Na obsadę pomysł się powoli klaruje:
dojdą razborki galaxy, wiem że najlepiej z 10-15 - ale czy jeden danio pływa - więc tak pomyślałem że może z 10 razborków + paru kolegów dla dania różowego? Wiem że danio lubi trochę większe akweny, jak odradzicie to tylko razborki większą grupą. Zastanawiam się też czy dwie grupy ławicowych to dobry pomysł.
Neonków nie chce z uwagi na wymagania co do parametrów wody.
Na dno - 4-5 kirysków panda + 3 otoski.
Razborki galaxy to sliczne rybki i popieram Twoj wybor.
Mam jednak kilka uwag.
Mam je od kilku lat i kilka rzeczy sie nauczylem - cpd nie lubia nowych swiezych zbiornikow. Jest spore ryzyko ze w takim zachoruja.
Lepiej troche poczekac wpuscic inne rybki i jak akwa zrobi sie w pelni dojrzale wtedy wpuscic galaxy.
Rozowa swietlowka wspaniale podkresli ich sliczne ubarwienie
Lepsze wieksze stadko niz mniejsze. Kup ich jak najwiecej mozesz. W grupie sa bardziej smiale i bedziesz je widzial.
Cpd spedzaja duzo czasu w ukryciu.
Mam tetry czerwononose kilka sztuk kupilem je specjalnie dla cpd. Razborki podlaczaja sie pod lawice tetr i plywaja z nimi.
Cpd sa b niesmiale. Wystarczylo przez pierwsze kilka miesiecy ze przeszedlem obok akwa i juz sie chowaly...
Cpd nie lubia duzych ryb. Trzymaja sie od nich z daleka
Sa nieszkodliwe dla krewetek
Nie przyjmuja duzych pokarmow
Latwo je rozmnozyc, ale to osobna historia.
Jesli dbasz o akwa robisz regularne podmiany i nie lataja ci parametry wody cpd beda dlugo u Ciebie plywaly.
Pamietaj o liczebnosci grupy. Nawet jak bedzie ich 15 to i tak na widoku bedzie kilka.
Ja teraz pracuje nad projektem 100 galaxy w moim nowym baniaku