Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z obsada  (Przeczytany 2591 razy)
ktosiek
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 11, 2005, 10:08:07 »

Witam wszystkich

Mam akwarium od 2 dni, ma 16l (niestety nie ma miejsca na wieksze), facet w sklepie powiedzial ze bedzie bardzo dobrze jesli dam:
-5 brzanek (takich w paski, nie pamietam nazwy)
-5 neonek
-1 glonojada (tez nie pamietam nazwy ale jest  malutki)
-1 bojownik
 i slimaczek Smiley

No i mam problem, rybki juz sie zaaklimatyzowaly w akwarium, i brzanki zaczely atakowac bojownika (koniecznie chca mu ugryzc pletwy), bojownik stara sie szukac jakis kryjowek i jest bardzo nerwowy, jakie jest najlepsze wyjscie z tej sytuacji? Zostawic bojownika w srodku, moze sie w koncu brzanki uspokoja, czy moze w ogole zabrac go z akwarium? Naprawde nie wiem co robic, facet w sklepie nie mowil ze moga wystapic takie problemy. Z gory dziekuje za pomoc.
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2005, 10:35:45 »

16 l to za małe akwarium na taka obsade!! powinienes zredukowac obsade do samego bojownika albo małego stadka neonek. Pan w sklepie najwyrazniej sie nie zna albo za wszelka cene chce zarobic.

60l- ogólne
220l-in progress
ktosiek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2005, 10:46:54 »

Wcale nie uwazam ze jest za male bo ryby maja bardzo duzo miejsca , nie obijaja sie o siebie, a wrecz przeciwnie mimo ze maja duzo miejsca to i tak plywaja lawicami. Moj problem o nie przerybienie ale bojownik, powiedzcie co mam z nim zrobic?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2005, 11:02:22 »

jesli jestes taki mądry to sam rozwiąż ten problem. Tu są bardziej doświadczeni akwarysci od ciebie i mówią, że to przerybienie.
Ja też tak sądzę. To normalne że brzanki gryzą inną rybę z długimi płetwami. one tak robią, a zresztą akwarium dla nich nie powinno być mniejsze jak 60 litrów i koniec. usuń wszystkie ryby, bojownika zostaw.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2005, 11:06:44 »

Masz akwarium od 2 dni a jednak uparcie bronisz swego zdania opartego na tak znikomym doświadczeniu.
Posłuchaj ludzi, którzy mają akwaria od lat i uwierz, że masz złą obsadę do takiego maleństwa.

Podtrzymuję zdanie Bonza, i mogę dodać, że to zupełna normalka, że brzanki (pewnie sumatrzańskie) obgryzają długie płetwy innym rybom.
Jak oddasz bojownika to sumatry zajmą się innymi współlokatorami, może nie od razu, ale będą walczyły o trochę miejsca w tej klitce.

Inna sprawa to równowaga biologiczna, której pewnie nie ma (akwarium dojrzewało?), i której brak pewnie niedługo odczują Twoje ryby (czego Ci nie życzę).

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
ktosiek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2005, 11:11:45 »

No dobra, a dobrym pomyslem byloby zostawienie samych brzanek? I jesli w sensie dojrzewalo rozumiesz ze zostawilem wode na 24h i dodalem uzdatniacza to dojrzalo.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2005, 11:22:30 »

leprze to niz nic.
widać jak uważnie czytasz posty innych.
brzanki są za duze do tego akwairum minimum to 60 litrów

zostaw bojownika. albo kup sobie gupiki.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2005, 11:30:39 »

Moim zdaniem możesz zostawić neonki lub bojownika.

Przez 24h to tylko zdąży chlor się ulotnić. Poczytaj trochę o dojrzewaniu akwariów. Mam nadzieję, że masz jakiś filtr. Generalnie jak najwięcej poczytaj.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
ktosiek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2005, 12:20:41 »

Filtr to chyba podstawa  :shock:   Grzaly nie potrzebuje do tak malego akwarium bo i tak jest wystarczajaco cieplo.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: