Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « jak pozbyć się zatoczków?????
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak pozbyć się zatoczków?????  (Przeczytany 10016 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Październik 09, 2006, 10:11:42 »

No cóż, u nas zatoczków jest już dużo dużo mniej i to chyba nie przez ampularie. W 60 l są ampularie a w 25 l nie ma i zatoczki jakby się wytraciły prawie wszystkie w przeciągu ok 2 tygodni z obydwu zbiorników. Bardzo dziwne...

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
jagoda.gorzow@wp.pl
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Listopad 02, 2006, 14:00:32 »

ja wyłączam pompkę na jakiś czas i wszystkie dziady wychodzą na górę akwarium a wtedy są już moje. Po drugie ograniczyć karmienie tak by resztki nie zalegały na dnie, można też usuwać zgniłe cześci roślin, którymi się żywią. powodzenia..
amano
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Listopad 22, 2006, 00:49:52 »

Półtora roku temu kupiłem sobie malutkiego żółwika....nazywa sie wonny....rosnie do ok 11 cm , jest świetny i wtedy własnie miałem plage zatoczków. Rosły w zastraszającym tepie. Moje akwa ma 240 l. Po 2-3 tyg. zauważyłem ze ilość ślimaków diametralnie zmalała, nie wiedziałem co sie stało......chociaz byłem bardzo zadowolony niedawało mi to spokoju. któregoś dnia wieczorkiem kiedy światło było słabsze zauważyłem ze własnie ten żółwik wybierał sie na łowy własnie tych slimaków.
Przez okres ok. 2 miesiecy wyżarł wszystkie sztuki . Do tej pory nie zauwazyłem w swoim akwa żadnego zatoczka....Pozdrawiam papa
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: