tygodniu zaczęły blednąć szczytowe liście - może przesadzenie pomoże? Na korzeniu zaś mech Christmas, a na jego dole korzenia wcisnąłem parę sadzonek Małego Heńka.
Kamol z korzenia zniknie jak tylko ten zacznie tonąć, mam nadzieję?
- oczywiście wróci do ogródka
Daj znać co to za podłoże-widzę jakieś aktywne, ale nie jestem pewny czy to Pro-Soil, czy (co bardziej prawdopodobne) Aqua Substrate II.
Energy Nutriens Soil - dwuczęściowy był, na dół taki biały gruboziarnisty piasek, a na górę te granulki, które widać
Napisz też czy stosujesz jakieś nawożenie, czy ewentualnie zamierzasz zacząć nawozić i czym.
Nie nawożę i nie mam pojęcia czym. Proszę o radę.
Świetlówki to 2x 9W AquaEl? Jak długo dziennie świecisz?
1x9W (ta ze spadku po krewtkarium) i 1x 11 W - ile świecić?
Dla pełnego obrazu - w filtrze są dwa koszyczki w jednym zostawiłem oryginalną gąbkę, w drugi wsadziłem cylindry filtrujące NCR 0.5. Może być?
OK to się rozpisałem
Na koniec mina mojej małżonki bezcenna - jak weszła do pokoju u zobaczyła wielkość akwarium
Oczywiście akwa dla córci, żeby mała niespodziankę jak wróci.