sir Michael
|
|
« Odpowiedz #15 : Sierpień 04, 2005, 14:58:46 » |
|
@ Przemek: Małe sprostowanie :wink: - pisze z własnych doświadczeń. U mnie ampularie zjadały tylko glony "miękkie" - twarde, czyli np. okrzemki powinny zjadać ślimaki neritina natalensis (też z własnych doświadczeń), natomiast na glony nitkowe dobre są krewetki (jw) - to chyba najlepsze rozwiązanie do mniejszych akwariów. Tylko przy mniejszych akwariach trzeba zadbać o to, by krewetki były krewetkami karłowatymi :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #16 : Sierpień 04, 2005, 15:43:51 » |
|
No, to nie długo z akwa zrobi mi się ślimakarium i krewetkarium zamias ryb będą miał ślimaki i krewtki. Może będzie dobrze i nie będzie glonów-choć to nie możliwe ale szansa zawsze istnieje, jak będzie dobra obsada ryb jak i roslin-kto wie co będzie? Na razie zostane przy propozycji Raff, a i tak na początek będe miał 8 neonów. Pozdrawiam i za wszystko Dziękuje.
|
|
|
|
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
|
|
|
sir Michael
|
|
« Odpowiedz #17 : Sierpień 04, 2005, 16:47:21 » |
|
Zamiast ryb? Przy odrobinie dobrej chęci, można połączyć w ciekawy sposób ryby i bezkręgowce, no, ale to już kwestia upodobań :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #18 : Sierpień 04, 2005, 17:14:56 » |
|
Litości Ludzie przedchwilą znalazłemw mim akwa ślimaka(malutki z ciemną muszlą ledwo go widać) CO TO JEST I CO Z TYM ZROBIĆ, I CZY NIE JEST TO SZKODLIWE. Prawie doznałęm zawału serac jak tego ślima ujżałęm na mojej kabombie. Jeśli nie jest on szkodliwy to go zostawie ale jeśli tak to do klopa z nim!!!! Pozdrawiam i Proszę o szybką odpowiedź!
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #19 : Sierpień 04, 2005, 17:25:04 » |
|
Slimak ten najprawdopodobniej jest micro zatoczkiem, wywal go bo inaczej będziesz miał plagę :?
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #20 : Sierpień 04, 2005, 17:31:46 » |
|
Włąśnie się tego szajsu naliczyłem 11 sztuk, już się biore do roboty.
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
|
« Odpowiedz #21 : Sierpień 04, 2005, 18:23:23 » |
|
Slimak ten najprawdopodobniej jest micro zatoczkiem, wywal go bo inaczej będziesz miał plagę :? Zatoczki byłyby jasne - przynajmniej te najpopularniejsze, przezroczysto-czerwonawe - moim zdaniem albo jest to rozdętka, albo "nietypowy" zatoczek, zwinięty w niejednej płaszczyźnie (no niby zatoczek, ale nie ten, co przeciętny akwarysta ma przed oczami gdy usłyszy słowo "zatoczek") :wink: No ale wszystko jedno - to tak jakbyś na polu bitwy przed strzałem we wroga zastanawiał się, czy pochodzi z północnej, czy południowej części swojego kraju ( poprawność polityczna :wink: ) - tak czy inaczej te ślimaki nic pożytecznego nie zrobią, ładnie nie wyglądają, i ja również doradzam wywalenie ich.
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #22 : Sierpień 04, 2005, 18:29:01 » |
|
Jak narazie wytępiłem te które widzałem, jak reszta wyjdzie to się posbęde tylko że to takie małe że ledwo widać! A jest na to jakaś ryba, albo sposób? Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
|
« Odpowiedz #23 : Sierpień 04, 2005, 18:30:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #24 : Sierpień 04, 2005, 18:46:30 » |
|
Pocieszyło mnie to starasznie!!! Przywlekłem to z roślinami(na moczarce argeńtyńskiej) z zologicznego(pujde i go opiep....). Czyli z tymi ślimakami będe całe życie walczył??? Akwa jeszcze nie dojarzało a ja mam już problemy!!!! Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
|
« Odpowiedz #25 : Sierpień 04, 2005, 18:54:48 » |
|
Niekoniecznie całe życie - Widać, że nie doczytałeś do końca - na końcu jest napisane, że jedyne skuteczne metody to albo wyławianie ślimaków, albo wpuszczenie kolcobrzuchów (wersja dla posiadaczy mniejszych akwariów - od ok. 30l - prosze mnie poprawić jak się "przejęzyczyłem") albo bocji (wersja dla posiadaczy większych akwariów - od ok. 80 - 100l - jw).
A co do sprzedawcy - to nie jego wina, tylko wina hodowcy albo jakiegoś pośrednika.
PS. Jeśli nie masz możliwości sprowadzenia ślimakożernych ryb, to jeszcze nie wszystko stracone - u mnie, w akwarium z rybami, zatoczki nie tworzyły takiej potęgi, jak to niektórzy opisują - a mam po prostu: gupiki, neony i żałobniczki.
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #26 : Sierpień 04, 2005, 20:04:36 » |
|
Ale do małego akwa pasuje tylko kolcobrzuch kongijski bo jest łagodny i rosnie maksymalnie do 10cm. Tylko czy jest to ryba stadna czy może być sama? PZodrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lukasz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #27 : Sierpień 04, 2005, 20:23:24 » |
|
tylko ze z tego co slyszalem ten kolcobrzuch jest drogi, ale mnie sie podoba, tylko nei widzialem go jeszcze nigdzie na zywo...
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #28 : Sierpień 04, 2005, 20:27:46 » |
|
Jutro pojade zobacze ile kosztuje(sądze że bez 100zł lepiej nie podchodzić). Poznoć jeszcze pyszczaki wcinaja ślimaki-tylko że też są to duże ryby i w dodatku agresywne! Oj, biada mi jak tego nie wytępie. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lukasz
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #29 : Sierpień 04, 2005, 20:30:26 » |
|
no pewnie droga bedzie, jeszcze zeby byla pewnosc ze zaraz nie padnie... a jesli chodzi o slimaki to gdzies czytalem, choc pewny nie ejstem ze dobrze jest dac marchewke ze slimaki sie rzucaja na nia, jak jest ich troche to wyciagasz ja wraz z gromadka slimakow i tak do skutku... ale czy to prawda to ja nie wiem tego nie stosowalem, nigdy nie mialem slimakow i mam nadzieje ze nie bede mial ich nigdy
|
|
|
|
|
|
|
|