Nic Ci na nim nie urośnie.
Ekspert od akwariów roślinnych się odezwał
co roślinki w baniakach nazywa chwastami:)
Rosną gorzej, ale ja miałem w 240 l same JBL Manado i dawało radę roślinki rosły. Faktem jest to że ciężko się sadzi rośliny ale jak juz posadzisz raczej nie ma z nimi problemu zwłaszcza że rośliny się szybko ukorzeniają w nim i dzięki temu że jest lekkie jest ich sporo wiećej mam porównanie bo kiedyś przy takich samych gatunkach roślin przy zwykłym żwirze były mniej ukorzenione. Ze starego akwarium właśnie zostawiłem sobie do nowego baniaka tylko to podłoże i wodę.
Żaden ze mnie ekspert w kwestii roślinniaków - to fakt, ale to i owo o akwarystyce wiem. No i potrafię czytać instrukcję
Czego by nie powiedzieć, manado jest podłożem jałowym, czysto dekoracyjnym i żaden akwarysta idący w HT lub poważniejszą zabawę w rośliny nie będzie budował akwarium tylko na manado. Obawiam się, że nawet nawożenie słupa wody niewiele tu pomoże ale jak zauważyłeś, żaden ze mnie ekspert.
Ja zawsze lubiłem Twoje zbiorniki: to taka prosta kwintesencja akwarystyki. Co ma w nim rosnąć, rośnie. Co ma pływać, pływa. Bez spinki na jakieś wykręcone rośliny i ryby. Ale zgodzisz się, że gdyby taki Vento chciał osiągnąć, co osiągnął tylko na mandao, mógłby tylko pomarzyć.