Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Parametry wody kranowej, a nawożenie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry wody kranowej, a nawożenie  (Przeczytany 2034 razy)
GP
Stały użytkownik

« : Październik 24, 2005, 08:51:03 »

Zdobyłem niektóre parametry wody kranowej.:
NO3 3,58 mg/l
NH4 3,58 mg/l NH4/l
NO2<0,04 mg/l
PO4 0,05 mg/l
twardość CaCO3 180 mgl/l  ---> 10,6 st. niem (pomnożyłem przez 0,059)
siarczany 30 mg/l
Zn <0,54 mg/l
Cu<0,1 mg/l
Fe, Mn <0,03 mg/l
Fluorki 0,1-0,2 mg/l
Niestety nie ma zawartości potasu, wapnia i magnezu, ale pewnie stosunek Ca/Mg jest duży i zasadne jest dodatkowe podawanie Magnezu, chociaz to wszystko tylko w domysłach.
Cynku jest chyba dużo, niestety w Symfonii też go nie brakuje. Czy wtedy dawkować większe ilości żelaza?
Prośba o odniesienie sie do wyników oraz nawożenia Symfonią, do której dodatkowo dodaję K2So4 + Fe + Mn + Mg.
Konkretnie to:
SZ 9 ml
MgSO4 9 ml
K2SO4 4 ml
Fe 12% 3 ml
Mn 1,5 ml
Całość w 250 ml wody. Dawka dzienna 4 ml.
Azot i Fosfor podaję osobno w miarę potrzeby. Ok. 10 ppm NO3 i 2 ppm PO4 na tydzień.
Jakiekolwiek sugestie mile widziane. :wink:

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Dybus
Nowy
*

HeH
« Odpowiedz #1 : Październik 25, 2005, 17:22:39 »

Tya, czy ja cos z tego powinienem zrozumiec ?? :shock: choc wydaje mi sie ze tego NO2 jest troche za malo Tongue

112 litrow:
2 mieczyki;
1 neon Inessa (bylo 20 ale szlag reszte trafil :/);
4 glonojady;
1 razbora (bylo 15 ale tez je szlag trafil :/);
2 zalobnice;
6 hokejowek;
1 kirys;
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 25, 2005, 19:21:25 »

Nie myl NO2 z NO3, tego pierwszego im mniej tym lepiej.

385 l - dyskowce
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 25, 2005, 21:51:35 »

o tyle o ile cos wiem na ten temat .... :wink:

No3 - niewielkie stężenie, możesz śmiało podawać dodatkowe azotany (u mnie jest prawie 0 )

po4- równiez mało - jednak ja bym nie podawał więcej a jeśli juz to na prawdę znikome ilości ...

siarczany - dośc dużo ... jednak ja mam 40 ppm Wink i pomimo podawania roztworów soli (np.k2SO4) nie widać,żadnych negatywnych skutków ... (dane mojej kranówki interpretował fachowiec i nawet nie wspomniał o siarczanach więc nie może być źle :wink:)

Fe - uznaj,że jest to 0 ...

co do Zn,Cu itd.  proponowałbym uznać,że jeśli masz prawidłowy poziom Fe - zapomnij o nich .... (lepiej skoncentrować się na rzeczach ważniejszych, bo jesli zaczniesz podawać po kolei Cu,Zn to juz nie wyjdziesz z tych niedoborów ... - wiem z doświadczenia ...)

co do Ca:Mg jest to IMO zasadniczy stosunek określający przydatnośc wody do hodowli roślin akwariowych ... dobrze byłoby go znać ...
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2005, 09:03:01 »

Dane są z Sanepidu.

No3 - niewielkie stężenie, możesz śmiało podawać dodatkowe azotany (u mnie jest prawie 0 )

Azot zmienia się w ciągu roku. W zimie dąży do 0

po4- równiez mało - jednak ja bym nie podawał więcej a jeśli juz to na prawdę znikome ilości ...

Teraz mnie przestraszyłeś, bo dziennie podaję 0,25 ppm i jest "zjadane". Poziom PO4 nie przekracza 1 ppm. Czy w takim razie podawać mniej? Test będzie wtedy wskazywał "0"

co do Zn,Cu itd. proponowałbym uznać,że jeśli masz prawidłowy poziom Fe - zapomnij o nich ....

Z tym wysokim poziomem cynku może być taka sytuacja, że to wynik starych rur w bloku. Mieszkam w nowym domu prywatnym gdzie instalacja wewnątrz i na zewnątrz jest polipropylenowa więc wyniki mogą być inne.(Opinia laborantki z Sanepidu)
Reasumując tak jak radzisz nie będę sie tym przejmował.

co do Ca:Mg jest to IMO zasadniczy stosunek określający przydatnośc wody do hodowli roślin akwariowych ... dobrze byłoby go znać ...

Będę dalej szukał wyników, z wielu innych ujęć powierzchniowych na podkarpaciu wynika że stosunek Ca:Mg jest ok. 10:1, więc na razie taki przyjmuję. W ięc wobec tego czy moje dozowanie Mg jest OK?
Na razie zauważam same pozytywne efekty "Twojego nawozu". Może zwiększe tylko Fe, albo obniże Mn (raczej to drugie) :?:
Roślinki mają piękne soczysto zileone barwy, przestaly sie płożyć. Nie wiem czy to zasługa Fe, czy Mg?
Są tylko brązowe kropki i dziurki na środkowych i starszych liściach, ale to jeszcze efekt "starego" nawożenia. Podejrzewam, po przeczytaniu wielu postów, że przenawoziłem Potasem (podawałem dodatkowo przy podmianie oraz w KNO3 i KH2PO4) i uwidocznił się niedobór magnezu. Może obecny Mg w nawozie załatwi sprawę.
PS. Po restarcie (z wymianą żwiru) minęło 2, 5 tygodnia. Z glonami najgorzej było po tygodniu. Zielony pył i drobne włoski (1-2 mm) na szybie i żwirze. W tej chwili jest całkiem dobrze (i oby tak było Cheesy ), drobne zielone kropki na żwirze. Pozbyłem sie skalarów bo produkowały za wiele "materiału" oraz niszczyły mi z trudem wychodowane rośliny Cheesy
Pozdrawiam i przepraszam za długi post Cheesy

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2005, 16:52:18 »

Dane są z Sanepidu.

napisz może podanie do wodociagów, takie jak jest do pobrania na stronie Triamonda ... wysyłasz polecony i odbierasz list z danymi :wink: na maila chyba nie wysyłają, ponadto swa prośbę trzeba jakoś uzasadnić ..

Azot zmienia się w ciągu roku. W zimie dąży do 0

j.w. :wink: podawaj ...

Teraz mnie przestraszyłeś, bo dziennie podaję 0,25 ppm i jest "zjadane". Poziom PO4 nie przekracza 1 ppm. Czy w takim razie podawać mniej? Test będzie wtedy wskazywał "0"

nie,przeciez Ty widzisz co się dzieje skutkiem czego, ja moge jedynie cos zasugerowac ... skoro tyle zjadają podawaj ... pamiętaj jednak,że z PO4 łatwo przesadzić :idea:

Z tym wysokim poziomem cynku może być taka sytuacja, że to wynik starych rur w bloku. Mieszkam w nowym domu prywatnym gdzie instalacja wewnątrz i na zewnątrz jest polipropylenowa więc wyniki mogą być inne.(Opinia laborantki z Sanepidu)
Reasumując tak jak radzisz nie będę sie tym przejmował.

racja ... Smiley

Będę dalej szukał wyników, z wielu innych ujęć powierzchniowych na podkarpaciu wynika że stosunek Ca:Mg jest ok. 10:1, więc na razie taki przyjmuję. W ięc wobec tego czy moje dozowanie Mg jest OK?

wiesz w pobliskim mnie miescie wszędzie woda ma ok 20 stopni twardości, z kolei jest jedno ujęcie gdzie jest <10 ...

co nawożenia Mg - dawno nie bawiłem sie w te przeliczenia :wink: magnezem nie sposób przenawozić, w razie zbyt wysokiego stężenia ryby przyspieszą przemiane materii (działa tak jak na ludzi ... :wink:) póki co nie psuj sobie głowy, jesli zauwazysz,że cos jest nie tak wtedy będziesz kombinował :wink:

Na razie zauważam same pozytywne efekty "Twojego nawozu".

heh ja bym nie powiedział,że to "mój" nawóz - to tylko delikatna modyfikacja innej receptury ..

Może zwiększe tylko Fe, albo obniże Mn (raczej to drugie) Question

obniż Mn, nie skończyłem eksperymentów z tym mixem ... i poziom Mn był już prawie dobry IMO trzeba go jeszcze troche obnizyć ..

poczekaj, po około miesiącu stosowania będzie widać czy jest ~ok wyjda niektóre kumulacje itp.

jeśli jest zielony pył nie jest źle :wink:

pozdrawiam
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 07, 2005, 19:00:52 »

Po miesiącu od restartu można powiedziec że jest dobrze.
Zastanawiam się jeszcze, co oprócz KNO3 i KH2PO4 podawac przy podmianie. Czy podawać K2SO4 i MGSo4, czy dać sobie spokój.
Magnezu w nawozie jest sporo, potas jest również, a także podawany jest codziennie wraz z makro.
Chodzi mi dokładnie o spreparowanie wody do podmian, żeby miała optymalne parametry. Chociaż jest to kranówka, myślałem o "polepszeniu" stosunku Ca:K:Mg, ale może codzienna dawka nawozu wystarczy i nie przejmować się wodą do podmian :?:
Jeszcze raz zaznaczam że używam kranówki bez RO :!:
Niestety moje wodociągi nie badają K, Mg i Ca. Nie chce mi się w to wierzyć, ale niech im będzie. Będę musiał poszukać innej drogi do oznaczenia tych pierwiastków, niestety badania są dość drogie. Przy kH-8 i gH-11 jestem pewien, że stosunek Ca:Mg jest spory, ale to tylko moje domysły.
Czekam na odpowiedź, bo żebym nie przekombinował, bo jak ktoś kiedyś powiedział, lepsze jest wrogiem dobrego.
Swego czasu podawałem przy podmianie K2SO4, niestety bez dodatkowego Mg. Po pewnym czasie na starszych liściach zauważyłem braki magnezu ale nawet bardziej pasowało mi to na braki wapnia. Niby tego wapnia mam dużo, ale podobno przy przenawożeniu Potasu, wchłanianie wapnia jest upośledzone. Po zaprzestaniu podawania K2So4, sytuacja wróciła do normy, a może zwiększona ilośc MG w nawozie załatwiła sprawę :idea:
Tak to jest, człowiek uczy sie na błędach, z obserwacji wymyśliłem że brakuje Potasu, no to dałem bo podobno nie szkodzi a inni dają co tydzień po łyżeczce, ale ... mni właśnie zaszkodził. Chyba że to inne niedobory(nadmiary) To ku przestrodze innym. Cheesy

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2005, 08:34:40 »

Dostałem dzisiaj wreszcie odpowiedź z wodociągów - średnie miesięczne zestawienie za rok 2005, ale tak jak pisałem nie badają najważniejszych pierwiastków.
Oto inne wyniki oprócz w/w:
pH 7,22
zasadowość ogólna mval/l 2,57
utlenialność mg/l 2,22
amoniak mg/l 0,043
chlorki mg/l 8,07
chlor wolny mg/l0,17
glin mg/l 0,07
przew. elektr. uS/cm 321,67
Ciekawe, że inne ujęcia badają wodę i podają do publicznej wiadomości, a tu tylko tyle.
Pozdrawiam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: