Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kirysek panda  (Przeczytany 5153 razy)
Agnieszka
Nowy
*

« : Sierpień 29, 2005, 21:34:55 »

Przedwczoraj kupiłam 2 kiryski panda - od rana jeden z nich wcale nie chce pływać! Leży sobie, od czasu do czasu przegoniony przez inne ryby zmienia miejsce położenia, żeby nie powiedzieć leżenia!
Czy ktoś z Was już spotkał się z takim zachowaniem kirysków?
Miałam poprzednio kirysy ale rzaden tak się nie zachowywał Sad

100 l:6x brzanka sumatrzańska, 4x brzanka birmańska, 8x brzanka mszysta, 6x brzanka różowa, 2x kirysek panda, 2x mułojad, neonki, zbrojnik+1 pani zbrojniczka
54 l: kotnik z mnóstwem małych zbrojniczków Cheesy
w planach i marzeniach: krewetkarium
tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2005, 21:44:04 »

jest ich za mało!
Stwórz z nich 5-o pandową gromadkę  Cheesy
PZD.

240L: 5xgurami niebieskie, 3xgurami złote, 5xbocje, 2xglonki, 3xkosiarki
105L: mieczyki, gupiki, molinezje
szkamil
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2005, 19:32:13 »

Cytat: tomstor
jest ich za mało!
Stwórz z nich 5-o pandową gromadkę  Cheesy
PZD.

Potwierdzam kiryski to stadne rybki.
jojcia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 30, 2005, 21:44:58 »

rzeczewiscie powinno ich byc kilka przynajmniej 5- 6 sztuk  
rybek zawsze sie mogł sie czegos przestraszyc ale jsli ich bedzie kilka to powinno mu sie poprawic;)

mas zduzo innych ryb moze sie czuc "skrepowany" Wink
Agnieszka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 31, 2005, 14:21:10 »

dziękuję wszystkim za radę, jednak z tym kiryskiem było coś innego nie tak bo wczoraj zszedł... :cry:
czy myślicie że bedzie dobrze jak dokupię zamiast pandy zwykłego kiryska? pandy są owiele ładniejsze, ale u mnie w zoologu kosztuje 18 zł a zwykły 4,50; niedawno zmieniałam obsadę i trochę to pociągnęło stąd oszczędności :wink:

100 l:6x brzanka sumatrzańska, 4x brzanka birmańska, 8x brzanka mszysta, 6x brzanka różowa, 2x kirysek panda, 2x mułojad, neonki, zbrojnik+1 pani zbrojniczka
54 l: kotnik z mnóstwem małych zbrojniczków Cheesy
w planach i marzeniach: krewetkarium
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Sierpień 31, 2005, 14:48:28 »

Nie ma czegoś takiego jak zwykły kirysek.
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 31, 2005, 19:32:50 »

Masz rację, kirysków jest o ile pamietam 13 gatunków.Agnieszka ma na myśli prawdopodobnie kiryska spiżowego, tego najczęściej spotykanaego w sklepach. BO INNYCH KIRYSKÓW NIE MA Smiley - patrz mój post w temacie o braku litości sprzedawców:) A swoją droga niezłe ceny za pandy sobie krzyczą, u mnie kosztują kiryski od 4 zł (spiżowe, pstre, albinotyczne) do 9-12 zł pandy i lamparcie. W krakowskim TESCO (tym koło szpitala na Prokocimiu) widziałem po 25 zł kirysy strumieniowe (corydoras arcuatus) ale miały  ok 9-10 cm. Kiryski to rybki stadne, Agnieszko, powinno ich być co najmniej 5, tym bardziej że przy rozmnażaniu jedna pani kiryskowa potrzebuje kilku panów, którzy wzajemnie sie zastępują. Poza tym wiele gatunków kirysków krzyżuje sie ze sobą a różne gatunki naprawde ładnie wyglądają w akwarium. Jeśli cie nie stać na pandy(18 zł to chora cena rzeczywiście) to kup więcej pstrych albo spiżowych Smiley

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 31, 2005, 19:40:04 »

Kirysków nie jest 12 tylko setek Wink poogladajcie : http://www.corycats.com/Corydoras%20species.htm

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 31, 2005, 22:12:01 »

Cytat: Raffy
Kirysków nie jest 12 tylko setek Wink

TAK:) Tylko : 1) KTO je widział wszystkie chociażby w Europie, że o Polsce nie wspomnę, a o zwykłym amatorskim akwarium nawet mówić nie chcę 2) Jak mówiłem kiryski krzyzują sie ze sobą więc wiele z nich to pewno hybrydy - tak samo jak konia z rzędem temu kto mi zaoferuje pielęgnicę managuańską czystej krwi a nie jakiegoś pomieszańca z perłową czy miodową - nawet czystą aulonacarę dostac to jest kłopot, wszystko przez chów wsobny i krzyżowanie.

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 01, 2005, 05:45:32 »

Z tego co wiem a kiryskami interesuję się dosć intensywnie obecnie zaindeksowanych jest ok.300 rodzajów. Zresztą najnowsze odkrycia nie są już nawet opisywane zamiast tego spotyka się np. C128b.

Jeśli chodzi o rodzaje spotykane w handlu to w gdańsku na przestrzeni ostatnich dwóch lat spotkałem ok.30 różnych kirysków. Z ciekawszych jakie nabyłem to: sodalis, reticulatus, metae no i dość popularne: sterbai, splendens, julii, panda

A po za ty kiryski to urocze rybki idealne dla kogoś kto lubi spokój w akwarium.
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 01, 2005, 05:47:20 »

Pomyłka techniczna zamist rodzaj powinno być: Gatunek.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: