Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwny zielony robak  (Przeczytany 10679 razy)
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Lipiec 09, 2005, 22:54:35 »

Po kolei.lukas mozesz bez problemu Cheesy .kafarski dobra detrytus wiesz czym jest prawda :?: Wiec wyjasnij mi jeszcze jak amano miało upolowac 60 małych gupikow  :?: I w jaki sposób pozarła ich tak wielka liczbe :?: Przeciez nie powiesz mi że masz 30 cm amano która z upodobaniem poluje na narybek a żeby sie najesc musi zjeśc przynajmniej 10sztuk :?:  :wink: Nie bronie amano ale napisałes że krewetki sa niebiezpieczne dla narybku co nieobraz sie jest niezgodne z prawda.Owszem krewetki miesozerne poradza sobie nawet z dorosla ryba ale nie amano :wink: No i wyjasnij mi jeszcze ten fakt dlaczego jak amano jest trzymane z innymi krewetkami które wydaja na swiat potomstwo nie pożera ona małych krewetek :?: No bo nie powiesz mi ze gustuje tylko w Twoim narybku gupika :?:

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #16 : Lipiec 09, 2005, 23:24:28 »

no to Owl wytlumacz mi co sie z nimi stalo?Amano nie miala coprawda 10 cm ale dobre 6 i szczypce wieksze od gupikow.chyba ze sa jakies imitatory amano i do sklepow daja podrobki.miala wtedy zniesc jajeczka i myslalem ze dobrze bedzie jak rybki znajda male conieco w wodzie.aha sory to byly trzy tygodnie latem -nie wiosna- w tamtym roku miala wiecej czasu.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #17 : Lipiec 09, 2005, 23:48:39 »

Cytat: kafarski
Amano nie miala coprawda 10 cm ale dobre 6 i szczypce wieksze od gupikow.

eee....To musiala byc jakas Macrobrachium. Amano nie rosna takie duze, a ich szczypce sa malusienkie.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #18 : Lipiec 10, 2005, 00:06:32 »

hmm poddaje sie .jak wy odrozniacie Amano od Macrobrachium?musze kiedys zrobic zdjecia i spytac co jest co.to w takim razie w sklepach nie ma amano tylko podrobki-nie ma kosiarek tylko jakies ich skarlowaciale podobizny. musze sprawdzic czy moja zona to kobieta :wink:
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Lipiec 10, 2005, 10:12:37 »

Wiec sprawa sie rozwiazała jak napisałes o szczypcach.Byla to napewno Macrobrachium jak miała tak wielkie szczypce.swoja droga jak my odrózniamy hmm mpoże tym ze Macrobrachium ma od malusiej krewetki wielkie szypce ee jest inaczej ubarwiona,hmm bywa tak agresywna ze moze przez szyba akwa próbowac capnąć palec człowieka(nie tylko przez szybe ,odczułem kiedys na własnej skórze ze z nia to nie przelewki).Jest naprawde bardzo łatwo je odróznic.Ktos poi prostu sporzedał Ci Macrobrachium jako amano tylko nie wiem w jakim celu(mac.sa znacznie drozsze przynajmniej w Polsce).No i musisz teraz przyznac że Twój atak na amano był bezsensowny :wink: czasem warto wiedziecco sie ma w akwa a dopiero poźniej kłocic :wink:
Pozdrawiam

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #20 : Lipiec 10, 2005, 11:56:28 »

http://www.akwaria.pl/krewetki/index.html
Tu masz link do jednej z lepszych polskojezycznych stronek o krewetkach. Tu mozesz sprawdzic jak odroznic krewetki z rodzaju Macrobrachium od malych i lagodnych Cardinia i Neocardinia. Bycmoze to co w akwarium posiada kafarski to krewetka szklista, ona tez nalezy do Macrobrachium, a jest to chyba najtansza krewetka.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #21 : Lipiec 10, 2005, 14:16:43 »

nie bylo zadnego ataku  :lol: posiadam to co w wielu sklepach jest nazywane Amano bo ci debile nie wiedza co sprzedaja a chinczycy wciskaja byc moze tez co sie da.napewno sie nie rozmnaza w slodkiej wodzie bo probowalem i nie tak jest agresywne zeby gryzc palce Tongue a szczypce takie ma mniej wiecej 5mm. to jak w koncu?amano tansze czy drozsze ?no ale jesli sklep nie wie co to jest?
ten post pasuje bardziej do postu 'o braku litosci sklepow...' Tongue
dzieki lukas za link ale wiekszosc ze stron tam jest w budowie i nie wiem do konca z czym te moje porownac.
pozdrawiam
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Lipiec 10, 2005, 14:34:09 »

Porównaj to z krewetka Macrobrachium assamensis.Nie wiem czemu w sklepach w ktorych ty sie zaopatrujesz jest nazywana amano bo bardzo sie rózni od Macrobachium(jest jeden wyjatek ale ta nie atakuje nic bo zólw jest od niej szybszy :lol:)Słuchaj napisałes ze szczypce miala wieksze od gupika a teraz piszesz ze 5mm to jakie w koncu :?:  :wink: .A co do palców to ja poprostu swojej nie dawałem dwa \dni narybku i jak chciałem dac jej dzownice mała to z radosci od razu chciała tez moj palec :lol:  :cry: Amano kosztuje w moich stronach od 4 do 7zł.Macrobrachium około 20-30zł.
Pozdrawiam

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)
60l
10*neon innesa
5*neon czarny
5*kirysek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #23 : Lipiec 10, 2005, 14:47:37 »

no taki byl mniej wiecej narybek bo wiekszych szczypiec nie ma.a czy to moja wina ze u mnie i macro.. i amano kosztuje tyle samo(ok 2.5 eoro)?bo sprzedawca nie widzi roznicy?tym bardziej ja .chociarz teraz to raczej wiem ze to nie amano bo ma jakies tam szczypce.assamensis ma takie kolorowe a ta moja raczej ma wszystko przezroczyste i takie zielone jajeczka ma samica czasem.
tak czy owak zawsze to cos innegow akwarium a i milo popatrzec jak wykrada glonojadom czy wielkim zbrojnikom tabletki spiruliny :lol:
Owl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Lipiec 10, 2005, 14:57:56 »

No to nie twoja wina :wink: (swoja droga zazdroiszcze ci macro za 10zł.ja za swoja placilem 35zł :? A jak opisalas ze jest cała przezroczytsa to znaczy ze masz krewetke szklista ta o której wspominał lukas.Ja jestem prawie przekonany że to ona.ona jest wszystkozerna wiec i narybkiem nie pogardzi napewno(zreszta ze wszystkozerna ukierównkowana miesno białkowo)
Pozdrawiam

200l
4*yellow
5*red red
4*maingano
4*pyszczak złocisty
2*MPanga
4*pyszczak wydłuzony
1*plektostomus
25l
1*bojownik(samiec)
3*bojownik(samica)