Od siebie dodam tak:
- na moje 300 litrów wystarcza 40W (4x10W) i mało wymagające rośliny rosną, nawet bąbelkują.
- zamieniłem 4x36W T8 na 4x10W LED i na moje oko jest tak samo jasno a nawet więcej światła jest na dnie.
- jednak korzystniej jest więcej diod słabszych niż kilka mocnych - nierównomierność rozłożenia - z tyłu ciemno to z przodu jasno.
- jeśli słabsze diody to Power LED 1W - jedna dioda 1W daje 100lm a dioda 3W 200lm więc trzy "jedynki" dają więcej światła niż jedna"trójka"
Są diody bardziej profesjonalne - CREE - ale są droższe i wartości opisane przez producentów są prawdziwe a nie "chwyt marketingowy"
COB 10W daje niby 1000lm ale to tylko na papierze - w rzeczywistości to będzie w okolicach 700-800lm.
Troszke jestem zacofany w tym temacie :/ akwarium nie miałem od 4 lat i muszę trochę nadrobić Smiley
Czy w takim razie są jakieś specjalne ledowe żarówki które można polecić do akwarium?
Diody mają duże wzięcie dla akwarystyki morskiej.
Tylko tam nie idą głównie w energooszczędność tylko w większe możliwości regulacji jasności, barwy, powolne rozjaśnianie i wygaszanie, symulacja zachmurzeń, burza i normalnie cuda na kiju.