Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Dwie alternatywne drogi do oświetlenia awka 120cm, 240l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dwie alternatywne drogi do oświetlenia awka 120cm, 240l  (Przeczytany 2873 razy)
herbatniczek
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 04, 2005, 20:50:12 »

Witam,

Mam wielki dylemat - prosze o odpowiedzi kogoś, kto ma doświadczenie z hodowlą wymagających rośłinek (głównie zależy mi na trawnikach Eleocharis acicularis lub Riccia fluitans, ale też w przyszłości może inne)

Montuje oświetlenia do akwa 120cm długie i 50cm wysokie. Rozbroiłem pokrywe standardową.

Mam dwie koncepcje
1)
Sylv Aquastar 54W
Sylv Grolux 54W
i coś hagenowskiego
AquaGlo 30W
SunGlo 30W
FloraGlo 30W
czyli  razem 5 świetlówek, ewentualnie jedną wywalam żeby było taniej(ale którą z hagenowskich)
koszt ok 400zł (z całą elektryka oczywiscie)
2)
Sylv Aquastar 54W
Sylv Grolux 54W
i również dwie 54Watowe
ale nie wiem co?? (żeby łączny koszt nie przekroczył 100zł)

Co poleciacie, które rozwiązanie lepsze Huh

Weźmy po uwagę fakt, iż moja ulubiona firma Hagen (z tego co wiem najbardziej profesjonalna) nie produkuje T5-tek...

Co dać, zeby rosły mi te trawniczki i inne wymagająe roślinki ?? Wink

120x40x50 = 240L
TetraEc 1200 wkład 2xEhvilav, 1xEhvilav+wata+gąbka, 1xgąbki+wata
4xT5 216W Sylvania/ Philips:
Philips 840 4350 lm, 4000K
Aquastar 2800lm, 10000K
Luxline 860 4600lm, 6000K
Grolux Huh, 8500K ??
eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2005, 20:30:36 »

Doświadczenia mam może nie tak wielkie w tej dziedzinie, ale sporo o tym temacie czytałem.
Lampy Sylvani dobrze oddają barwy ryb, ale wygląd roślin daje dużo do życzenia. Grolux ma nie wielką ilość lm, ale za to sporo widma czerwonego, co podobno rośliny uwielbiają.
Co do Hagena sytuacja jest podobna, aquaGlo ma podobne widmo do auqastara sylvani, SunGlo ogólnie niewiele różni się od zwykłych lepszych lamp. FloraGlo jest dość ładna, ale nie najtańsza.
Alternatywą mogłbyć lampy Osrama Lumilux, np 840 18W daje 1350lm. Lampa jest ponad 2-3 razy tańsza, wielu moich zanojomych zajmujących się hodowlą roślin chwali te lamy. Ryby może nie wyglądają tak ładnie, ale do akwarium roślinnego nadają się znakomicie, dają naprawdę sporą dawkę światła.
Bardzo ładnie wygląda też światło z lamy arcadiaFreshWater, ale koszt tej lampy jest ogromny.
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2005, 21:30:38 »

Witam.
Na twoim miejscu zamontowałbym zestaw 3x54W złożony z 3 świetlówek Philipsa TLD 840 lub 865 (ew. Osram Lumilux 840 lub 860) + Flora-Glo Hagena...
Moim zdaniem 3 świetlówki Hagena w jednej pokrywie to lekki "przerost formy nad treścią" Smiley Philipsy bądź Osramy zapewnią Ci odpowiednią dawkę lumenów zaś Flora Glo zapewni nieco odpowiedniego widma... IMO to najlepszy kompromis między ceną a przydatnością do hodowli roślinek (nawet tych wymagających)
Zresztą skoro planujesz wydać tyle pieniędzy na same świetlówki to może pomyślisz nad oświetleniem HQI ??

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2005, 21:53:04 »

Cytat: rob1979
Witam.
Na twoim miejscu zamontowałbym zestaw 3x54W złożony z 3 świetlówek Philipsa TLD 840 lub 865 (ew. Osram Lumilux 840 lub 860) + Flora-Glo Hagena...

Jeśli mają to być 54W to napewno nie TLD 840 lub 865 (ew. Osram Lumilux 840 lub 860), z jednej prostej przyczyny 54W świetlówki to T5 a seria którą podałeś to T8, różnica zasadnicza - inne napiecie, inna średnica i inna długość. Należy jeszcze dodać że T5 "pracują" tylko ze statecznikami elektronicznymi.
Odpowiednikami w/w w T5 są Philips Master 'TL'5 HO 840 i Master 'TL'5 HO 865 (ew. Osram FQ T5 840 i FQ T5 860)

Na twoim miejscu wybrałbym opcję nr 2, do wymienionych przez ciebie świetlówek dołozyłbym świetlówki Philipsa (ew. Osram`owskie odpowiedniki) Master 'TL'5 HO 950 i/lub Master 'TL'5 HO 965, mają bardzo dobre CRI co nie pozostaje bez znaczenia zwłaszcza pod wzgledem wizualnym. W T8 już bym się nie pchał, albo T5 albo HQI

PS.
W serii Osram Lumilux nie ma swietlówek 860, a jedynie 865

385 l - dyskowce
herbatniczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2005, 10:11:21 »

dzieki!

Szkoda, że nie odpowiadaliście wcześniej ;-( myślałem że już nikt nie odpowie i przed przeczytaniem Waszych odpowiedzi, zamówiłem 4x54W T5 sylvania: aquastar, grolux, 860, philips: 840

częsciowo pokrywa się to za tym co napisaliście, więc jestem spokojy Wink

pozdrawiam!

120x40x50 = 240L
TetraEc 1200 wkład 2xEhvilav, 1xEhvilav+wata+gąbka, 1xgąbki+wata
4xT5 216W Sylvania/ Philips:
Philips 840 4350 lm, 4000K
Aquastar 2800lm, 10000K
Luxline 860 4600lm, 6000K
Grolux Huh, 8500K ??
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2005, 17:54:49 »

Nie pisałeś że to pilne  :wink: , z drugiej strony wcale tak długo nie czekałeś, można by nawet rzec że odpowiedzi padły błyskawicznie  Cheesy .
Jak coś nie bedzie ci odpowiadać to zawsze możesz wymienić świetlówki, a mniej wiecej za rok wymiana bedzie konieczna, ważne że wybrałeś T5.

385 l - dyskowce
eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2005, 18:11:33 »

Nie zgodzę się z przedmówcą, że świetlówki trzeba co rok wymieniać. Nominalny czas pracy większości lamp T8 wacha się w granicach 8000 do 16000godzin. Co przy oświetlaniu 12h na dobe daje 2 do 3 lat. Po przekroczeniu tego czasu lampa może nadal pracować, choć nie będzie już posiadać nominalnej jasności. Nie wiem, jak jest z T5, ale pewnie podobnie. Wink
Cały mit z corocznym wymienianiem oświetlenia to zmowa sprzedawców, którzy napędzani zyskiem wciskają nam taką ciemnotę.
Sa mam jednego Aquastara sylvani 2 letniego i jasność nie odbiega znacznie od drugiej takiej samej niedawno kupionej. Może widmo zmienia się delikatnie, ale nie jest to tak drastyczne różnica.
PS: Stosowanie elektronicznych układów zapłonowych jeszcze bardziej przedłuża życie świetlówki.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 06, 2005, 22:59:26 »

Cytat: eBonifacy
Nominalny czas pracy większości lamp T8 wacha się w granicach 8000 do 16000godzin...  

Trwałość to jedno, a skuteczność świetlna to drugie, np po ok. 10000 godz. strumień świetlny może spaść nawet do 60% wartości początkowej (przy w miarę dobrze dobranych statecznikach). Na trwałość świetlówki wpływa kilka czynników i nie należy aż tak bardzo sugerować się tym co podaje producent.
Należało by również dodać że srednia trwałość świetlówki to czas po którym połowa lamp z próbki przestaje świecić, czyli z 1000 swietlówek 500 "pada". Następna kwestia to taka że testy na trwałość przeprowadzane są w temp. 25`C (cały czas mowa o T8 ), szczęśliwy ten który ma taką temp. w pokrywie nawet przy 0.5W/l (dla przykładu u mnie ok. 21.00 bez włączonego chłodzenia było 42`C ), nie mówiąc jaka może być być w upalne dni. I jeszcze jedna sprawa, świetlówki nie są testowane w trybie 10 czy 12 godz. a w 3 godzinnym.
To tyle na temat przeprowadzania testów. Teraz trochę praktyki, tak się składa że w ubiegłym tygodniu wymieniałem świetlówki, będzie więc możliwość przedstawienia porównania na przykładzie szybkości fotosyntezy. Na starych świetlówkach (15 m-cy) efekt "bąblowania roślin" następował po ok. 6 godz na nowych po ok. 3-4 godz. Żadne z warunków w akwa nie uległy zmianie z wyjątkiem oświetlenia, jest to dobry przykład jak zmienia się skuteczność świetlówki.
Dodam jeszcze że moje oświetlenie jest na statecznikach elektronicznych i mimo tego nie używam swietlówek dłużej niż półtora roku (w drugim akwa na indukcyjnych rok). Oczywiście moje doświadczenia dotyczą akwarium z dużą ilością roślin i mają na celu utrzymynie ich w jak najlepszej kondycji (jeśli ktoś ma niewielką ilość roślin ew. nie bardzo zależu mu na wzroście to świetlówki może wymieniać i co 5 lat, jeśli tyle wytrzymają), nie bez znaczenia jest również ogólny wygląd zbiornika.

Herbatniczek, mam jednak dobrą wiadomość  :wink: , T5 (bynajmniej philips`a) utrzymują strumień świetlny na poziomie 92% po 10000 h świecenia, mają również dłuższą średnią trwałość  Cheesy

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: