Nominalny czas pracy większości lamp T8 wacha się w granicach 8000 do 16000godzin...
Trwałość to jedno, a skuteczność świetlna to drugie, np po ok. 10000 godz. strumień świetlny może spaść nawet do 60% wartości początkowej (przy w miarę dobrze dobranych statecznikach). Na trwałość świetlówki wpływa kilka czynników i nie należy aż tak bardzo sugerować się tym co podaje producent.
Należało by również dodać że srednia trwałość świetlówki to czas po którym połowa lamp z próbki przestaje świecić, czyli z 1000 swietlówek 500 "pada". Następna kwestia to taka że testy na trwałość przeprowadzane są w temp. 25`C (cały czas mowa o T8 ), szczęśliwy ten który ma taką temp. w pokrywie nawet przy 0.5W/l (dla przykładu u mnie ok. 21.00 bez włączonego chłodzenia było 42`C ), nie mówiąc jaka może być być w upalne dni. I jeszcze jedna sprawa, świetlówki nie są testowane w trybie 10 czy 12 godz. a w 3 godzinnym.
To tyle na temat przeprowadzania testów. Teraz trochę praktyki, tak się składa że w ubiegłym tygodniu wymieniałem świetlówki, będzie więc możliwość przedstawienia porównania na przykładzie szybkości fotosyntezy. Na starych świetlówkach (15 m-cy) efekt "bąblowania roślin" następował po ok. 6 godz na nowych po ok. 3-4 godz. Żadne z warunków w akwa nie uległy zmianie z wyjątkiem oświetlenia, jest to dobry przykład jak zmienia się skuteczność świetlówki.
Dodam jeszcze że moje oświetlenie jest na statecznikach elektronicznych i mimo tego nie używam swietlówek dłużej niż półtora roku (w drugim akwa na indukcyjnych rok). Oczywiście moje doświadczenia dotyczą akwarium z dużą ilością roślin i mają na celu utrzymynie ich w jak najlepszej kondycji (jeśli ktoś ma niewielką ilość roślin ew. nie bardzo zależu mu na wzroście to świetlówki może wymieniać i co 5 lat, jeśli tyle wytrzymają), nie bez znaczenia jest również ogólny wygląd zbiornika.
Herbatniczek, mam jednak dobrą wiadomość :wink: , T5 (bynajmniej philips`a) utrzymują strumień świetlny na poziomie 92% po 10000 h świecenia, mają również dłuższą średnią trwałość