Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada akwa 320L  (Przeczytany 5230 razy)
moominek
Zainteresowany
**

« : Październik 26, 2005, 09:18:44 »

Wiem, że temat obsad przewijał się już wilokrotnie ale mimo wszystko proszę o pomoc!
Zakupiłem ostatnio akwa 320L narożne. Do tej pory zajmowałem się 60L (2 mieczyki, 4 molinezje, 3 neonki, 3 razbory i 3 kiryski). Po zakupie 320L stanąłem  przed zdaje się niezłym wyzwaniem i kłopotem, jakimi rybkami obsadzić te 320L? Z racji, że teoretycznie i z doświadczenia (krótkie ale zawsze) przygotowany jestem pod akwa ogólne przy takich raczej pozostanę. Przeniosę te rybki które posiadam do nowego domku zwiększając napewno ich liczebność, bo przynajmniej neony i razbory preferują większą zgraję Wink Jakie rybki polecalibyście do tych, które już posiadam?

Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2005, 11:53:03 »

Cytat: moominek
Wiem, że temat obsad przewijał się już wilokrotnie ale mimo wszystko proszę o pomoc!
Zakupiłem ostatnio akwa 320L narożne. Do tej pory zajmowałem się 60L (2 mieczyki, 4 molinezje, 3 neonki, 3 razbory i 3 kiryski). Po zakupie 320L stanąłem  przed zdaje się niezłym wyzwaniem i kłopotem, jakimi rybkami obsadzić te 320L? Z racji, że teoretycznie i z doświadczenia (krótkie ale zawsze) przygotowany jestem pod akwa ogólne przy takich raczej pozostanę. Przeniosę te rybki które posiadam do nowego domku zwiększając napewno ich liczebność, bo przynajmniej neony i razbory preferują większą zgraję Wink Jakie rybki polecalibyście do tych, które już posiadam?

Napewno, jak piszesz, zwiekszyc mozesz obsade neonek i razbor. Do tego zwiekszylbym takze ilosc kiryskow. To narazie tyle. Poza tym lepiej napisalbys jakies Ty chcialbys widziec w swoim akwarium, a napewno ktos sie odezwie i doradzi.

pozdrawiam
asmi
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2005, 14:16:16 »

Sęk w tym, że nie mam zbyt dużego rozpoznania w rybkach Sad Napewno dzieciaki ucieszyłyby się, gdyby to były barwne rybki, chociaż syn strasznie polubił kiryski albinosy Smiley
Natomiast zastanawiałem się nad brzankami, prętnikami (które kiedyś miałem), gurami może zwinniki.
Myślałem o pyszczakach ale nadal uważam się za początkującego i obawiam się, że sobie nie poradzę. :?

Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2005, 14:51:25 »

Przy pyszczakach musiałbyś się pozbyć całej reszty. Ale stadko gurami to chyba niezły pomysł. Prętniki też są fajne i kolorowe. Masz spore pole do popisu. Proponuję, abyś sobie przejrzał jakiś atlas np. www.akwafoto.aip.pl . Na pewno coś znajdziesz.
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 28, 2005, 07:47:45 »

A co myślicie o takiej obsadce?
- kilka mieczyków,
- kilka molinezji,
- stado neonków inessa,
- stado razbor klinowych,
- kilka kirysków,
do tego:
- gurami mozajkowe, całujące,
- prętniki,
- bocja wspaniała.

Nie pogryzą się?

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 28, 2005, 13:29:19 »

Teoretycznie powinien być spokój, ale pamiętaj, że bocje są stadne, gurami zresztą też.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 28, 2005, 15:29:53 »

ja bym nie mieszał rybek z wody miękkiej i twardej tj. molinezji i neonków. nie wiem jak u ciebie z wodą ale może lepiej postawić na kąsacze bo nie rozmnażają się tak. co powiesz na dodatkowe stadko tetry cesarskiej? a w przyszłości palety?
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 28, 2005, 19:09:41 »

Nie polecam całujących bo rosną spore Smiley

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 01, 2005, 20:10:37 »

Cytat: kafarski
co powiesz na dodatkowe stadko tetry cesarskiej? a w przyszłości palety?

Myślałem o paletkach ale musze jeszcze troche się douczyć Smiley Piekne ryby i chciałbym sprostać ich wymaganiom. Wystartowałem już z akwa i narazie planuję rozszerzyć stadko neonów i razbor. Z czasem dokupie jednak gurami mozajkowe, nad całującym zastanowię się Wink To z czasem wynika z tego, że na powierzchni wody mam jakiś dziwny korzuch, nie wiem co to jest. Część juz zebrałem naczynkiem ale dla labiryntów powierzchnia powinna być wolna od skazy... No i pojawiły mi się glony włosowe na roślinkach. Zastanawiam się, czy póki nie ma rybek, czy nie zadziałac jakąś chemią.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Listopad 01, 2005, 21:12:46 »

Jeśli chodzi o gurami mozajkowe to nie powinno być problemów z innymi rybami. To najspokojniejsze labiryntowe jakie chodowałem; zachowaniem przypominają palety i ożywiają się w zasadzie jedynie w czasie karmienia. Natomiast odradzam połączenie: gurami dwuplamiste i prętniki. Dwuplamiste odnoszą się z agresją do wszystkich gatunków prętników - zwłaszcza w czasie tarła, ale również poza nim. Samce tego gatunku gurami również odnosza się z agresją do siebie nawzajem, dlatego trzymamy jednego albo kilka, by agresja się rozkładała na większa ilość osobników. Co do gurami całujących to na ogół są spokojne jednak moga niszczyć delikatne roślinki. Faktycznie są spore jednak nie słyszałem jeszcze żeby w akwarium przekroczyły 20cm.

boa
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 02, 2005, 06:34:32 »

Gurami to spokojne ryby i nawet sie trzymają ja miałem trzy razy ospe w akwa w ciągu dwóch miesięcy prawie wszystkie ryby mi zdechły a gurami się trzyma .  Jeśli będziesz trzymał małe rybki (odrazu po urodzeniu) i nie będziesz miał buszu to ci wyjedzą małe

60l-8 neon inessa,2 mieczyki,pare gubików,,4danio pręgowane,2 razbory klinowe,2 glonojadki, 2 kiryski 5 molinezja
Dybus
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 03, 2005, 20:00:10 »

Mi sie wydaje ze w 320 litrowym przydalyby sie  wieksze sztuki (lepiej sie komponuja) np:
15 skalarow;
5 gloojadow;
5 kirysow;

112 litrow:
2 mieczyki;
1 neon Inessa (bylo 20 ale szlag reszte trafil :/);
4 glonojady;
1 razbora (bylo 15 ale tez je szlag trafil :/);
2 zalobnice;
6 hokejowek;
1 kirys;
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Listopad 03, 2005, 20:03:55 »

No, ciekawie by wyglądało jak te skalary będą się tłuc Wink
kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Listopad 03, 2005, 20:31:39 »

raczej 5 skalarow 2 glonojady i 5 kirysow , czy inaczej?
Dybus
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 04, 2005, 18:15:27 »

Oj tam szczegoly.
15 to tak akurat :lol:

112 litrow:
2 mieczyki;
1 neon Inessa (bylo 20 ale szlag reszte trafil :/);
4 glonojady;
1 razbora (bylo 15 ale tez je szlag trafil :/);
2 zalobnice;