wojtx
Nowy
|
|
« : Wrzesień 14, 2005, 14:11:18 » |
|
Witam, za 1,5 miesiąca zmieniam akwarium na 250-litrowe. Aktualnie mam 50l i mam w nim 3 kiryski albinosy, 2 mieczyki i 2 zbrojniki białe.
Ja myślę o takej obsadzie - co wy na to:
10 neonków czarnych lub innesa 4 Mieczyki 4 Molinezje 4 Zmienniki plamiste 4 Bocje wspaniałe 6 kirysków ( trzy które aktualnie mam i trzy miniaturowe ) 2 zbrojniki które aktualnie posiadam
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2005, 17:53:09 » |
|
molinezje potrzebują wody średnio-twardej do twardej a nawet z sola i temp ok 28* a neonki raczej miękkiej i zimniejszej, nie pasują za bardzo do siebie tak samo mieczyki, zmienniki sa mniej wybredne ale są przecież inne rybki które nie będą ci lawinowo rozmnażać sie. zrobisz jak chcesz. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
wojtx
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 14, 2005, 20:48:30 » |
|
Bardzo lubie Molinezje, miałem wcześniej zamiast mieczyków, i gdy miałem większe akwarium. Po prostu przezwyczaiłem się do nich, były jako moje pierwsze rybki.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2005, 12:32:18 » |
|
IMO taka obsada może być. Co do neonków to można je trzymać w twardszej wodzie ale takie ryby nie będą się nadawały do rozrodu. Co do żyworódek, to szczerze mówiąc jeszcze nie słyszałem żeby ich nadmierne rozmnażanie było problemem. Jesli ktoś uważa że ma ich za dużo to niech po prostu nie odławia narybku. Poza tym mieczyki ze swoją żarłocznością z pewnościa nie pozwolą zbyt dużej liczbie młodych przetrwać w "szklanej dżungli". Mam jedynie uwagę co do łączenia Mieczyków i Zmienniaków. Należą one do tego samego rodzaju (Xiphophorus) i są ze sobą blisko spokrewnione, toteż w akwarium z pewnościa będą się ze sobą krzyżowały. Unikamy takich sytuacji, ale jeśli Ci to nie przeszkadza to mogą żyć razem. PS: Moje uznanie dla wojtx. Nareszcie pojawił się ktoś nowy, kto proponuje rozsądną obsadę do rozsądnego zbiornika i którego obecny baniak nie jest przerybiony. A już myślałem że ten typ wyginął. Jednak trzeba wierzyć w ludzi
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 15, 2005, 12:37:04 » |
|
Naprawde?? A kto trzyma mieczyki w 50 litrowym akwarium :? to ma być ideał?
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 15, 2005, 12:39:00 » |
|
A kto trzyma mieczyki w 50 litrowym akwarium :? to ma być ideał? Zauważ że mają całą toń do własnej dyspozycji (jest ich 2 sztuki) i wkrótce przenosza się do 250.
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 15, 2005, 12:40:55 » |
|
no niby tak. zależy jeszcze jakiej wielkosci te mieczyki, zapewne jakies małe. No to jak takie to jeszcze ujdzie
|
|
|
|
|
|
|
wojtx
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 15, 2005, 14:01:57 » |
|
samiec miał ok 4 cm a samica ok 6, ale samiec mi dzisiaj padł, niestety, zostało mi ich 6. rezygnuje z molinezji, mieczyków nie będe kupywać, zostane jednak przy zmiennikach, ponieważ tych jeszcze nie miałem.
Zamiast tego kupie 8 neonków czarnych i 4 barwieńce fantomy. Nie chcem po prostu przesadzać z ilością ryb w akwarium pomimo iż będzie ono duże jak na mój gust
Jutro wyjeźdzam do Anglii i wrócę za trzy tygodnie, ale akwarium mam zamówione wymiary - 100x55x50 cm, jednak u szklarza, ale obudowę sam dorobie, wcześniej też dorabiałem i nawet ładnie się prezentowały.
P.S. Mam jeszcze jedno pytanie jakie oświetlenie zastosować, czy różowa świetlówka nie będzie rybkom szkodzić
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 15, 2005, 14:06:12 » |
|
do takiego akwarium dał bym z 30 neonków. Zmienniaki są to fajne rybki polezam ci je, są mniejsze od mieczyków ale mi sie bardziej podobają. Co do świetlówki to o co ci chodzi jaka różowa. Czy chodzi ci o widmo które wydaje swietlówka czy o to że jest pomalowana na różowo
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 15, 2005, 18:31:09 » |
|
lukas neonków nie można trzymać w wodzie twardej takiej jak molinezje nie dlatego ze sie nie będą rozmnażać (choć nie wiem czemu, bo można je przenieść do zimniejszego zbiornika z miękką woda) ale dlatego ze w ich nerkach odkładają sie kryształki szczawianu wapnia no i żyją krócej i tak nie wiadomo czy wojtx będzie miał wodę twarda. moje zmienniki rodzą nawet do 100 młodych/miot i musze dobrze starac sie nie dokarmiać innych ryb żeby je zjadły. sam kiedyś widziałem jak moja sumatra wypluła gupika bo jej nie smakował. na pewno nie krzyżują sie z mieczykami tylko najwyżej z innymi zmiennikami no chyba ze nie ma innych osobników a i to wątpię.
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 15, 2005, 18:35:20 » |
|
Platki czyli zmienniki krzyżują się z mieczykami kafarski. Inne źródla terz nie zalecają trzymania ich w jednym aqa z mieczykami.
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 15, 2005, 18:44:30 » |
|
no cóż moje nie krzyżują sie. może specjalnie trzeba dopuszczać je żeby zrobić nowa formę ,czerwoną albo coś .
|
|
|
|
|
|
|
wojtx
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 15, 2005, 20:38:53 » |