Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « pecherzyki powietrza w brzuchach malych kiryskow!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pecherzyki powietrza w brzuchach malych kiryskow!  (Przeczytany 1744 razy)
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« : Grudzień 12, 2005, 14:18:00 »

U tygodniowych 3 kiryskow pojawily sie pecherzyki powietrza w brzuchach, przez co maluchy zostaja wypierane ku powierzchni wody. Efekt jest taki ze plywaja do gory brzuchem, ale zyja. Sa zdrowe, nie dolega im nic, poza tymi pecherzykami !! Jeden z nich na moich oczach 'wydalil' czesc pecherzykow.. niestety, tylko czesc . Jak to wytlumaczyc, i jak temu zaradzic? moze wie ktos ;p

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
glonki
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2005, 18:10:34 »

wyjmij dgo z wody i potrzymaj chwilke na powietzru może jak wdechnie kilka razy mocne powietrze to mu pomorze hyba
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 12, 2005, 20:04:17 »

ale hyba jak go wyjmie to bendzie za durzy stres dla rypki
AqBazyl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 12, 2005, 20:34:40 »

Skalarowski i glonki potrenujcie ortografię bo waszych postów czytać się nie da!

Akwarium- oaza spokoju....

NIENAWIDZĘ SPAM`u
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2005, 22:02:33 »

Skalarowski z tego co wiem to zna ortografie a powyzszy post był ironią  tylko Wink

Panie glonki, coż za błyskotliwa odpowiedz :lol:

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

Maluda
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2005, 23:09:52 »

Jelito jest dodatkowym organem oddechowym kirysów. To przystosowanie pozwala im w naturze przetrwać niesprzyjający okres, mogą np. przeżyć jakiś czas zagrzebane w mule podczas suszy.
Tak więc w zasadzie obecność powietrza w jelitach jest normalnym zjawiskiem, ale nie wiem, czy faktycznie Twoje maluchy nie przesadzają z tą wentylacją.
A może w wodzie jest za mało tlenu?
W każdym razie nie wyjmuj ich z wody! Od tego może im się tylko pogorszyć!
Jeśli sie da, to popraw napowietrzanie, albo zrób może więcej podmian wody.
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2005, 10:51:05 »

nom dalam troszke wiecej tlenu.. Wiem , ze one potrafia w ten sposob oddychac, ale to wyglada tak jakby tym powietrzem sie zapchaly... caly brzuszek to takie bąbelki ;p
mimo czestych podmian mam jakas dziwna powierzchnie wody.. taki jakby cieniutki korzuszek ja przykrywa.. moze to wina tego ? i co to wlasciwie jest..... ?

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #7 : Grudzień 13, 2005, 12:13:16 »

Jakis czas temu miałem tez dziwny przypadek z dwoma kiryskami, tylko, ze te były dorosłe.
Na całym "ciele" pojawiły im sie pecherzyki z powietrzem, jedne wieksze, drugie mniejsze.  Wygladało to jak bąble po oparzeniu, niektore pęcherze miały po kilka mm.

Niestety kiryski zdechły po kilku dniach.
Nikt nie był w stanie mi pomoc i chociaz powiedziec co to jest a opisywałem na kilku forach ten  przypadek Sad

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 13, 2005, 15:45:21 »

ten kożuszek jest spowodowany zbyt małym ruchem wody więc zwiękrz przepływ wody a kożuzek zbieraj kartką lub jakimś papierem Cheesy A swoją drogą ciekawe co to jest(te pęcherzyki) :?:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: