Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego w wodach poza akwariowych jest równowaga? Przecież tam nie ma kubłów do filtracji którymi tak się zachwycają akwaryści. A mimo to coś filtruje wodę. I jest to podłoże. Drobny piasek, to samo ja mam u siebie w akwarium jako filtr biologiczny. W wyższych warstwach swoją siedzibę mają bakterie tlenowe rozkładające amoniak i azotyny. W głębszych beztlenowe rozkładające azotany.
Tak, znam to zagadnienie.
Ja nigdy nie miałem filtra "kubełka"
Zawsze głowica + gąbka.
Raz w 300 litrach (tu na forum) miałem podżwirowy - działało wyśmienicie.
W przyszłości planuje sobie takie małe 3000 - 4000 litrów w garażu (250x125x80(100)H cm)
Oglądając na YT podobne projekty to za akwarium jest drugi pokój z maszynownią jak na statku.
U mnie planuje tylko dobrą cyrkulację, filtr mechaniczny i około 3m2 piasku - około 500kg
Martysiula powtarzam rób restart i wszystko od początku. Jednak najpierw poczytaj, pooglądaj, popytaj
Zamiast tych kamieni na dnie proponuje żwirek rzeczny 1-3mm - będzie i wizualnie lepiej wyglądać i będzie lepszym siedliskiem pożytecznych bakterii niż to co masz teraz.
Jako lepsze wspomaganie filtracji można by pokusić się o dołożenie filtra typu kaskada (np HBL-701 30-40zł) - zamiast gąbek nasypać ceramiki.
Niewielu jest takich akwarystów jak DRAGO, większość chce mieć coś ładnego na szafce i nie koniecznie to odpowiada naturze (mieszanie biotopów, roślin i ryb z różnych części świata)
Gdy to ma być ładne to chociaż niech będzie to zrobione w miarę rozsądnie.
Nie mieszać dużych i małych ryb, nie przerybiać, nie dawać po jednej sztuce z każdego gatunku bo jest kolorowo.
Zamiast sztucznych roślinek proponuje żywe (jak wyżej pisałem - mało wymagające)
Który odkażalnik jest najprostszy?
No fakt - dla niedoświadczonego to może skończyć się jeszcze gorzej, cała flora bakteryjna (pożyteczna) tez ucierpi.
Czytać, czytać i oglądać relacje innych
Restart
Cierpliwość
Nie przerybiać i nie robić miksu zupy rybnej.