Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Padł mi glonojad co teraz??  (Przeczytany 3396 razy)
szuma
Nowy
*

« : Grudzień 17, 2005, 17:27:54 »

Nie dawno padł mi glonojad miał 6 lat i 30cm. Postanowiłem zmniejszyć akwarium mam teraz 60długoci i 30 wyskości mam 2 pielęgnice pawiookie i dwa węgorzyki. Chcę kupić coś co będzie mi dobrze czyściło akwarium a nie zjedzą ją pielęgnice. Macie jeszcze jakieś uwagi co do mojego akwarium to piszcie.
Pozdrawiam
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2005, 17:55:15 »

50l i pielegnice pawiooka !! :shock:  :shock:  Jak one sie tam zmiescily  :shock: i dotego glonojada 30cm :?: pielegnice oddaj ale to szybko  :!: Glonojad mozliwe ze padl bo bylo mu za malo miejsca  :? a czemu postanowilas zmniejszyc akwa  :shock:
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2005, 18:04:32 »

Jezuu czy ty sobie jaja robisz? :shock: Zmień ryby i to zaraz
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 17, 2005, 18:52:21 »

Odczepcie sie od niego, nie napisał w jakim wieku są pielęgnice ja sam trzymam w 12l takie stworzonko ale to jeszcze narybek.

Remol, Jezus sobie jaj nie robi a ty nie musisz sobie nabijać postów.
 Jakie duże są te twoje pielęgnice?? Większe stają sie bardzo agresywne w takim małym akwarium więc zamęczają wszystko co sie da, więc po jakimś czasie powinna tam zostać jedna pielęgnica. Szuma kup im min. 200L na parkę takie akwa kosztuje ok 160 zł a przynajmniej rybki będą szczęśliwe.
szuma
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 17, 2005, 19:50:25 »

Czego od razu tak się rzucacie miałem akwarium 200l i 6 pielęgnic pawiookich 2 węgorzyki i tego glonojada. Postanowiłem zmniejszyć akwarium więc oddałem 4 pielegnice a glonojadł padł jeszcze w tym starym dużym akwarium. Teraz mam 2 pielęgnice i 2 węgorzyki i chce kupić coś co będzie mi czysciło akwarium a nie da się zjeść pielęgnicą!!!
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #5 : Grudzień 17, 2005, 20:02:02 »

Ale poco zmniejszalas akwa  :?:  Moglas zostawic jedna parke pielegnic i by bylo w porzadku  :? Teraz pilegnice oddaj kumus  :!: nawet jak sa male to i tak sie beda zle czuc i moga zkarlowiec  :!:
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 17, 2005, 20:03:23 »

To właduj te ryby spowrotem do 200L na 2 będzie w sam raz. Nie rozumiesz tego? Nic ci tam nie przeżyje bo w takim małym akwa pielęgnice są jeszcze bardziej agresywne. możesz czyścikiem magnetycznym najwyżej akwa czyścić.
szuma
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 17, 2005, 20:20:14 »

Czy węgorzyki są groźne dla np. gupików lub mieczyków albo neonków?
Jak mam oddać te pielegnice to powiedzcie co kupić
Myśle o:
Parka mieczyków
Parka gupików
Z 5 neoników
I coś co wyczyści mi dno
Co wy na to?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 17, 2005, 20:21:32 »

Mieczyki też się nie nadają do 50 litrów, 80-100 to dla nich minimum. Niestety w tak małym zbiorniku to tylko gupiki, neonki, może jakiś mały glonojad.

I po co zmniejszałeś to akwarium ? Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś zamieniał na mniejsze. To jest bez sensu, bo w większym łatwiej utrzymać równowagę biologiczną. Jeśli to nie były czysto względy ekonomiczne, to naprawdę tego nie rozumiem.
szuma
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 17, 2005, 20:36:05 »

Akwarium zmniejszyłem ponieważ nie mam czasu aby opiekować się tak dużym akwarium małe akwarium łatwiej utrzymać w czystości i już nie mam miejsca na tak duże akwarium w swoim pokoju. W dużym akwarium niewiadomo ile bym nie kupił rybek to ciągle jest pusto w małym wystarczy 5 neonków i od razu je widać.
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 17, 2005, 21:59:09 »

Sorry to tylko pół godziny tygodniowo z takim 200L to dużo??
Do dużego dałbyś 50 neonków i też je widać. A 2 pielęgnic pawiookich w 200L nie zauważysz??
O co chodzi z tymi węgorzykami?? To jakieś Mastacembelusy maszy czy piskorki??
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 17, 2005, 22:19:54 »

Cytat: szuma
Akwarium zmniejszyłem ponieważ nie mam czasu aby opiekować się tak dużym akwarium małe akwarium łatwiej utrzymać w czystości i już nie mam miejsca na tak duże akwarium w swoim pokoju. W dużym akwarium niewiadomo ile bym nie kupił rybek to ciągle jest pusto w małym wystarczy 5 neonków i od razu je widać.

co za bzdura? większe akwa znacznie łatwiej utrzymać i w czystości, i w równowadze. a w dobrze urządzonym ryby widać.

ale skoro już zmieniłeś, to obecnie masz za małe na pawiookie.
a jedyny "glonojad" który będzie ci "czyścił" to otosek.

gg:1384140
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 17, 2005, 22:52:46 »

Cytat: szuma

co za bzdura? większe akwa znacznie łatwiej utrzymać i w czystości, i w równowadze. a w dobrze urządzonym ryby widać.

ale skoro już zmieniłeś, to obecnie masz za małe na pawiookie.
a jedyny "glonojad" który będzie ci "czyścił" to otosek.

gg:1384140
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: