Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Istnieją ryby akwariowe ... ???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Istnieją ryby akwariowe ... ???  (Przeczytany 2986 razy)
jackdave
Stały użytkownik

« : Grudzień 17, 2005, 21:46:04 »

Istnieją ryby akwariowe ktore nie potrzebują oświetlenia ( żarówki itp.) i nie potrzebujące filtra ?? Jezeli istnieją to prosze o wypisanie tych gatunkow... ja jedynie wiem ze ryby labiryntowe mogą bez napowietrzania a ślepce jaskiniowe bez oswietlenia a nie wiem czy istnieją ryby ktore nie potrzebuja obydwoch rzeczy

Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
Leloo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2005, 21:48:09 »

Nikt nie moze zyc bez filtracji...

112; i kotnik 12l
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2005, 21:54:57 »

Sztuczne rybki po 5 zł w zoologicznym- ani filtracji i światła nie potrzebują, nawet nie robią pod siebie Cheesy
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2005, 11:03:36 »

Świąteczny karp w lodówce. Nie potrzebuje oświetlenia, filtracji, jedzenia a nawet wody.
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2005, 11:43:35 »

Jest mozliwa hodowla ryb w akwarium bez filtracji, musiałbys stworzyc idealną równowage biologiczna, ale to sa bardzo wysokie progi, osiagalne tylko dla prawdziwych akwarystow.
Nie musi byc tez napowietrzania w takim akwarium, ale duzo swiatła i roslin to podstawa.

Powiedz mi, czemu masz taki głupi pomysł aby wyeliminowac swiatło i filtr? Przeciez to mija sie z celem. Chcesz miec akwarium bez swiatła... Jaka wtedy przyjemnosc bedziesz czerpał z akwarium? Nie lepiej chomika sobie kupic?

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2005, 13:22:45 »

mam taki pomysl bo moj kolega ktory ma juz rybki 7 lat ma jedno akwarium w ktorym zyją rybki bez filtra i bez sztucznego oswietlenia , jedynie oswietlane swiatlem slonecznym i mu rybki zyja ! To jak jest taka mozliwosc ?? a jesli chodzi o chomiki to od urodzenia sie przez 18 lat hodowałem chomiki a teraz przeszedłem na rybki Wink jeszcze jedna sprawa : Prętnik w akwa 25 litrow moze sobie zyc i nie podryzać płetw ??

mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2005, 15:12:56 »

Oświetlenie może i nie musi być, ale liccz się z tym, że rośliny nie będą ci rosnąć, chyba że będziesz miał akwa tak, żeby światło śloneczne ci na nie padało, wtedy to oki.
Filtr, no ciężko będzie, bo ruch jednak musi być, tym bardziej, że zdaje mi sie, że dopiero zaczynasz się tym wwszystkim interesować

lepiej na povczątek zrob normalne akwarium, a gdy się podszkoisz, to wtedy dopiero to trudniejsze

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2005, 15:13:11 »

Prętnik nie powinien żyć w 25 litrach, bo jest to za małe akwarium. A skoro Twój kolega od 7 lat hoduje ryby bez filtra, to jest to ewidentny przypadek w którym nie należy brać z niego przykładu. Zamknij się w kiblu i żyj tam siedem lat, to zobaczysz jak jego ryby się czują.
A$
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2005, 21:33:23 »

bez światła sztucznego będzi ci rósł mech np.jawajski, ale doświetlenie musi być choćby słoneczne. z drugiej strony jednak pamiętaj że niekontrolowana ilośc światła da ci rozkwit glonów w słoneczne lato na przykład. I nie licz że na wiosne przeniesiesz aqwa w bardziej zacienione miejsce
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2005, 22:45:37 »

mdramski źle mnie zrozumiales on hoduje od 7 lat rybki ale akwarium ma normalne z filtrem i ma tez takie male 7 litrowe w ktorym zyja ryby bez filtra i dobrze sie mają .
PS. Dzieki za wszystkie odpowiedzi Wink

Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 22, 2005, 22:50:56 »

Cytat: jackdave
mdramski źle mnie zrozumiales on hoduje od 7 lat rybki ale akwarium ma normalne z filtrem i ma tez takie male 7 litrowe w ktorym zyja ryby bez filtra i dobrze sie mają .
PS. Dzieki za wszystkie odpowiedzi Wink

wątpie ze dobrze sie mają mówiły to??
jackdave
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 22, 2005, 23:31:59 »

nie mowily ale bylo widac po ich zachowaniu i wyrazistych kolorach Tongue

Borsuk
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 23, 2005, 00:10:35 »

Boże, trzymac rybki w akwarium bez oświetlenia i bez filtra.
Przecież to katorga dla rybek -  :x  :x  :x  :x  :x  lepiej niech kolega trzyma tam chomika - naprawdę.

Motocykle - kobity - rybki
Skalarowski
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 23, 2005, 10:28:26 »

Cytat: Borsuk
Przecież to katorga dla rybek -  :x  :x  :x  :x  :x  lepiej niech kolega trzyma tam chomika - naprawdę.

To niechciałbym być w skórze tego chomika. Dla chomika 7L to także za mało.
mila
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 25, 2005, 16:25:13 »

Ja w moim 10,5l kiedyś miałam przeróżne rośliny i wszystko pięknie rosło. Wtedy akwa było obok okna obok parapetu. Ale od czasu gdy przeniosłam na szafkę, gdzie "widze ciemność" to wszystkie zgniły, tylko mech został, i nawet rośnie, choć bardzo wolno. Ale filtr mam w tym akwie. FAN-1. Robi troche zamieszania, a i tak nie jest taki super, nawet gdy teraz podłoża nie mam to i tak sporo brudów zostaje. Kiedyś miałam tam na szafie oświetlenie do tego 8W, ale się spsuło.

150l
4mieczyki,
2 molinezje szerokopłetwe,
2 zmienniaki wielobarwne
2 skalary,
2 kiryski spiżowe,2albinosy
2pekolcje
10,5l kotnik
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: