Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zanieczyszczenie  (Przeczytany 3539 razy)
Kazik
Stały użytkownik

« : Wrzesień 14, 2005, 13:52:23 »

Witam Mam taki problem mianowicie niewiem czemu zarosło mi akwarium glonami, a poza tym mam biologiczne zmentnienie i nieidzie go usunąć.
Ps glony śą takie dość małe i nierosną jak wąsy.

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2005, 17:43:49 »

jakie warunki w akwa? nie przekarmiasz rybek? jaka lampa, filtr,ile rybek?moze da sie cos zaradzic.
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 15, 2005, 20:41:22 »

Nieprzekarmiam ryb. mam dwie świetluwki od nowości więc nie są za mocne Chyba poprostu wymienie wode w akwarium (całkowicie)

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
eBonifacy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2005, 08:20:40 »

Absolutnie nie popieram całkowitej wymiany wody. Ryby tego nie lubią i poza tym po takiej podmianie jest duża szansa że wszystko się powtórzy. Rozchwiejesz tylko równowagę biologiczną.
Nawozisz może wodę jakimś nawozem? Jak dawno temu było założone? Jak często i ile wody podmieniasz? Młode akwaria czasem mają takie obiawy, które z czasem ustępują.
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 16, 2005, 17:44:43 »

Mam to akwarium 9 miesięcy a wode podnieniam raz na tydzień-miesiąc
Chyba jednak wymienie wode powieccie tylko czy po czymś takim tylko wygotować żwirek czy kupić nowy

Zmieniony przez Sebastian dnia Sob 17 Wrz 2005 18:07

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 16, 2005, 17:53:34 »

pomoże lampa uv , ale podmień co 2-3 dni po 25% wody zredukuj światło i filtruj na maksa.jaki masz filtr w tym?
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 16, 2005, 18:01:03 »

Już tak robiłem ale nic glony są wszędzie kamienie są zielone więc chciałem je wygotować tylko niewiem czy to coś da

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 16, 2005, 23:02:12 »

Cytat: Kazik
(...) wode podnieniam raz na tydzień-miesiąc

To jest różnica. Jak na tydzień to jest ok, na 2 tyg to jest do przyjęcia ale na miesiąc to się nie dziwię że glony rosną.
Chyba jednak wymienie wode powieccie tylko czy po czymś takim tylko wygotować żwirek czy kupić nowy

Wymiana całej wody to kiepski pomysł, a wygotowanie żwiru (po co Huh) to już pełna mogiła - doszczętnie zniszczysz florę bakteryjną i zdestabilizujesz zbiornik.
kamienie są zielone więc chciałem je wygotować tylko niewiem czy to coś da

da tyle że glony na kamieniach się ugotują i potem będą się w akwaiu rozkładać i tworzyć więcej związków azotu który stanie się pożywką dla nowych glonów.

Proponuje robic częstrze podmiany - raz na tydzień - a teraz kiedy walczysz z glonami nawet codziennie po ok 10% objętości.

Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2005, 09:36:45 »

Czytałem na forum że na glony są dobre krewetki amano tylko czy ryby  nie będą im dokuczać albo one rybom

mietek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 17, 2005, 17:03:33 »

Krewetki filtruja wode a niektóre żywią się padlinką. Są więc potrzebne. Nie doczytałem jaką masz obsade w kocilku ale generalnie to nie. Pozdrowienia
kafarski
Gość
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 18, 2005, 08:32:36 »

wiec rozumiem ze masz te glony na kamieniach tylko  tzn. nie masz zielenic. kup takie rybki które je zjedzą z nich glonojady , otoski. może masz tez świetlówki stare . zastosuj zaciemnienie od 11 do 15 glony powinne przestać rosnąć.
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2005, 10:19:22 »

Więc moge kupić krewetki? Obsade mam następującą: Mieczyki, Gupiki, Neonki i 2 Pielęgniczki Kakadu

olej
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 26, 2005, 12:10:44 »

Możesz do tej obsady wpuścić krewetki. Ale najpierw lepiej poczytaj o nich.
Całkowity restart akwa raczej nie pomoże, bo po jakimś czasie sytuacja się powtórzy. Musisz znaleść przyczyne i dopiero zacząć coś kombinować.
Po pierwsze to ja bym radził dowiedzieć się jakie glony Cię nękają :!: Aby rozpoznać rodzaj glonów polecam tą stronkę: http://republika.pl/glony/
Jak już będziesz wiedział z jakimi glonami masz doczynienia i jakie są przyczyny ich powstawania to będziesz mógł zacząć coś robić.

Pozdrawiam

ADP Akwarystyka Dla Początkujących
wykonanie: 10% Smiley
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 26, 2005, 13:45:52 »

Dzięki za odpowiedzi

Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 26, 2005, 14:04:41 »

Mam zielenice

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: