Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moja skromne 60L!  (Przeczytany 3733 razy)
Erem
Stały użytkownik

« : Sierpień 26, 2005, 21:38:57 »

Witam  Wszystkich!

Oto moje pierwsze akwa w życiu, prosze o ocene:

http://img249.imageshack.us/img249/2696/p10100288xt.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/2442/p10100295dx.jpg

Pozdrawiam i czekam na opinie.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 26, 2005, 21:52:52 »

Nieźle :wink:

Moje uwagi:

1. zmień tło na czarne
2. dno obsadź glossostigmą
3. wsadź trochę więcej roślinek

A tak pozatym to super, na 1 akwa to naprawdę ekstra. Tak trzymać :!:
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 26, 2005, 23:34:51 »

A gdzie ryby ?  Cheesy
Moje sposrzeżenia
1. Trudno bedzie ci utrzymać podłoże, za jasne (szybko obrośnie glonami i bedzie wygladało nieciekawie).
2.Wg mojej oceny żwir jest również za gruby - o Glossostigmi mozesz zapomnieć, w tym żwirze bedzie ciężko ją posadzić, wymaga również mocnego oświetlenia.
3.Tło moze wygladać całkiem przyzwoicie - zobaczymy gdy rośliny podrosną, niemniej bardziej ciekawie wyglądają niebieskie i w odcieniach szarości.
4.Zasadniczo wiecej roślin, na przód i ew. po bokach - niskich, i coś jeszcze z wyższych na tył, dobierz takie które bez problemu będą rosły przy twoim oświetleniu.
5.Zmniejsz rozdzielczość zdjęć, 1600x1200 w zupełnosci wystarczy, a nawet mniej, przecież nie będziemy liczyć ile listków ma moczarka, a  nie wszyscy mają szybkie łącza  :wink:

Zapowiada się dobrze, ale jeszcze trochę pracy musisz włożyć.

385 l - dyskowce
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 27, 2005, 08:54:51 »

Wiem musze jeszcze popracować nad nim.
Chciałem żeby akwa było jak najbardziej naturalne więc wsadziłem naturalny żwirek( fakt mogle wsadzić jakiś ciemny to neony by się lepiej prezentowały)
Neonki akurat siedziały w kokosie i pod korzeniem a otoski gdzieś się przyklejiły. Nawiększą wady w tym akwa jest 15W świetlówka ale i to w krutce się zmieni.
Zamierzam wsadzić jeszcze kryptokoryne( ma takie spękane brązem liście), roślin jest dużo do wyboru ale w portfelu pusto. Trzeba też brać pod uwage że jest to dopiero 4 tygodniowe akwarium i rośliny które rosną zauwarzalnie to kabomba i moczarka argentyńska no i jeszcze  ta roślina koło termometru( jak brzmi jej prawidłowa nazwa bo ja na nią mówie paprotka???).
W najbliszym czasie jak dukupie jeszcze kilka roślin to wklepie zdjęcie i może chociaż na wieszk kupie ciemny żwir- będe mugł tak poprostu wybrać troche tego i posypać jakimś ciemnym?Huh

Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie.

jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 27, 2005, 10:09:33 »

no fajniusie akwa na pierwszy rzut oka sprawia wrazrenie holendra
chzba trzeba bardziej wyksponowac rybki Smiley  Cheesy
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 27, 2005, 12:05:27 »

Dzięki, w najblirzszym czasie planuje wpuścić jeszcze z 5 neonów czerwonych i rozbory klinowe.
Ale na razie mi się nie śpieszy z racji tego że to moje pierwsze akwarium więc musze wszystkiego się uczyć powoli aż dojde do perfekcji.
Pozdrawiam
PS: Jak na holenda to chyba zamało roślin.

jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 27, 2005, 18:05:35 »

nie oniecznie trzeba wrzucac nowe ryby! wystarczy tak umeblowac akwa zeby były widoczne;) radziłabym powiekszyc ławiczke;)
bo masz mało neonek;)
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 27, 2005, 18:34:56 »

Wiem że mam mało ryb ale to do czasu i planuje powiększyć stado bo bardzo mi sie podobają ryby jak płyną calą ekipą miedzy roślinami albo próbują się wepchać do kokosa.
Było 8 neonków ale niestety tamte były jakieś słabe i nie przerzyły.
Planuje jeszcze torfu użyć aby bardziej zakwasić wode i zmienić na ciemny kolor(czarne wody- neony to ponoć kochają).

jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 27, 2005, 18:42:32 »

nie wiem
nie znam sie na neonkach ale doczytam i diopisze tutaj
co potrzebuja;)
NEON CZARNY (Hyphessobrycon herbertexelrodi)  

Pochodzenie:
Ameryka Południowa  
Wielkość:
4cm  
Dymorfizm:
Samica pełniejsza.  
Zachowanie:
Żywa, towarzyska, stadna rybka, przebywająca najczęściej w górnych partiach wody.  
Temperatura:
24*C  
Pokarm:
Żywy i suchy z dodatkiem roślinnego.  
Hodowla:
Temp. 25-27*C. Woda miękka. Ikra wrażliwa na światlo akwarium zaciemniamy. Ikra rozsiewana po zbiorniku. Wylęg po około 40 godzinach. Pływa po około 4-5 dniach. Karmimy pantofelkami i  
artemią. Po tygodniu oświetlamy akwarium.  
Uwagi:
Najlepiej hodować w stadzie. Ryby najlepiej prezentują się w zaciemnionym zbiorniku. Dekoracje z kamieni i korzeni. Częściowo zarośniety zbiornik. Zlecane sa również lignity, które nadadzą wodzie lekko oliwkowe zabarwienie wodzie i lekko ją zakwaszą.  

Uwagi:
.
NEON CZERWONY (Cheirodon axelrodi)  

Ameryka Południowa - Brazylia, Wenezuela, Kolumbia.  
3.5 - 4cm  
Samice są większe od samców.  
Żywa, towarzyska ryba. Najbardziej atrakcyjna trzymana w stadzie.  
22-24*C  
Żywy i suchy - drobny.
Temp.24-26*C. Woda mięekka. Ikra wrażliwa na światlo. Zaciemniamy akwarium. Ikra w czasie tarła rozsiewana po całym zbiorniku. Wylęg po około 30 godzinach. Pływa po około 5 dniach. Karmimy pantofelkami i artemią. Po tygodniu oświetlamy akwarium. Podchów łatwy.  
Gatunek ten jest podobny do Neona Inessa. Różni się od niego większym i szerszym, czerwonym pasmem na bokach i większymi rozmiarami. Najlepiej hodować w stadzie. Ryba najlepiej prezentują się w zaciemnionym zbiorniku, częściowo zarośniętym roślinami. Pozostawiamy jednak rybom duzo miejsca do pywania.  
Dekoracje z kamieni i korzeni. Zlecane są również lignity, które nadadzą wodzie lekko oliwkowe zabarwienie wodzie i lekko ją zakwaszą.

Uwagi:
.
NEON INNESA (Paracheirodon innesi)  

Ameryka Południowa - Brazylia, Peru. Żyje w silnie zaciemnionych wodach.  
3,5cm  
Samiec smuklejszy.  
Żywa, towarzyska ryba. Najlepiej czuje się w stadzie.  
21-24*C  
pH 5,0-7 ; woda miękka do twardej.
Żywy i suchy.  
Temp. 26*C. Woda miękka. Ikra wrażliwa na światlo. Zaciemniamy akwarium. Ikra rozsiewana po całym zbiorniku. Wylęg następuje po około 40 godzinach. Pływa po okolo 5 dniach. Karmimy pantofelkami i artemia. Po tygodniu oswietlamy akwarium.  
Najlepiej hodować w stadzie. Ryba najlepiej prezentują się w zaciemnionym zbiorniku, częściowo zarośnietym roślinami. Pozostawiamy jednak rybom dużo miejsca do pływania.  
Dekoracje z kamieni i korzeni. Zlecane sa również lignity, które nadadzą wodzie lekko oliwkowe zabarwienie wodzie i lekko ją zakwaszą.
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Sierpień 27, 2005, 19:45:22 »

A te ligmity znajdują się w torfie???

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #10 : Sierpień 27, 2005, 21:42:15 »

Cytat: jojcia
no fajniusie akwa na pierwszy rzut oka sprawia wrazrenie holendra

Chyba przesada z tym holendrem. Dużo tu do niego brakuje.

Co do obsady to na twoim miejscu dokupił bym neonów inesa.
Ale wtedy trzeba by było kupić więcej roślin i zakwasić wode tak jak już muwiłeś bo one to lubią

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Sierpień 28, 2005, 09:38:13 »

Wiem o tym i systematyczne do tego dąże.
Pozdrawiam

jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 28, 2005, 12:09:34 »

jesli am jaskinke z kokosa to mysle ze nie trzeba zakwaszac bo kokos to zrobi.. tak mysle zee wystrczy
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Sierpień 28, 2005, 12:31:35 »

Wystarczy ale nie na długo gdyż woda w kranie ma pH 8.0 więc jak podmienie to z biegiem czasu w akwa będzie podobnie.
Teraz mam pH 6.5-7.0 bo jest korzeń i ten kokos ale później będe wode zmiękczał torfem przy podmianie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: