Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o pomoc.  (Przeczytany 4517 razy)
rewa
Nowy
*

« : Grudzień 01, 2005, 09:59:39 »

Witam bardzo serdecznie wszystkich.
Proszę o pomoc w obsadzie akwarium.
Informuję, że mam akwarium 200 l, w którym pływa jedna rybka "welona" chcę kupić jeszcze inne ryby.
Z jakimi gatunkami ryb może żyć moja rybeczka…?
Jakie gatunki ryb mi proponujecie...?
Dziękuję za pomoc.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2005, 13:33:28 »

W takiej sytuacji - inne welony byłyby niezłym pomysłem.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2005, 15:12:24 »

może jeszcze brzanki różowe - tylko zapomnij o roślinach.
Maluda
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2005, 23:47:23 »

Hej!
A czy brzanki nie będą podgryzać welonów?
A może stadko kardynałków?
No i ktoś do sprzątania.
Roślinki mogą być, ale takie z twardymi liśćmi. Kalomba też może być. Welony nie chcą jej jeść. Podobno im nie smakuje.
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #4 : Grudzień 05, 2005, 00:08:34 »

Oczywiscie, ze Brzanki Różowe beda obgryzac welony...
Sam tego doswiadczyłem jak z ogromna niechecia wziałem welona od kumpla. Nie mineła minuta jak 6 brzanek siedziało mu na ogonie :|

Ja bym radzil pozbyc sie welonka, obsadzic akwe roslinami i wpuscic kilka "stad" małych rybek np neonki, hokejówki itd

Welon jakby ne patrzył do niczego nie pasuje.

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

Waskier
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2005, 03:07:41 »

ja powiem tak:
nie lubię welonek, więc się ich pozbądź
200 litrowe akwa to naprawdę wiele możliwości...
na dno: kiryski, kirysy + zbrojniki
otoski i kosiarki [pożyteczne] i ładne
reszta to Twoja wola.... to ma być ogólne, biotop...?
napisz więcej co chcesz trzymać

oczywiście to moje zdanie, ale w końcu pytałaś o poradę

aha przy 200 litrach wspaniale się zaprezentują stadne ryby: neony, razbory, danio...itp

ja mam 300l i trzymam żyworódki [miecze, molly] bo je uwielbiam, mimo że to brudaski są...

poszukaj, poczytaj i znowu nas zapytaj  :wink:
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 05, 2005, 19:09:21 »

Określ biotop to ci pomożemy(ja obecnie na azje się przerzucam) :wink:
Maluda
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 05, 2005, 22:25:33 »

Nie no!
Nie każcie Rewie oddawać welona. Przecież niektórzy przywiązują się do swoich rybek. To taki sam pupil, jak każdy inny. Ja też mam welony i bardzo je lubię. Są takie żywe, świetnie reagują na widok ludzi, nie są płochliwe, czasem ich zachowanie przypomina mi zachowanie chomików.
Jeśli Rewa podzielasz mój pogląd to dokup jeszcze ze 3 welony i stado kardynałków. To chyba ten sam biotop. Kardynałki to rybki pływające często ławicą, są dość spokojne (w odróżnieniu od welonów). Wprowadzają element spokoju i harmonii w akwa.
Absolutnie nie daj się skusić na rzadnych "podgryzaczy" typu brzanki, bojowniki, pyszczaki!
Aha - jakby co, to nie jest całkiem prawdą, że kardynałki lubią gąszcz roślin. Rzadko dotykają roślin, nie chowają między liśćmi, wolą pływać w wolnej przestrzeni.

A może właśnie molinezje?
To chyba inny biotop, ale z tego co wiem, potrafią żyć w zgodzie z welonami.
Prawdopodobnie to samo dotyczy razbór, ale mniej je znam. Może na ich temat wypowie się ktoś inny.
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #8 : Grudzień 05, 2005, 23:34:48 »

I dlatego sadze, ze rada MdRamski'ego jest najbardziej trafna.

A czy welony nie zrobia nic kardynałkom?

Nie znam welonów ale ta roznica gabarytów... Hmm..

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

rewa
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 06, 2005, 13:10:04 »

Witam.

Nie mam zamiaru oddawać mojej ryby.
Szybko się przywiązuję do każdej żywej istoty.
Nie chcę popełniać błędu, (kupno ryb, które są ładne, ale zupełnie się nie nadają do życia z welonami).
Dlatego proszę o radę.
Chcę uzyskać opinię innych osób, które mają welony. Z jakimi gatunkami ryb one współżyją w waszych akwariach...?
Nie chcę złośliwości jak: -brzanki różowe-, które będą krzywdziły welony.

Jeśli twierdzicie, że welona nie może żyć w jednym akwarium z innymi rybami to nie będę kupować innych gatunków ryb. (Nic na tym nie stracę).
A nie chcę iść do sklepu zoologicznego, w którym pan(i) zaproponuje mi ryby, które odpadają.
Uważa,, że znaczna część sprzedawców nie zna się na rybach, które sprzedają.
Bądź sprzedają, bo sprzedają.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 06, 2005, 14:23:00 »

Rewa, masz duże akwarium. Stwarza to dużo możliwości, ale w przypadku welonów (tzw. złote rybki, karasie ozdobne) masz bardzo ograniczone pole do popisu.
Sęk w tym, że są to ryby zimnolubne, nie lubią wody ogrzewanej.
A trudno znaleźć ryby o podobnym temperamencie, żarłoczności, wielkości i upodobaniach co do temperatury właśnie.
Chyba najlepsze wyjście to kilka innych welonów, jest ich bardzo dużo odmian.
Ale też nie za dużo - ryby te bardzo brudzą, więc trzeba uważać z karmieniem i dać dobry filtr.

Innym wyjściem byłoby trzymać je w trochę wyższej temperaturze, np. 22'C i dać im do towarzystwa np. stadko danio malabarskich - łagodne i równie żarłoczne.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Grudzień 06, 2005, 15:21:35 »

Sadza że zrób tak jak powiedział przemek wsadź same welony one najlepiej czują się w swoim towarzystwie.Mocny filtr wsadź i np. anubiasy i moczarki jeśliu chodzi o rośliny(żeby był akcent zieleni) innych roślin nie wszadzaj i nie za gęsto z nimi.Nie kupuj teleskopów i tych z naroślami(jak sobie to uszkodzą to zdychają :cry:)
AqBazyl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 06, 2005, 22:13:59 »

Ja przychylę się do wypowiedzi przemka...Wsadź jeszcze kilka welonów i może być jeszcze kilka danio...widziałem akwaria gdzie welony były z neonami, rasborami, żałobniczkami, kiryskami, platkami, gupikami i jeszcze jakieś tam rybki i nawet ładnie to wyglądało. Nie wiem jak to pod względem dostosowania temperatury i warunków wody bo welony to raczej zimniejszą wodę lubią chociaż znajomy trzyma same welony i choć schładza wodę to ma tak ciepłe mieszkanie że w akwa ma 25 stopni (non stop bez grzałki) i welony rosną jak na drożdzach i na smutne lub niezadowolone nie wyglądają...
Nie zapomnij o pożądnym filtrze bo welon co zje to zaraz wydala...
No i pamiętaj żeby nie przerybić akwa!
POZDRO

Akwarium- oaza spokoju....

NIENAWIDZĘ SPAM`u
Maluda
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 06, 2005, 22:32:38 »

Ktoś w międzyczasie pytał, czy welony nie skrzywdzą kardynałków.
Ja mam to zestawienie rybek i ręczę głową, że nic się złego stać nie może. Utrzymuję temperaturę 24 stopnie. Sprawdziłam, że to ten sam biotop.
Ryby jakby nie dostrzegały się nawzajem. Welony myszkują żwawo po całym akwa, ale ławica kardynałków jakoś spokojnie pływa swoimi zygzaczkami. Tu i tam plącze się kilka gupików.
Mam też kiryski spiżowe i otoski i one też żyją w zgodzie. Nawet o jedzenie nie konkurują. Welony łapią płatki z powierzchni wody, to co spada łapią w locie kardynałki i gupiki, a to co spadnie na dno dojadają kiryski. Otosy nie interesują się takim pokarmem.
Welony nie są w ogóle agresywne w stosunku do innych ryb. Nie ruszają nawet rybek wielkości 1,5 cm (mniejszych nie mam).
Ryby są zdrowe, zbiornik ładnie wygląda, każda głębokość ma swoich mieszkańców i jest okej.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 06, 2005, 22:44:34 »

Oczywiście, że welon nie jest agresywny. Jednak źle karmiony, może czasem złapać coś małego. Jeśli dba się o akwarium, to z welonami nie powinno być żadnych problemów.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: