~~@N@~~
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #90 : Maj 24, 2009, 10:26:55 » |
|
Do mojego 30l akwa jakimś cudem dostały się 3 rozdętki. Czy mogą sobie w nim dalej spokojnie żyć czy lepiej jue usunąć żeby nie mieć plagi???
|
|
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #91 : Maj 24, 2009, 12:49:05 » |
|
Do mojego 30l akwa jakimś cudem dostały się 3 rozdętki. Czy mogą sobie w nim dalej spokojnie żyć czy lepiej jue usunąć żeby nie mieć plagi???
Skoro wiesz że to rozdętki to po co piszesz o tym w wątku zdjęcia omawianych żyjątek?? Lepiej je usuń bo szybko będzie ich więcej
|
|
|
|
|
|
|
~~@N@~~
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #92 : Maj 24, 2009, 14:40:06 » |
|
piszę ponieważ po tych zdjęciach je zidentyfikowałam a widzę że jest tu więcej takich pytań. W takim razie rozdętki idą do stawu sąsiada:D i tak już są w słoiku
|
|
|
|
|
|
|
|
droop
Nowy
|
|
« Odpowiedz #94 : Sierpień 24, 2009, 13:38:52 » |
|
Witam, od jakiegoś czasu pojawia się u mnie w moim małym zbiorniku (10l) z krewetkami coś takiego jak na zdjęciu, jest to prawie przeźroczyste, długość około 2mm i robi się tego coraz więcej... http://stopierzynski.pl/akwa/86.jpgCzy ktoś się spotkał z czymś podobnym, jeśli tak to co to jest, czy to zagraża krewetkom/rybom?
|
|
|
|
|
|
|
arus113
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #95 : Sierpień 24, 2009, 22:22:00 » |
|
Przyjrzyj się dobrze może to małe krewetki
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2009, 22:24:49 wysłane przez arus113 »
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
|
« Odpowiedz #96 : Sierpień 24, 2009, 22:30:58 » |
|
to są chyba mikro zatoczki
|
|
|
|
|
|
|
Chmura
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #97 : Sierpień 25, 2009, 07:20:13 » |
|
To są zdecydowanie slimaki. Chociaz biorac pod uwage ksztalt muszli stawialbym na rozdetki a nie zaotoczki, choc moze i jedne i drugie masz w zbiorniku. Jezeli bedziesz kontrolowal ich populacje to nie musisz sie niczego obawiac, jesli natomiast dasz im spokoj i pozwolisz sie im mnozyc bez konca, to zjedza ci rosliny. W "malych" ilosciach sa pozyteczne bo zjadaja resztki i to co zaczyna gnic.
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #98 : Sierpień 25, 2009, 10:38:55 » |
|
To są zdecydowanie slimaki. Chociaz biorac pod uwage ksztalt muszli stawialbym na rozdetki a nie zaotoczki, choc moze i jedne i drugie masz w zbiorniku. Jezeli bedziesz kontrolowal ich populacje to nie musisz sie niczego obawiac, jesli natomiast dasz im spokoj i pozwolisz sie im mnozyc bez konca, to zjedza ci rosliny. W "malych" ilosciach sa pozyteczne bo zjadaja resztki i to co zaczyna gnic.
co prosze? zatoczki i rozdętki nie jedzą żywych roślin zjadają odpadki , odchody ryb,resztki pokarmu itp. , są pożyteczne w każdych ilościach a usuwa się ich nadmiar tylko ze względów estetycznych.
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #99 : Sierpień 25, 2009, 10:49:15 » |
|
to są przytuliki
|
|
|
|
|
|
|
Chmura
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #100 : Sierpień 25, 2009, 10:50:33 » |
|
co prosze? zatoczki i rozdętki nie jedzą żywych roślin zjadają odpadki , odchody ryb,resztki pokarmu itp. , są pożyteczne w każdych ilościach a usuwa się ich nadmiar tylko ze względów estetycznych. Powiedz to moim roślinkom. Prawda jest taka ze co za duzo to niezdrowo. Raz ze ci zbiornik niezle obsraja, dwa niestety w wielkich ilosciach robia sie szkodnikami dla roslin. No i jeszcze wkurzaja mnie z powodu przesiadywania na przedniej szybie. Trudno o rosliny bez zadnej skazy. Jesli do tej skazy dobiora sie slimaki ( a dobiora sie ), to uszkodza roslinke jeszcze bardziej, tam gdzie roslina probowala sie zagoic, tam powstanie ( rozszerzy sie ) obszar uszkodzony. W efekcie z czasem caly lisc przestanie istniec, bo slimaki nie zaprzestana wpierniczania uszkodzonej tkanki roslinnej.
|
|
|
|
|
|
|
droop
Nowy
|
|
« Odpowiedz #101 : Sierpień 27, 2009, 22:53:59 » |
|
Dzieki Ala, to wlasnie przytuliki niestety raczej bede musial poprostu przeprowadzic krewetki do wiekszego akwa i zrobic calkowity restart krewetkarium ;p bo mam tego taka ilosc na szybach ze nic innego nie widac dzieki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #102 : Sierpień 28, 2009, 21:05:03 » |
|
Z piękną kępką dużego henia przyniosłem do akwarium co najmniej kilkunastu gości. Zatoczki - te rozpoznaję - i kilka takich: - tu kilka ujęć jednego - a tu drugiego, podobnego Poczytałem sporo, ale nie mam pewności. Zagrzebki, błotniarki, inne? Wraz z roślinką doszły też 3 świderki, ale jakoś nie wygląda mi to na ich potomstwo. Rozpozna ktoś, mimo kiepskawych zdjęć z komórki? Do tej pory od jakichś 2m-cy miałem tylko jednego (tylko jednego!) zatoczka na gapę. Urósł do 1,5cm i mimo wszystkiego co mówią o zatoczkach jest super, błyszczący, wpiernicza brunatnice i roślinną zgniliznę, przyglonione liście zostawia czyściutkie.Teraz po ok. 3 tygodniach od zakupu nowej roślinki na przeciągu 3-5 dni pojawiło kilkanaście nowych ślimaczków od 1-5mm. W najbliższych dniach mam zamiar postarać się o helenkę, żeby trochę na nie popolowała. Dobry pomysł? Powinienem już się martwić? Zaznaczam, że nigdy nie miałem do czynienia z osławioną tzw. plagą ślimaków. Do tej pory żyliśmy sobie tylko z jednym dorodnym zatoczkiem w doskonałej symbiozie
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #103 : Sierpień 28, 2009, 21:09:05 » |
|
rozdętka
|
|
|
|
|
|
|
shogun4
|
|
« Odpowiedz #104 : Sierpień 28, 2009, 21:42:36 » |
|
Dzięki. Po przyjrzeniu się fotkom na necie faktycznie wygląda na rozdętkę. Rozumiem, że dopóki maja zgniliznę i glonki, nie będą się brały za rośliny, a ewentualny wysyp załatwi Anentome Helena? PS. Mod, sorry za wrzucenie poprzedniego pytania w złym miejscu
|
|
|
|
|
|
|
|