Marta
Nowy
|
|
« : Styczeń 28, 2004, 18:56:43 » |
|
Hoduję kiryski i chciałabym dowiedzieć się jak zachęcić je do rozmnożenia się :lol:
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2004, 14:31:28 » |
|
Do tarła stymuluje je obniżenie temperatury o kilka stopni.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2004, 14:38:39 » |
|
tzn. ile stopni koło ? mam 6 kirysków i wsród jest tylko 1 samiec albino ..
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2004, 14:50:30 » |
|
W naturalnych warunkach kiryski przystępują do tarła po obfitych opadach deszczu. Stymulatorem więc będzie obniżenie temperatury o kilka, jakieś dwa trzy stopnie z jednoczesnym dolaniem do zbiornika odrobiny wody destylowanej imitującej deszczówkę. Najlepiej poprostu dolać (ilość zależy od zbiornika, a ja nie znam żadnych przeliczników) chłodniejszą wodę destylowaną do akwa co obniży temp. o te pare stopni. Wtedy można się spodziewać tarła kirysków. Radzę pamiętać by obniżenie temp. wody nie zaszkodziło innym mieszkańcom akwa Pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Splender
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2004, 14:33:56 » |
|
a jaki jest dyformizm płciowy u kirysków??
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 13, 2004, 18:51:49 » |
|
Samice są grubsze za płetwami piersiowymi (patrząc z góry można lepiej odróżnić)
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
bolo
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 11, 2004, 16:53:27 » |
|
W naturalnych warunkach kiryski przystępują do tarła po obfitych opadach deszczu. Stymulatorem więc będzie obniżenie temperatury o kilka, jakieś dwa trzy stopnie z jednoczesnym dolaniem do zbiornika odrobiny wody destylowanej imitującej deszczówkę. Najlepiej poprostu dolać (ilość zależy od zbiornika, a ja nie znam żadnych przeliczników) chłodniejszą wodę destylowaną do akwa co obniży temp. o te pare stopni. Wtedy można się spodziewać tarła kirysków. Radzę pamiętać by obniżenie temp. wody nie zaszkodziło innym mieszkańcom akwa Pozdr. dobrze by było wcześniej zmniejszyć ilości podawanego pokarmu i po dolaniu wody obficie karmić, to powinno poskutkować
|
|
|
|
moj numer gg-5336389 narazie
|
|
|
jog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 12, 2004, 21:29:29 » |
|
jak sie uda to wyjmij kamienie bo mi male wlazily pod nie i nie wylazily głomby :twisted:
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2004, 09:20:35 » |
|
Ryby do tarła dobierają się w proporcjach - jedna samica i dwa samce. Zachowania godowe są stymulowane w naturze porą deszczową. Dochodzi wtedy do znacznego odświeżenia wody i jej ochłodzenia, oraz natlenienia. Woda deszczowa oprócz tego ma to do siebie, że jej twardość jest niewielka, co za tym idzie, po opadach woda w zbiorniku zostaje zmiękczona. Pora deszczowa w rejonach występowania tych ryb przypada na okres od września do marca. Co jest interesujące, ryby od pokoleń trzymane w akwariach, nie zatraciły całkowicie instynktu sezonowości rozrodu i najintensywniej rozmnażają się właśnie w tym okresie. Mogę dodać, że z zasłyszanych wiadomości i moich obserwacji wiem, że optymalne warunki do tarła następują (oprócz momentów wyżej opisanych) wtedy, gdy spada ciśnienie atmosferyczne (szczególnie przed burzą) i do tego..... jest pełnia księżyca. Nie wnikałem w to, dlaczego tarło ma związek z pełnią, ale praktyka wykazuje, że jednak ma.
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 18, 2004, 11:44:23 » |
|
To bardzo ciekawe że wiele ryb lądowych tak silnie reaguje na zmiany księżyca ... Dlaczego tak jest nie dokońca wiadomo , jednak jest to fakem iz księżyc ma ogromny wpływ ma fizjologię ryb. Pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Tomlsv
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 18, 2004, 18:47:56 » |
|
To bardzo ciekawe że wiele ryb lądowych tak silnie reaguje na zmiany księżyca ... Dlaczego tak jest nie dokońca wiadomo , jednak jest to fakem iz księżyc ma ogromny wpływ ma fizjologię ryb. Pozdr. Aleś Ty Tramal niedomyślny, poprostu są wielkimi romantykami ! Światło ksieżyca, rechotanie żabek, ciepły wieczór... ludzie już sie tak nie starają .
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 24, 2004, 13:43:48 » |
|
Mam dwa pytanka; 1. Czy każda odmiana kiryska rozmnaża się w taki sam sposób? 2. To może nie na temat ale nie chce pisać nowego tematu, jak nazywa się taki biały kirysek?
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 24, 2004, 14:23:21 » |
|
Te białe to najczęściej albinosy. I tak większość kirysków rozmnaża sie w podobny sposób. Pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
jacek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 24, 2004, 16:01:19 » |
|
Dzięki Tramal
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
pbern
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 22, 2004, 15:32:33 » |
|
moj kirysek chyba lekko oszalal.. lub mu odbilo...
Mam go okolo roku i ni stad ni z owoad zachcialo jej sie skladac ikre.. mam pol akwarium w ikrze.. i tutaj pytanie czy to normalne ze osobnik ktory nigdy nie mial towarzysza ze swojego gatunku (i nadal nie ma) nagle sklada ikre???
Moze to jakis obojnak ?
|
|
|
|
|
|
|
|