A$
Stały użytkownik
|
|
« : Sierpień 16, 2005, 19:04:25 » |
|
słuchajcie - jak podniosę pokrywę, to z akwarium unosi sie zapaszek raczej mało przyjemny, przypominający zastałą, bagnistą wodę. PH 7,5-8 i azontany na poziomie 5 mg/l. Udało mi się już odkryć, że bardzo podobnie zalatuje mój filtr, ale skąd się to bierze?
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2005, 19:37:18 » |
|
z brudu i glonów
|
|
|
|
|
|
|
A$
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2005, 19:43:30 » |
|
glonów ani widu ani słychu a brud... czyszczę co tydzień, podobnie jak i filtr (bo inaczej ledwo dycha), podmianę wody robię nawet do 40% i co??? słuchajcie, a są ponoć rośliny które, no nie zastępują wprawdzie filtra, ale znacznie ułatwiają oczyszczanie aqwa. Jakie to są???
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2005, 20:26:33 » |
|
Wszystkie rośliny to robią.
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2005, 20:27:07 » |
|
jakie masz rybki i ile-moze jest przerybienie?stosujesz CO2?
|
|
|
|
|
|
|
A$
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2005, 20:31:57 » |
|
25 l, 1 gurami, 2 kosiarki i 2 glonojady - wszystko wiek przedszkolny (o ile nie żłobkowy)
roślinki: cabomby karolińskiej (kilkanaście sztuk), sporo wgłębki (na powierzchni oraz przymocowanej do kamienia), Elocharis dwa duże pęczki
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 16, 2005, 20:45:21 » |
|
Żadna z tych ryb nie pasuje do tego akwarium. Nawet jeśli są w wieku przedszkolnym, to jak mają rosnąć w takiej klitce ?
|
|
|
|
|
|
|
A$
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2005, 20:58:34 » |
|
że nie pasuje to i ja to wiem... ale to błedy początkującego i "rzetelnych" sprzedawców...nie będę rozwijał historii...
rybki stopniowo wymieniam, bo do WC ich nie spuszczę tylko dlatego że nie pasuja do tego aqwa... nawet gdy jest to dla nich klatka
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2005, 21:02:21 » |
|
Wiesz, w 25 litrach to najwyżej bojownik lub kilka gupików. A nie lepiej kupić większe akwa ? Zbiorniki poniżej 80-100 litrów jeszcze nie są takie drogie. No, ale to Ty najlepiej wiesz na co możesz sobie pozwolić.
|
|
|
|
|
|
|
A$
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 16, 2005, 21:07:16 » |
|
jasne, aqwa nie jest drogie... tyle że osprzęt kosztuje (filtr, kamyczki, oświtlenie), koszty grzałki pomijam jako niezbyt wysokie
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 16, 2005, 21:44:46 » |
|
Ja za grzałkę do 60 litrów dałem 30 zł. Filtr 35 zł i jakoś jest. Akwarium oczywiście z komisu razem z pokrywą. Podłoża przecież kupować nie trzeba, ani żadnych kamyków
|
|
|
|
|
|
|
A$
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 16, 2005, 22:20:10 » |
|
jasne... gołe szkło i trochę rybek, ewentualnie kilka pływających roslinek, a aqwa zawieszee w powietrzu... nie ma sensu taka licytacja, zresztą to chyba mocno zboczyło od głównego wątku.
Jak masz jakąś radę, to chetnie posłucham, jeśli nie... to nie ma sensu kontynuowanie tego.
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 16, 2005, 22:30:29 » |
|
Racja, nie ma co zbaczać z tematu. Miałem podobny problem niedawno, ale podmiany pomogły. Nie było mnie trzy tygodnie i podmiany miał robić szwagier. Tak to robił, że powyrywał większość roślin i te nieukorzenione po prostu zaczęły gnić i zapach też był nieprzyjemny. Aktualnie przeprowadzam rekonwalescencję tego zbiornika. Trzy podmiany wody pomogły, ale jeszcze muszę odbudować florę. W związku z tym mam pytanko - czy wszystkie rośliny mają odpowiednie warunki i czy są dobrze ukorzenione. Zobacz może czy Ci nic nie gnije. I druga sprawa - do podmian, rozumiem, używasz wody odstanej. I zobacz jeszcze czy woda z kranu przypadkiem nie ma jakiegoś zapachu (zresztą to chyba mało prawdopodobne, bo byś zauważył). To w sumie wszystko co mogę teraz powiedzieć. Mam nadzieję, że pomoże
|
|
|
|
|
|
|
A$
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 17, 2005, 06:49:11 » |
|
I zobacz jeszcze czy woda z kranu przypadkiem nie ma jakiegoś zapachu (zresztą to chyba mało prawdopodobne, bo byś zauważył). a wiesz, że to najbardziej prawdopodobne. Mam własne ujęcie wody i są to tereny pobagienne. Czasem (ale rzadko) czuć tę wodę bagienkiem, choć nie zdarzyło sie to do długiego już czasu. Może to jest to właśnie.... A gnicie roślin... hmmmm, mam właśnie jakiegoś irokeza, którego za diabła nie mogę rozpoznać (zamieściłem posta w tej sprawie, ale nikt nie potrafi odpowiedzieć) i ta roślinka zaczęła żólknąć (stare liście), zaś wypuszcza nowe, zieloniutkie... staram się obrywać przy czyszczeniu aqwa, ale od niedzieli zażółciła się strasznie... Aaaa... wodę podmieniam co tydzień
|
|
|
|
|
|
|
|