Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « obsada do nowego duzego akwarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do nowego duzego akwarium  (Przeczytany 3418 razy)
lukas_gr
Nowy
*

« : Listopad 09, 2005, 19:37:39 »

Witam, wlasnie dobieram obsade do akwariu 900 litrow. Jak na razie zdecydwalem sie na neony, otocinclusy i krewetki. Masie jakies dowiadczenia ze skalarami i teczankami w jednym akwarium z neonami?? Nie beda ich zjadaly? Co polecacie z ryb rosnacych do 10-15cm do takiego zbiornika zeby moglo zyc w zgodzie z neonami?? Myslalem jeszcze na sumikami szkistymi?? Pozdrawiam
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2005, 20:31:17 »

ja wybrałem właśnie do mojego :cry:  pustego 450l. będą to: gibiceps szt 1, plecostomusy szt 2, tetra cesarska szt 10 , pimelodus pictus- bardzo ładne sumiki szt 5-6, i palety szt 5-6 jeszcze nie wiem jakie ale wolałbym dzikusy dyskowce. no i jakieś neonki ale nie innesy ze względu na temperaturę.
ktosiek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2005, 21:20:27 »

A jakie krewetki wpuscisz?
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2005, 08:04:15 »

Paletki,paletki i jeszcze raz paletki  :wink: .

pozdrawiam
asmi
lukas_gr
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2005, 09:29:27 »

krewetki takie male przezroczyste, nie wiem jaki to dokladnie gatunek - jedza glona, no ale paletki to raczej do jednogatunkowego?? Mozecie odpowiedziec jak z tymi skalarami?? Jedza neony czy nie?
Bonzo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 10, 2005, 12:41:34 »

nie ma reguły. ale jest mozliwosc i prawdopodbienstwo ze skalary bede zjadac neony.

60l- ogólne
220l-in progress
Leloo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 10, 2005, 18:14:14 »

z teczanek .. okolo 10 sztuk teczanki spanialej... super ryba i nie bedzie Ci zjadac neonow...

112; i kotnik 12l
ktosiek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2005, 22:05:09 »

Cytat: lukas_gr
krewetki takie male przezroczyste, nie wiem jaki to dokladnie gatunek - jedza glona, no ale paletki to raczej do jednogatunkowego?? Mozecie odpowiedziec jak z tymi skalarami?? Jedza neony czy nie?

Amano sa za male chyba zeby byc z paletkami. Najlepiej kup sobie kilka filtrujacych (obojetne jakie, wszystkie sa duze) bo chyba szkoda by bylo jakbys w ogole nie widzial swoich krewetek, albo jakby zostaly zjedzone.
lukas_gr
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2005, 22:33:01 »

tak mysle czy wogole wpuszczac duze ryby, bo beda z nimi pewnie problemy, jak na razie chce wpuscic 120 neonow czerownych, 50 otocinclusow, 50 krewetek amano, no i jeszcze moze troche fantomow, a z wiekszych to chyba sumiki szkiste tak ze 20-30 ale sie jeszcze zastanawiam.
bartek2
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 10, 2005, 23:10:10 »

jestem za
mnustwo drobnic i kilkanaście duzych nie typowych rybek
to będzie wyglądać mega zajedwabiście Smiley
lukas_gr
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2005, 23:16:16 »

sumiki szkilste chyba nie jedza neonow ani krewetek??
ktosiek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 11, 2005, 14:22:55 »

Jak chcesz miec ciekawsze krewetki to kup red cherry, chyba ze nie chcesz miec ich za duzo, bo szybko sie mnoza.
Chrabonszcz
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 16, 2005, 19:34:04 »

Przy tak dużym akwa aż się prosi o wykorzystanie przestrzeni na duże ryby. Jeśli skalary, to literatura donosi, że zjadają neonki (dla takiego 15-centymetrowego skalara pewnie nie było by problemów ze złapaniem do paszczy na raz takiego Innesa). Red cherry jeszcze łatwiej. Też je chciałem mieć, ale zrezygnowałem, na rzecz neonków.
Znajomi w akwa powyżej 300 l trzymają paletki, ale trzeba chyba przy nich bardzo zwracać uwagę na parametry wody itp.
Ładnie też by wyglądały stadne: duuużo neonków. No i przydała by się jeszcze jedna, stadna rybka.
Krewetki: filtrujące lub/i wielkoramienne. Polecam stronkę pisaną przez znawców (a nie jak duża część podobnych stron, zawierająca kopie innych stron lub tłumaczenia): http://www.akwaria.pl/krewetki/

200l: 2 x 30 W, Tetra Tec EX 700, CO2, 25,5 oC, 7-8dH, 7Ph
amano x 4, gupiki ok. 20, kosiarki x 7, glonojad złoty x 3, kosiarki x 7, otosek x 5, kirysek sterby x 6, krewetka filtrująca, Innesa x 25, farowella x 3, gurami złoty x 4, prątnik karłowaty x 4
Sebekk_pol
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 23, 2006, 16:00:42 »

ja sie moge wypowiedzieć co do neonów i skalarów. Skalar jest taką rybą ze mozna ja wychować. Skalar moze zyc z neonami ale od małego, jezeli kupisz małe skalary i one bedą sie razem wychowywały to nie powinieneś mieć problemów, ja przynajmniej nie miałem:)
A teraz kiedy niedawno postanowiłem znowu zająć sie neonkami, wpuściłem 5 do moejego akwa ,ale niestety przeżyły tylko 48h, poprostu skalary zrobiły sobie przekąske z nich,
A wiec jezeli skalar sie wychowa z neonkami albo jakąś inną rybą typu gupik, powinno być oki
szef1992
Gość
« Odpowiedz #14 : Styczeń 23, 2006, 16:05:39 »

Ten temat jest z przed paru miesięcy Smiley. ale może sie komus przyda twój post Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: