Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Barwniak Szmaragdowy  (Przeczytany 7620 razy)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« : Październik 25, 2005, 17:20:48 »

No właśnie. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o tej rybce niż znać tylko nazwę. Podobno potrzebuje niesamowicie kwaśnej wody nawed 5.5 ph wody! Czy to prawda?? Kupiłem dziś parke (mam taką nadzieję) i wiecie może w niedalekiej przyszłości sprubuje je rozmnożyć oczywiście z waszą pomocą Cheesy Co do samych ryb. Jak u nich płeć odrużnić. Mam w książce zdjęcie tych ryb ale nie pisze jak je odrużnić więc kupiłem takie same jak na zdjęciu w książce Cheesy Jedna jest mniejsza i strasznie podobna do barwniaka czerwonobrzuchego tyle tylko że ta ma całkiem spore okrągłe czarne plamki na płetwie ogonowej. Ta druga jest dużo większa i od pyszczka aż po koniec pokrywy skrzelowej pod okiem ma piękny czerwony kolor a ciało takie hmm oliwkowe a czasami ma taki super fajny czerwonawy połysk  Cheesy Na płetwach pełno plamek i kropek Cheesy

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Październik 29, 2005, 15:58:19 »

to może chociaż wiecie czy 45 litrów wystarczy żeby je rozmnożyć??

Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #2 : Październik 29, 2005, 18:44:57 »

Kolego szanowny, nikt nie odpowiada bo i po co sie produkowac skoro Tobie sie nawet nie chce poszukac? Wink

http://www.apisto.pl/opis_p_taeniatus.php
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Pelvicachromis+taeniatus&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=barwniak+szmaragdowy&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #3 : Październik 29, 2005, 19:00:46 »

Sheol'u szukałem ale wiesz jednak doświatczenie innych czyli was bardziej mnie interesuje Cheesy

A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2005, 08:05:34 »

aż tak kwaśniej wody nie potrzebują. w książce którą ja mam piszą, że nawet do 8 ph.... zresztą swego czsasu rozmwiałem z facetem z zaprzyjaźnionegoi sklepu zoo i powiedział, iż oni trzymają rybki w zwykłej kranówie, a z wodą nie robią żadnych szopek... być może do rozmnażania potrzebna byłaby taka woda, ale osobiście mam poważne wątpliwości... w tej samej książce (o której wspomniałem) piszą, iż Ramirezki do rozmnażania potrzebują wody o twardości nawert 1 stopnia. Moja woda ma twardości ogólnej ok 12 i też ostatnio złozyły ikrę..
krzysztof
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2005, 09:52:02 »

Witam
Co do wody to nie należy przesadzać- Barwniaki szybko się aklimatyzują - w tym co trzymasz inne ryby i barwniakom będzie dobrze.
Gorsza sprawa z tym akwarium 45 litrów.
Jak przyjdzie pora to rozmnożą się nawet w 20 litrach ale to ryba terytolialna i potrzebuje trochę miejsca.
A już nie chciałbym być a "skórze" innych rybek jak zacznie się tarło Barwniaków -nawet ostre ryby mają problemy z samcem Barwniaka przy młodych
Przy Twoich rybkach odradzam - sam przeszłem to samo
Skalary 10-12 cm czmychały po kątach jak Barwniakom na miłośc się zebrało
Piękna rybka ale do czasu - ale można godzinami patrzeć na jej gody i wychowywanie młodych.

moje akwarium - 170 l narożna delta
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Listopad 10, 2005, 21:57:28 »

Ogólne 112 litrów.
A 45 litrów to kotnik a nie ogólne.

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2005, 21:58:58 »

Samica barwniaka wczoraj mi zdechła:( ciągle sie chowała w anubiasa i wkońcu kopnęła w kaledarz. No nic trzeba drugą kupić, na szczęście w sklepie jeszcze są Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: