Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 60l obsada pomocy  (Przeczytany 3606 razy)
Jaro110
Nowy
*

« : Listopad 17, 2005, 19:04:21 »

Witam
jestem poczatkującym akwarystą i w zwiazku z tym prosze o pomoc w doborze ryb. Posiadam akwarium 60l. urzadzone i cześciowo zarybione
3 samice bojownika
1 samiec bojownika
1 glonojad
chce dokupic pare ryb myślałem o
gupik 4-6szt.
mieczyk4-6szt.
Czy taki zestaw ryb bedzie dobry i czy bojowniki nie zabiją pozostałych ryb.
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2005, 19:17:25 »

Obecnie jest ok. Może więcej gupików, a dla mieczyków wg. mnie to min. 80l
Zamiast mieczyków może zmienniaki plamiste(Xiphophorus maculatus)? rosną mniejsze i dla nich minimum to ok 40l i ten sam biotop co Mieczyki.

Pozdrawiam.Cheesy I życze powodzenia.
Jaro110
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2005, 19:41:46 »

dzieki ale czy bojowniki nie zatluką pozostalych ryb?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2005, 19:52:59 »

to zależy od bojownika ,nie ma reguły na to ale jest ryzyko z kolorowymi gupikami a tym bardziej zmiennikami bo tez są przeważnie czerwone.
ja bym nie ryzykował.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Listopad 17, 2005, 23:31:22 »

u mnie bojowniki polują jedynie na drobny narybek. Co ciekawe wolą polowac na młode prętniki niz na gupiki. Nie atakuja mi żadnych ryb i są bardzo spokoje - mają zapewnione mnóstwo kryjówek (zwłaszcza przy powirzchni) , a to je uspakaja. Nie ruszają gupików a tym bardziej większych ryb.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 17, 2005, 23:34:47 »

Bojek musi przede wszystkim mieć jakiś dobrze zarośnięty rejon w akwarium. Opowieści o ich agresji są nieco przesadzone, Raffy trzyma nawet kilka samców razem i jakoś udaje się je ułożyć. Jeśli się nie spróbuje, to niczego się nie dowie... Każdy bojownik to indywidualista i ciężko coś powiedzieć ot tak.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2005, 10:14:44 »

Ja już nie trzymam kilka samców w jednym akwarium Sad

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 18, 2005, 15:02:04 »

A co się z nimi stało ? Wink
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 18, 2005, 16:04:07 »

Jak każdy akwarysta, popeniał błędy ...

większość padła na wskutek codziennego karmienia ochotką Sad Żałuję tego strasznie, brzuch im się puchł Sad( A kilka na starość. Teraz jak widzisz na moim atavarze, mam 2 samce od początku wakacji i są do dziś ze mną, są zdrowe i mają smukły kształt ciała i w ogóle, a to dlatego, że ochotkę podaję raz na miesiąc i to w małej ilości Smiley karmię najczęsciej pokarmami płatkowanymi i to co 2-3dni. Jeden (Richard) jest tak nerwowy, że boje się, że o mało nie zabiję się w szybę jak zobaczy swoje odbicie Wink

Ale coś powiem... więcej już nie bedę trzymał kilka samców w jednym akwarium, jest to naorawdę pracochłonne i klopotliwe. Więc kazdy siedzi osobno i jest super, długo mi pożyją Wink

Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 18, 2005, 16:11:13 »

No, z tą ochotką to przesadziłeś... Ale masz nauczkę na przyszłość. Musisz jednak przyznać, że dwa samce mogą żyć w jednym zbiorniku, choć nie jest to łatwe... Wink
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 18, 2005, 17:00:21 »

No, można i nawet 5. Ale ja już nie chcę, poza tym jest i tak za późno, moje bojki już są dorosłe i nie będzie tak różowo. Najłatwiej jest dołączyć młodego samca do starszego, albo wpuszcić do nowego akwarium 2 samce naraz.

Weasley jest tchórzliwy, poza tym nigdy nie widział innych ryb więc wolę nie ryzykować, bo kiedyś wpusciłem samca bojownika, który w życiu nie widział innych ryb poza swoim odbiciem lusterka - wpuściłem do 112L, doznał szoku i padł po paru minutach  :cry: Poza tym Weasley ma wyjątkową urodę, wspaniałe czerwone płetwy - a te brzanki i mieczyki by najchętniej go schrupały  :twisted: Richard to bokser jakich mało, na bank by zabiłby drugiego bojownika, atakuje i gania wściekle mieczyki, a co dopiero drugiego bojownika  :? Nawet nie myślę o tym, żeby dokupić mu samice  :twisted:

No właśnie, na kilka samców trzeba mieć sporą ilość pływających roślin lub takie które by zarosły górną warstwę akwarium np. Hydrocotyle. Ja już z nich dawno zrezyngowałem bo zabierały mi światło w akwarium Smiley

mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2005, 20:40:00 »

Cytat: Raffy
No, można i nawet 5.

Można można tylko raczej chyba z nieciekawym skutkiem :wink:

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz