Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie roślin - żabienice  (Przeczytany 14154 razy)
GP
Stały użytkownik

« : Styczeń 19, 2004, 11:44:38 »

Wczoraj musiałem wyrzucić dwie z czterech żabienic, bo rozrosły się do 50 cm wysokości i kilkunastu grubych liści i w akwarium zaczęło byc jak w dżungli. Chętnie wsadziłbym w ich miejsce jakieś mniejsze ale nie mają żadnych odrostów.
Czy Wiecie jak je rozmnożyć? Ze zwartkami i nurzańcem nie mam problemów - wypuszczają odrosty.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2004, 15:51:12 »

Gdy żabienieca wypuści łodyżkę z kwiatami zagnij ją do dołu (przyciśnij do dna kamieniem) i czekaj aż wypuści tam korzonki.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
simpson
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2004, 16:38:41 »

Miałem piękne zielone żaienice wsypałem trochę soli tzn, jedną łyżeczką na 75l i młode pedy zaczęły żółknąć czy to jest spowodowane obecnością soli? temp. 24-25

75l - mieczyki molinezje zbrojniki
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Styczeń 20, 2004, 18:37:48 »

tak, żabienice nie lubią soli. Najłatwiej je rozmnożyć w uprawie emersyjnej, ale z tym poczekałbym aż dnie się wydłużą,bo przy krótkim dniu rosną słabo i trzeba je doświetlać

matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2004, 22:20:10 »

Kupiłem żabienice i miała duuże korzenie po miesiącu nie miała ani jednego korzenia! Sad zgniły wszystkie. Niby liście mi wypuszcza tylko że te liście mają długośc 5cm Sad Moja żabienica ma 3 cm wysokości Sad coraz mniej ma liśći . Niewiem co robic Sad

Pozdrawiam
MaTiJaSz
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2004, 15:46:52 »

Matijasz: Może to być wina zbyt żyznego podłoża, wiekszość zabienic uwielbia mieć czysto, a gdy odchodów lub nawozów jest za dużo wtedy zaczynają się takie objawy jak piszesz.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Zyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 29, 2004, 13:26:51 »

Do GP. Co do rozmnażania to, tak jak pisał Tomslv, żabienica musi wypuścić kłącze z kwitnącymi kwiatostanami. Ja rozmnażałem w ten sposób, że gdy na ostatnim na kłączu kwaiatostanie zaczęły pojawiać się listki przytwierdzałem go do podłoża aby się ukorzenił. Po jakimś czasie odcinałem młodą roślinkę od kłącza. Następnie kłącze skracałem do poprzedniego kwiatostanu i znów czekałem na wypuszczenie listków. Cykl się powtarza. Też miałem problem z nadmiernym rozrostem - po prostu przycinałem liście u nasady przy powierzchni podłoża

Zyga
juras
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2004, 07:51:45 »

Zyga zgodzę się z tobą jak żabienica wypuszcza kłącze ale ja mam podobny przypadek z żabienicą dużą. Żadnych kłączy nie wypuszcza tylko piękne liście i co w takim przypadku począć? Pozdrawiam.

"Milczenie jest często najmądrzejszą rzeczą, jaką możesz powiedzieć"
Zyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2004, 09:10:39 »

Cześć Juras. Chyba znalazłem coś co Cię zainteresujea propos żabienicy. Wejdz na tą stronkę akwa-mania.mud.pl/zabiencowate.html Na akwa-manii jest opis wielu żabienic, napewno będzie tam też opisana twoja. Opisane są też sposoby ich rozmnażania. Jeśli twoja żabienica to żabienica wielka to dałem Ci adres dokładnie do tej roślinki
Pozdrawiam

Zyga
juras
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2004, 11:54:42 »

Dzięki za wszystko.

"Milczenie jest często najmądrzejszą rzeczą, jaką możesz powiedzieć"
Zyga
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 01, 2004, 14:53:27 »

Nie ma sprawy

Zyga
michal114d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 02, 2009, 22:48:25 »

Witam, wiem że wątek już dawno nie był poruszany, ale mam również żabienicę i nie chciałem zakładać nowego wątku.

A mianowicie, moja żabienica wypuściła dziwny pęd, ale nie mam pojęcia co to dokładnie jest. Poniżej daję fotki i proszę o identyfikację.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2009, 17:54:30 »

to jest kwiatostan. Roślina najpierw zakwitnie - delikatnymi i bardzo nietrwałymi białymi kwiatami, a następnie na pędzie wytworzy sadzonki, które z czasem będziesz mógł odciąć i posadzić w podłożu Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: