adameck
Nowy
|
|
« : Grudzień 04, 2005, 10:36:55 » |
|
W domu miałem remont a jak remont to hałas. Od momentu rozpoczęcia remontu moje pyski boją się wszystkiego co się rusza na widok człowieka zbliżającego się do akwa chowają się w skały. Co mam zrobić żeby przestały się bać ludzi?
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2005, 18:12:13 » |
|
moze to kwestia gaszenia światła pyszczkom. Trzeba zgaszać stopniowo, tzn. włącz światło w pokoju, zgaś w akwarium i po jakims czasie zgaś w pokoju, i jest dobrze. Tak powinno sie gasić światło ponieważ to jest dla ryb dużym stresem jeśli jest jasno a tu nagle cyk i jest ciemno. Rano jest podobnie, zanim włączysz światło, najpierw odsłoń okno a po jakimś czasie włącz swiatło w akwa. Może masz zbyt jasno w akwarium. Może masz jasne podłoże, jasne kamienie i jasne tło. Tak być nie powiinno, jak masz jasne podłoże (piasek) to elementy dekoracyjne (tło i kamienie) powinny być ciemne, albo odwrotnie, jasne kamienie to ciemne podłoże.
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami
|
|
|
Przemek
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2005, 18:25:32 » |
|
Jest też coś takiego jak wzmożony stres. Czasem potrzeba dni a nawet tygodni, żeby ryby uspokoiły się po jakichś szczególnych przejściach. Dotyczy to chyba zwłaszcza pielęgnic.
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 05, 2005, 19:02:00 » |
|
to pewnie zwykła reakcja na 'obcego' ,jakiegoś wroga. w akwarium ryby nie mają prześladowców więc reagują na hałasy z zewnątrz. ciekawe co przeżyły dziś ryby w Tanganice. pewnie sporo też zdechło.
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2005, 15:38:43 » |
|
a co sie tam stało?
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2005, 19:39:54 » |
|
Wczoraj w dzień było trzęsienie ziemi , chyba 7,2 czy coś około, ale kogo obchodzi to jeśli ludzie nie giną?
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2005, 20:41:44 » |
|
Serio nie wiedziałem.Nigdzie o tym nie mówili(tak mi się wydaje :lol: )
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2005, 20:48:18 » |
|
jasne bo kaczyński jest ważniejszy :lol:
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2005, 20:49:57 » |
|
Hehehe Nie kaczyński a te wszystkie błazny z sejmu i senatu .Zresztą wszyscy siebie warci :wink:
|
|
|
|
|
|
|
adameck
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 10, 2005, 18:20:57 » |
|
Już wszystko wróciło do normy. w trakcie remontu pogorszyły się parametry wody spodło PH poniżej 6. Więc dodałem sody i jeszcze tego samego dnia rybki opanowały cały zbiornik.
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 11, 2005, 23:04:01 » |
|
Oj, to bardzo źle, że pH mogło tak mocno spaść ! Rybki mogły tego nie przeżyć. Opisz pozostałe parametry wody i co w trakcie tego remontu sie działo takiego, że spowodowało to taki spadek pH ?
Jakie masz "bufory" pH, np. wapienie, itp. ?
|
|
|
|
|
|
|
adameck
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 13, 2005, 10:10:00 » |
|
Pozostałe parametry jak NO3, No2, twrdość są ok. Wapieni nie mam mam żółty piaskowiec. Podłoże to szary żwirek rzeczny grubość ok 3cm. teraz ph wynosi 8
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 13, 2005, 15:36:59 » |
|
Wahania pH nie powinny być tak duże, najlepiej max. o pół jednostki, np. pH 7,5-8.
Może lepiej umieścić jakieś skałki wapienne? Ile masz roślin ? Chyba nie nawozisz CO2?
|
|
|
|
|
|
|
adameck
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 15, 2005, 13:28:39 » |
|
Roślin nie mam za dużo. Wody nie nawożę co2 wapienie chyba będę musiał kupić
|
|
|
|
|
|
|
Meter
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 10, 2006, 15:46:20 » |
|
a co do wapieni mam pytanko czy moga byc takie zwykle jakie znajduja sie w ziemi, czy moze beda ona bardzi brudzic wode
|
|
|
|
malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
|
|
|
|