Siadłem do testów
Najpierw przed podmianką którą ostatnio robiłem 10 dni temu.
Ph 6,5 tak pod 7
No3 80/130
PO4 tu jest trochę problem z rozpoznaniem koloru , bez tego statywiku co się patrzy od góry wygląda na 2,0 a jak patrzę na fiolkę i porównuje z wodą bez odczynników to wydaje mi się 2,0 a nawet 5,0 Na pewno jest to ciemno niebieski kolor.
Z GH i KH sobie nie radze chyba mam problem z czytaniem ze zrozumieniem
nie rozumiem ile mam tych kropelek wpuszczać do którego momentu żeby który kolor uzyskać?
Pojechałem do sklepu i powiedzieli tylko ze GH mam niskie ale w normie ,a KH 2,5/3 tez dobre i nic więcej się nie dowiedziałem bo było multum klientów i nie chciałem im więcej przeszkadzać.
Akwarium 130 l
Dużo roślinności!!
Jawa = dużo
4 spore anumbiasy
6/7 szt kryptokoryny
5szt crinum calamistratum z liśćmi długimi na ponad 1m
Mech kula
Był jeszcze lotus pięknie bujnie szybko rosnący, średnica liści była około 20 cm i po roku w pewnym momencie się rozpadł.
Podobnie jak echindorusy .I tu zaczyna się mój problem.
Po ponad roku bujnego wzrostu wszystkich roślin + kwitnienie, nagle wszytko stanęło, a 2 wyżej wymienione rośliny się rozpadają.
Liście wszystkich roślin są małe poskręcane.
Jawy miały tysiące nowych pędów na lisciach teraz nic.
Dodatkowo wcześniej regularnie co 2/3 tygodnie para ślimaków Ampularia składały kokony, wyhodowałem ponad 400 szt pięknych żółtych ślimaczków. Ostanie kokony zostały złożone około 4 miesięcy temu * tak jak zaczęły stawać rośliny* Kokony w porównaniu do poprzednich były o wiele mniejsze o około 60%. Z nich wykluło się +- 40 szt. Wszystkie ślimaki są małe do dzisiaj mają zaledwie2/3 mm i ciemne skorupy. Ich bracia z tych samych kokonów których przerzuciłem do krewetkarium mają ponad 1cm i intensywny żółty kolor.
Lotus wyglądał podobnie w czasie rozkładania.
Obsada to
Para zbrojnik niebieski.
3szt Gurami perłowy
10sz Razbora klinowa
10szt Neon innesa
8 szt Kirysek Sterby (miałem 3 szt. co jakiś czas z ikry które składały jakiś przetrwał w roślinności) Oczywiście ikra która pojawiała się regularnie co tydzień od 4 miesięcy jak zaczęły się problemy przestała się pojawiać.
Para małych mieczyków gościnnie, jeszcze w tym tyg. zabiera kolega.
Po tych testach podmieniłem wode tak 40%
Ph bez zmian 6,5
PO4 tez bez zmian ciemny nie bieski w granicach 3
NO3 bez zmian 80/130
GH i KH zmierzę jak ktoś mi w chłopski rozum wyjaśni jak
Wiele problemów i pytań ,ale bardzo proszę o pomoc ! Na prawdę serce się kraja jak patrzę co się dzieje z moim zbiornikiem.