Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakaz hodowania ryb w kulach!  (Przeczytany 9320 razy)
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« : Październik 30, 2005, 11:54:10 »

Słyszałem dzis w radiu(Rmf Fm), ze w Rzymie wprowadzono zakaz hodowli rybek w akwariach kulistych Smiley

Stało sie tak za sprawa aktywistów/obrońców praw zwierzat.

Aktywisci przekonali władze, ze trzymanie ryb w takich warunkach jest szczegolnie okrutne dla nich, psuje im wzrok itd.

Mogłem cos pomieszac lub nie dopisac bo słyszałem to tylko "przelotnie", na pół ucha Wink

Szkoda, ze w Polsce nie bardzo ma kto sie tym zainteresowac, ale mysle, ze jesli bylyby naciski na rzad ze strony aktywistów byłoby to wykonalne.

W sumie kazdy rozsadny i chociaz troszke myslacy człowiek potrafi wywnioskowac, ze trzymanie ryb w takich warunkach jest conajmniej nieodpowiednie Wink
Czemu wiec u nas jest to nie wykonalne? Czyzby polakowi z roku na rok spadało IQ?

Pozdro

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2005, 12:30:07 »

no i byle bylo tak dalej mam nadzieje ze i do polski to dojdzie
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 30, 2005, 16:10:05 »

ta... dojdzie za 10 lat po reelekcji kaczora.
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 30, 2005, 16:25:13 »

ha ha ha :?  Nie trzeba interwęcji władz.
Wystarczy samemu nie chodować ryb w kulach.
No i może ten temat coś pomoże i inni też niebędą trzymać.
Ja sam mam aqa panoramiczne ok. 100L ( jak ostatnio liczyłem) Takie akwaria się wyrużniają się ładniej wyglądają ale nie powodują rużnuch problemów z rybami a nie jak w kulach jak kolega napisał nawet osłabiają wzrok rybą.

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
sztopan17
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 30, 2005, 21:52:24 »

Może lepiej zakazać hodowli ryb w akwarium  :twisted:. Wkońcu przestło by sę je męczyć.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Październik 30, 2005, 21:56:54 »

racja szczegolnie tych z odlowu i morskich.
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #6 : Październik 30, 2005, 23:05:05 »

Cytat: Kazik
ha ha ha :?  Nie trzeba interwęcji władz.
Wystarczy samemu nie chodować ryb w kulach.

Pewnie że tak też można, ale niestety na tym świecie debili nie brakuje...  Zawsze znajdą się głupki, którzy będą trzymać ryby w kulach bo "tak jest ładnie" albo "nie zajmuje tyle miejsca co normalny baniak". A sprzedawcy tylko na tym będą korzystać, jak do tej pory, jeszcze dodatkowo namawiając klientów do zakupu.
Bo przecież w życiu najbardziej liczy się kasa... :evil:

Nie wiem, czy u nas dojdzie to do skutku. Jednak "nie ma nikt takiej nadziei jak ja", że kiedyś się to uda.
Pocieszające, że przynamniej się coś ruszyło... w Rzymie bo w Rzymie, ale dobre i to.

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #7 : Październik 31, 2005, 12:46:15 »

ja bym raczej zakazał niekontrolowanego mieszania gatunków... nawet w kuli można humanitarnie trzymać rybki, a ostatnio w akwarystyku widziałem coś co po dłuższych obserwacjach okazało się wyblakłą i zdeformowaną "odmianą" ramirezek... zanik kolorów, zdeformowany kręgosłup, półprzezroczysta skóra... efekt "hodowców" z Łodzi...  przy tym papuzia to niemalże sama natura.
i tu pytanie: gdzie są nasze organizacje typu: animals? jak była okazja pokazania się w tv przyokazji zakazu wystepów zwierząt w cyrku to się pchali drzwiami i oknami. bo to łatwo i medialnie...

co oczywiście nie oznacza że nie pochwalam decyzji władz Romy.Smiley

gg:1384140
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #8 : Październik 31, 2005, 13:02:05 »

i tu pytanie: gdzie są nasze organizacje typu: animals?

Zgadzam sie...

Otoz w polsce jest ciezko sie zebrac i walczyc o cos, panuje tu zbyt duza znieczulica i obojetnosc ludzi na otoczenie najblizsze a co tu dopiero mowic o zwierzetach i walce o ich prawa:/

Kolejna sprawa to prawo, ktore jest jeszcze  "w epoce kamienia łupanego", ludzi nie chroni a co dopiero mowic o zwierzetach :/

Ciezko uwierzyc w to, ze i u nas beda mozliwe takie decyzje jak w Rzymie.

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #9 : Październik 31, 2005, 13:18:31 »

Niestety tak jest. I to wiecie co, nawed w telewizji widać debilizm ludzi a raczej pseudoludzi. W któryś to dzien, chyba w tamtym tygodniu na kanale 2 w programie "Duze dzieci" Ten prowadzący grubas przyniusł sie pochwalić dzieciom swoim ulubieńcem. Przyniusł oczywiście kule a w niej WELON wielkości  ja wiem no był taki jak dwie pięści złączyć. Ten biedak nawed ruszyć sie nie mógł w tym "Gównie". Albo w serialu "M jak Miłość" Jeden z występujących (Norbert) tam ma w mieszkaniu akwarium, a w nim taka mozaika ryb że hoho. Pół zoologicznego tam zmieszane jest.
No ludzie. To paranoja. Moim zdaniem powinni skonsultować się z akwarystą który by tam na planie obok tego chodził.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
sztopan17
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 31, 2005, 14:50:07 »

Niestety tak już się przyjeło. Zamias kupic akwa 12l wolą kule 12 bo lepiej wygląda i jest bardziej funkcjinalna nestety wszystko kosztem ryb.  :evil:
Kazik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 01, 2005, 14:35:17 »

Chyba wczoraj widziałem w tele ekspresie o tym że ryby zabroniono chodować w kulach może w Polsce to coś zmieni.
Kiedyś poszedłem do zoologa żeby zobaczyć  ceny akwariów i zauważyłem że kule są droższe.
Jeszcze jedno mianowicie przyjęło się że welony są do małych akwariów np.15L.      :evil:  :evil:  :evil:  
HORE CHORE

Przepraszam wszystkich że nie odpowiadałem na prywatne wiadomości ale nie mogłem przez dłóższy czas wejść na forum
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 02, 2005, 13:12:24 »

w Polsce tez powinny byc zabronione kule. a co do welonek w kulach- taka moda. w flimach zawsze welonka siedzi w kuli i ledwo zipie i tak juz sie przyjeło:/

60l- ogólne
220l-in progress
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Listopad 02, 2005, 17:58:21 »

Ktoś tu napisał, że prawo ludzi nie chroni a co dopiero zwierzęta.

Radziłym się zorientować, co grozi za b. mocne pobicie człowieka, a co grozi za pobicie psa.

...co nie oznacza, że nie zgadzam się z zaostrzeniem prawa względem ryb i innych akwarystyków. Kaczor i PiS chcą zaostrzyć prawo - może coś zrobią.
sztopan17
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Listopad 02, 2005, 18:00:09 »

Dla mnie powinno sie zakazać hodowanie ryb w akwariach. Ale tych co jest mało i te które pochodzą z odłowów.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: