Akwarium zaczyna powoli nabierac ksztaltu
planuje jeszcze dokupic troche trawki na przod, w zaleznosci co akurat beda mieli w sklepie.
Czego niewidac na zdjeciu to kilka nowych rybek ktore sie tam wprowadzily zaraz po zrobieniu zdjecia, a ktore itak pozowac nie chca
Nowa obsada to :
1+1 Pretnik karlowaty (Colisa lalia)
2x Pepper cory (Corydoras paleatus)
1x Bristelnose pleco (Ancistrus)
2x Odessa barb (Puntius padamya) uratowane z peknietego akwa, szukaja nowego domu
Jest tam rowniez samiczka samiczka Apistogramma Kakadu. Byl tez i samiec ale niestety nieprzezyl podrozy
od samego wypuszczenia z worka praktycznie caly czas lezal na dnie, przestal oddychac 27 godzin po odebraniu przesylki
Nowy samiec bedzie w srode. Szkoda mi tylko osamotnionej samiczki, plywa po szybach za swoim odbiciem, widzialam jak je ale naprawde malutko, i jako, ze ma tylko 4cm, jest najmniejsza rybka w akwarium i strasznie boi sie pretnikow. Mam nadzieje, ze niepadnie z samotnosci zanim samiec niedotrze do niej w srode
Wiem, ze teraz masa ludzi zacznie mi wypominac, ze na apisto to za male akwarium, a ja moge teraz przytoczyc przynajmniej 3 artykuly w ktorych jest napisane, ze smialo mozna parke trzymac gdyz 60cm x 30cm to akurat zasieg jednego terytorium parki kakadu. Pod warunkiem, ze bedzie sie utrzymywac wode w idealnym stanie oczywiscie.
Trzymalam kilka lat temu apistogramma macmasteri 8 sztuk w jednym akwarium z 3ma dyskowcami w 250litrum naroznym akwarium. Nigdy nieuzywalam filtra RO i wszystko zylo pieknie
Wiem co robie
Mam jeszcze tylko jedno pytanko co do Pretnikow Karlowatych, z ktorymi stycznosc mam pierwszy raz.
Pierwszy tydzien od wprowadzenia rybek do nowego akwarium, samiec budowal gniazdo co dzien na nowo. Po tygodniu przestal ale od tamtej pory zrobil sie strasznie wredny dla samiczki! Gania ja za kazdym razem jak ja tylko widzi, myslalam, ze takie zachowanie to tylko w okresie tarla? Ale gniazda niebudowal juz z dwa tygodnie a samiczke gania non stop! Niemoge mu dokupic nowej samiczki bo wtedy z apisto to juz moze byc za duzo. Niewiadomo tez czy odessy znajda nowy dom czy moze juz z nami zostana...
Swoja droga Odessy siedza caly czas zchowane za grzalka... wychodza tylko w czasie karmienia, ukradna jedzenie i sie chowaja. W swoim starym akwa bylo ich 6 zostalo tylko dwie...
Zobaczymy jak sie rozwinie
Planuje juz kupic nowe 250litrow na wiosne, wtedy bedzie mozna poszalec
EDIT: Wiedzialam, ze z jedna z roslinek dostala sie do akwa rozdetka pospolita ale kurde kiedy sie z jednej zrobily 3?? Przed chwila czyszczac filter okazalo sie, ze z tylu caly byl obklejony jajeczkami tych wstretnych szkodnikow! W poniedzialek ide na poszukiwanie Helenki... Nigdy niemialam slimakow w akwarium... Sa jakies inne poza slynna Helenka ktore zjadaja inne slimaki? w razie jakby Helenki niemieli?