Erem
Stały użytkownik
|
|
« : Sierpień 02, 2005, 11:13:10 » |
|
Witam ponownie. Już założyłem moje pierwsze w życiu akwarium i czekam na moment zarybienia(szkoda że zostały 2 tygodnie jeszcze) i pomyślałem sobie że nie będe robił miksu w akwarium tylko wpuszcze 2-4 gatunków ryb. A mianowicie chciałbym wpuścić załóżmy: 7 neonków i 7 brznek sumatrzańskich- czy to dobry pomyśł? Tylko jest jeden problem nie wiem co wpuścić na dno(zbrojnik odpada) np:kiryski mi się nie podobają za bardzo, kosiarka-myślałem nad nią ale o 4cm za duża, glonojad syjamski też za duży, a taka ryba jak cierniooczek Kuhla-nie wiem nawet co to jest ale wiem że pływa po dnie i pasuje do 60L, jeszce niby moje kochane brzanki pływają we wszystkich strefach akwa. Doradzcie mi co zrobić aby było dobrze. Pozdrawiam i z góry Dziękuje.
|
|
|
|
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
|
|
|
tomeek7
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 02, 2005, 12:27:01 » |
|
nie podobaja Ci sie kiryski :?: Kup stadko w ilosci min. 5 sztuk a zopbaczysz jakie to ciekawe stworzonka :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 02, 2005, 12:43:37 » |
|
W sklepie powiedziano mi że brzanki odgryzą płetwy neonkom, jak to możliwe przecież neony nie mają długich płetw. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 02, 2005, 16:37:58 » |
|
To jak jest z tymi płetwami??? W ksiązce pisze że mogą skubać ale dużym rybą. Pozdrawiam i Proszę o odpowiedź.
EDIT :A co to za ryba ten cierniooczek Kuhla??? Pozdrawiam.
Używaj opcji 'EDYTUJ' i nie pisz posta pod postem ! - Raffy
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 02, 2005, 21:27:11 » |
|
Spokojnie możesz trzymać brzanki sumatrzańskie z neonkami, agresywność brzanek jest mocno przesadzona. Przecież to nie są mordercy, obgryzają jedynie płetwy o jasnym kolorze i koniecznie weloniastym. Ja trzymam stadko brzanek sumatrzańskich z bojownikami, mieczykami, żałobniczkami, grubowargiem i dennymi rybami. Nie zauważyłem, żeby brzanki zaczepiały innych rybek. Co innego było, jak w tym akwa trzymałem welonkę o kolorze złotym i właśnie, brzanki nie dawały spokoju welonce i obgryzały jego złote płetwy. Uważam, że w 60L możesz spokojnie trzymać 8 brzanek sumatrzańskich + 12 neonków i z 5 piskorków na dno. Cierniooczek kuhla, zwany popularnie piskorkiem jest fajną rybką Ryba ma robakowaty kształt, jest żółty w szerokie szarobrunatne pasy, posiada 2 pary wąsów na pysku. Jest stadny i trzyma się ich w stadzie składającej się z min. 4-5 osobników. Ryba ta jest aktywna w nocy, ale w dzień też się pokazuje. Musisz akwarium mieć dokładnie przykryte ponieważ ryba ta talent do wyskakiwania z wody. Więcej o tej rybie http://www.akwa.aip.pl/piskorek.html
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 02, 2005, 21:39:09 » |
|
Dzięki Ci Raff serdecznie za odpowiedź i przepraszam za te posty. Pozdrawiam i jeszcze raz Dziękuje.
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 03, 2005, 13:04:07 » |
|
A, jeśli jesteśmy przy rybach dennych to czy piskorek czyści dno tak jak kirysek??? Pozdrawiam.
PS: Czy w akwa muszę mieć koniecznie zbrojnika aby czyścić glony???
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 03, 2005, 14:01:24 » |
|
Mój piskorek oczyszczał żwir z larw ochotek i rureczników, które wpadły głębiej (ale nie więcej jak 1 cm) w podłoże - wślizgiwał się jak dżdżownica;) Ja polecam - mój piskorek często gania po całym akwarium, chociaż niektórzy twierdzą, że u nich ciągle siedzi w ukryciu. Może jest to związane z gatunkiem - ja nie mam piskorka Kuhla (brzuch biały, ciało czarne w żółte prążki) tylko piskorka kogoś_innego (brzuch jw, ciało czarne w żóltawo-jakieś_takie paski z tego samego koloru kropką pomiędzy każdym (po obu stronach ciała) - ten ktoś_inny miał nazwisko na "M", ale, niestety, zapomniałem dalszej części
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 03, 2005, 14:10:20 » |
|
A będzie również czyścił z resztek płatków czy granulek? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 03, 2005, 14:25:54 » |
|
Jeśli się za bardzo nie "rozpaćkają" to chyba tak.
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 03, 2005, 16:22:12 » |
|
A co z glonem o ile się domyślam to piskorek go nie zje??? CO NA GLONA??? Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Adam Szymanek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 03, 2005, 21:17:19 » |
|
Mam pytanie mam 4 te śliczne robakowate rybki od dwóch tygodni i zaóważyłem że w nocy została zszatkowana jedna roślinka.Czy to możliwe że to piskorki :?:
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 04, 2005, 10:49:36 » |
|
A czy masz w akwa molinezje, ponoć one są zdolne do takich czynów. Pozdrawiam.
PS: A co z tymi glonojadami, co oprócz zbrojnika wciana glony???
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 04, 2005, 14:11:15 » |
|
Glony z szyb zcierają chyba jedynie zbrojniki (moim zdaniem 1 mały zbrojnik niebieski mógłby być), kosiarki, glonojady, i... nie wiem co jeszcze. Ale myślę, że najlepszym wyjściem na tak małe akwarium będą dwie ampularie (takie duże ślimaki podobne do winniczka) - oczyszczają z glonów i resztek jedzenia, a na dodatek są ładne i ciekawe.
Co do brzanek to jednak jest pewne małe ryzyko, że jednak uwezmą się na jakąś rybkę i będą ją męczyć. Ale jak będą stadka i neonków i brzanek to będzie ok. Chyba, że brzanki różowe - są łagodniejsze.
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Erem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 04, 2005, 14:16:18 » |
|
Będe miał tak jak Raff pare piętr wyżej powiedział: 8 brzanek i 10-12 neonkó(tylko czy nie za dużo?) i 5 piskorków lub kiryśkó(jeszcze mam czas więć się na coś zdecyduje) Czyli będe zmuszony wpuścić zbrojnika-no trudno, naj gorzej jak urośnie z niego wielkolud na pół akwarium. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|