Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dziwny zapach wody  (Przeczytany 5289 razy)
A$
Stały użytkownik

« : Sierpień 16, 2005, 19:04:25 »

słuchajcie - jak podniosę pokrywę, to z akwarium unosi sie zapaszek raczej mało przyjemny, przypominający zastałą, bagnistą wodę. PH 7,5-8 i azontany na poziomie 5 mg/l. Udało mi się już odkryć, że bardzo podobnie zalatuje mój filtr, ale skąd się to bierze?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2005, 19:37:18 »

z brudu i glonów Wink
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2005, 19:43:30 »

glonów ani widu ani słychu Cheesy

a brud... czyszczę co tydzień, podobnie jak i filtr (bo inaczej ledwo dycha), podmianę wody robię nawet do 40% i co???

słuchajcie, a są ponoć rośliny które, no nie zastępują wprawdzie filtra, ale znacznie ułatwiają oczyszczanie aqwa. Jakie to są???
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2005, 20:26:33 »

Wszystkie rośliny to robią.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2005, 20:27:07 »

jakie masz rybki i ile-moze jest przerybienie?stosujesz CO2?
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2005, 20:31:57 »

25 l, 1 gurami, 2 kosiarki i 2 glonojady - wszystko wiek przedszkolny (o ile nie żłobkowy)

roślinki: cabomby karolińskiej (kilkanaście sztuk), sporo wgłębki (na powierzchni oraz przymocowanej do kamienia), Elocharis dwa duże pęczki
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2005, 20:45:21 »

Żadna z tych ryb nie pasuje do tego akwarium. Nawet jeśli są w wieku przedszkolnym, to jak mają rosnąć w takiej klitce ?
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2005, 20:58:34 »

że nie pasuje to i ja to wiem... ale to błedy początkującego i "rzetelnych" sprzedawców...nie będę rozwijał historii...

rybki stopniowo wymieniam, bo do WC ich nie spuszczę tylko dlatego że nie pasuja do tego aqwa... nawet gdy jest to dla nich klatka
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2005, 21:02:21 »

Wiesz, w 25 litrach to najwyżej bojownik lub kilka gupików. A nie lepiej kupić większe akwa ? Zbiorniki poniżej 80-100 litrów jeszcze nie są takie drogie. No, ale to Ty najlepiej wiesz na co możesz sobie pozwolić.
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2005, 21:07:16 »

jasne, aqwa nie jest drogie... tyle że osprzęt kosztuje (filtr, kamyczki, oświtlenie), koszty grzałki pomijam jako niezbyt wysokie
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2005, 21:44:46 »

Ja za grzałkę do 60 litrów dałem 30 zł. Filtr 35 zł i jakoś jest. Akwarium oczywiście z komisu razem z pokrywą. Podłoża przecież kupować nie trzeba, ani żadnych kamyków Wink
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 16, 2005, 22:20:10 »

jasne... gołe szkło i trochę rybek, ewentualnie kilka pływających roslinek, a aqwa zawieszee w powietrzu... nie ma sensu taka licytacja, zresztą to chyba mocno zboczyło od głównego wątku.

Jak masz jakąś radę, to chetnie posłucham, jeśli nie... to nie ma sensu kontynuowanie tego.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 16, 2005, 22:30:29 »

Racja, nie ma co zbaczać z tematu. Miałem podobny problem niedawno, ale podmiany pomogły. Nie było mnie trzy tygodnie i podmiany miał robić szwagier. Tak to robił, że powyrywał większość roślin i te nieukorzenione po prostu zaczęły gnić i zapach też był nieprzyjemny. Aktualnie przeprowadzam rekonwalescencję tego zbiornika. Trzy podmiany wody pomogły, ale jeszcze muszę odbudować florę. W związku z tym mam pytanko - czy wszystkie rośliny mają odpowiednie warunki i czy są dobrze ukorzenione. Zobacz może czy Ci nic nie gnije. I druga sprawa - do podmian, rozumiem, używasz wody odstanej. I zobacz jeszcze czy woda z kranu przypadkiem nie ma jakiegoś zapachu (zresztą to chyba mało prawdopodobne, bo byś zauważył). To w sumie wszystko co mogę teraz powiedzieć. Mam nadzieję, że pomoże Wink
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 17, 2005, 06:49:11 »

I zobacz jeszcze czy woda z kranu przypadkiem nie ma jakiegoś zapachu (zresztą to chyba mało prawdopodobne, bo byś zauważył).

a wiesz, że to najbardziej prawdopodobne. Mam własne ujęcie wody i są to tereny pobagienne. Czasem (ale rzadko) czuć tę wodę bagienkiem, choć nie zdarzyło sie to do długiego już czasu. Może to jest to właśnie....

A gnicie roślin... hmmmm, mam właśnie jakiegoś irokeza, którego za diabła nie mogę rozpoznać (zamieściłem posta w tej sprawie, ale nikt nie potrafi odpowiedzieć) i ta roślinka zaczęła żólknąć (stare liście), zaś wypuszcza nowe, zieloniutkie...Smiley staram się obrywać przy czyszczeniu aqwa, ale od niedzieli zażółciła się strasznie...

Aaaa... wodę podmieniam co tydzień
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: