Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: twardość ogólna  (Przeczytany 6367 razy)
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Październik 22, 2005, 16:21:32 »

Lukas a może używasz bądź używałeś torfu, kory dębu czy szyszek olchy ew. wyciągu z w/w ?
Miałem ten sam problem  i nie wiedziałem dlaczego TWW spadła do 0`n (ogólna bez zmian). Przyczyną m/i były wyciągi z szyszek i kory debu, możliwe również że i rośliny coś pciągnęły.
TWW możesz podnieść poprzez dodanie NaHCO3 czyli sody oczyszczonej, należy jednak robić to z rozwagą aby nie wprowadzić zbyt dużej ilości sodu. Wzrost pH jest nieunikniony (pH jest sciśle powiązane z TWW), ale nie aż tak wysoki, u mnie pH wzrastało z 6.7 do 6.85 poźniej CO2 robiło swoje. Bezpieczniejsze w w uzyciu jest CaCO3 ale tu już może być problem z dostępnoscią, w najgorszym wypadku trzeba bedzie zamówić  w POCHu. Można również zastosować kredę i marmur, nie wiem jednak czy przez to nie zmieni się TWO.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #16 : Październik 22, 2005, 21:48:54 »

Nie stosuję i nie stosowałem w tym akwarium torfu, ani szyszek olchowych alni kory dębu ani ekstraktów czy wyciągów z wyżej wymienionych. Do wody leję jedynie PG Classic i podaję CO2 z bimbrowni. Mam 2 duże korzenie olchowe i olchowy, nieokorowany konar (średnica ok 12cm, długość ok 50cm). Czy one mogą miec tak drastyczny wpływ na tww ?? Wydaje mi się że nie.

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Październik 23, 2005, 01:37:25 »

Jeśli TWW oscylowała w granicach 5`n (taką miałem u siebie) to korzenie mogły mieć wpływ, może nie aż taki zeby "zbić" do zera, ale w połączeniu z roślinami którym brakowało wapnia to tak. Nic innego nie przychodzi mi na myśl.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #18 : Październik 23, 2005, 08:43:07 »

tak czy inaczej nie możesz trzymać  tww na zero bo rybki sie przekręcą. zmierz pH rano i popołudniu czy nie ma dużych skoków?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Październik 23, 2005, 11:00:46 »

A czy jak podam sodę to ona też będzie "wyjadana" przez rośliny i będę ją musiał co jakiś czas uzupełniać ? Czy podawanie na dłużą metę sody nie będzie szkodzić akwarium ?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Październik 23, 2005, 13:22:19 »

Jeśli nie bedzie wystarczającej ilości wapnia dla roślin to trzeba bedzie systematycznie podawać, wstępnie możesz uzyć sody do podniesia TWW do 4`n, to napeno nie zaszkodzi, gorzej jesli bedziesz musiał to robić systematycznie, moze wystąpić nadmiar sodu w akwa. Ja stosowałem przez 2 m-ce i nic się nie działo (za każdym razem do podmienianej wody). Dawałem 7-8ml na 100 l wody RO i uzyskiwałem TWW 4-5`n to chyba zalezy od zawartosci sody w sodzie  :wink: .  Teraz zrezygnowałem na rzecz PG multi mineral a głównie ze względu na uzdatnienie wody RO.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Październik 23, 2005, 15:27:10 »

a czy sód też jest wykorzystywany przez rośliny czy będzie odkładał się w akwarium ?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Październik 23, 2005, 16:18:36 »

Nie jestem pewien ale sód raczej nie jest wykorzystywany przez rosliny, a jeśli już to w bardzo malym stopniu, stąd ryzyko kumulacji, a co za tym idzie zasolenia. Z drugiej strony systematyczne podmiany wody nie dopuszcza do kumulacji.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Październik 25, 2005, 21:01:09 »

A co myślicie o podawaniu do wody Planta Gainer PRO Hydro Mineral ??

jak ktoś nie wie co to, to tu jest krótki opis: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68786020

Wydaje mi się, że to może być panaceum na moje problemy, jak myślicie ?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Październik 25, 2005, 22:10:10 »

Hmm, no nie wiem, hydro mineral, jest preparatem do uzdatniania wody RO, skład jest tak dobrany aby zapewnić optymalne ilosci minerałów i makroelementów, wiadomo woda RO to "czysta woda", w akwa jest inaczej, jesli miałbyś go stosować w celu podniesienia TWW (TWO też podniesie, o tyle samo co TWW) to szybko mógłaby nastąpić kumulacja makro. Jeśli ma słuzyc uzdatnieniu wody RO (lub podobnej) to bardzo dobry wybór, sam stosuje od 3 tygodni i jestem zadowolony, odpadło mi mieszanie, sody, MgSO4 i K2SO4, teraz tylko szczykaweczka i po problemie.

385 l - dyskowce
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Maj 23, 2008, 18:29:16 »

Ta skala niemiecka:
0 - 5-bardzo miękka
5 - 10-miękka
10 - 15-średniej twardości
15 - 20-znacznej twardości
20 - 30-twarda
powyżej 30-bardzo twarda

Te cyfry to ilości kropli z testu?
rav
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Maj 23, 2008, 22:24:54 »

podłącze się do rozmowy
moje parametry:
two= 3 (st. niem)
tww= 0
pH=6

jak podnieść tww, nie ruszając pH ??
PS: dodam tylko, że wogóle nie zmiękczam wody; parametry kranówki two=12, tww=8, pH=7,8. Zbijam jedynie pH podając CO2. Twardość sama tak spada.

lukas, a jak by się zachowała twardość w Twoim akwa, gdybyś dokonał kilka częstych i dużych podmian? czy nie było by to pewnym rozwiązaniem Twojego problemu?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Maj 23, 2008, 22:53:17 »

hehehehehe
no pewnie by wzrosła Wink ale to było 3 lata temu i już nawet nie pamiętam jak rozwiązałem tamten problem  Good ! generalnie chodziło o znalezienie przyczyny spadania tww
pozdrawiam  papa

rav
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Maj 25, 2008, 16:41:56 »

he he, jasne. nie zauważyłem, że ktoś "wyjął" ten wątek z szafy. pozdrawiam

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: