Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « MĘTNA WODA!!!! PROSZE O SZYBKĄ POMOC!!!!!!!!!!!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: MĘTNA WODA!!!! PROSZE O SZYBKĄ POMOC!!!!!!!!!!!  (Przeczytany 18643 razy)
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« : Styczeń 04, 2006, 17:16:56 »

Witam!

Założyłem akwarium ok. miesiąca temu. Woda była całkiem przejrzysta. dodawałem nitrivec dla zaszczepienia bakterii. po 2 tygodniach posadziłem kilka roślin, dałem co2 ok 70 bąbli na minutę i wlałem nawóz. wpuściłem 5 danio. Woda trochę sie wyklarowała ale nie do końca. Po kilku dniach wpuściłem 2 mieczyki i 4 glonojady. Pojawił się taki pronblem jak napisałem w dziale o roślinach, i woda jest coraz bardziej mleczna...
PROSZĘ O SZYBKA POMOC!!!!!

Pfzypomnienie problemu z działu roślin:

Mam taki problem: na moich moczarkach i kabombach w nowo założonym akwa (ok 3 tyg) pojawia sie pomarańczowo brązowy nalot.. może niekiedy i takie niteczki tego koloru. Co to jest i jak się tego pozbyc??

-akwa 275l
-120 watt+odblysniki Arcadia original tropical, freshwater, i 2 hageny flora glo(12 godzin)
-co2 z butli z reaktorem membranowym
-w nocy napowietrzanie (co2 nie wylaczam na noc ze wzgledu na brak zaworka zwrotnego-juz raz zalalem wezyk woda)
-nawóz tropica master grow i tropical ferro aktiv
-obsada na razie mala - 11 ryb - 5 danio pregowane, 4 gloncie i 2 mieczyki
ph-7.0~7,2
kh-8~9
temp 25~27C

Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Dawid

PROSZĘ POMÓŻCIE MI SZYBKO!!!!!!

Przed chwilą zmierzyłem parametry:

ph: 7,0
tw: 9
to: 11

Zmieniony przez Sebastian Śro 04 Sty 2006 18:30

kawałek mojego 300l:) (niedługo spróbuję foto zmienić)
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2006, 18:35:41 »

Szczerze powiedziawszy to postepowanie przy założeniu akwa bardzo poprawne. Aż dziw bierze że cos jest nie tak. Właściwie to do głowy przychodzą mi tylko dwie rzeczy. Mozliwe że podałeś na start zbyt dużą dawkę nawozu poprostu nowo posadzone rosliny nie były w stanie tego przerobić co mogło spowodować zakwit okrzemek. Stąd mógł sie pojawić i osad jak i mętna dowa - masowy wykwit "zarodników". Niestety nie wszyscy mamy dostęp do mikroskopów co prawdopodobnie załatwiło by sprawe identyfikacji paskudztwa. Równie dobrze mętność może byc wywołana przez rozwój pierwotniaków. może to i okrzemki i ierwotniaki jednocześnie. Nie mniej powinno samo ustąpić. Proponuję narazie odstawić nawóz i podmienić wodę. Niesttey okrzemki czasem potrafia zniszczyć niektóre rośliny. jeśli masz dostep do większych ilości rogatka to skorzystaj z tego - dobrze przywraca równowagę przy okazji szkodzi okrzemkom. (o ile to faktyczne one) Nie mniej chyba tak właśnie bym zrobił. Potem ograniczyć wszystko i dać spokojnie przyrodzie przetrawić to wszystko. Dalej będzie łatwo Smiley

Z rzeczy których ja bym nie zrobił przy zakładaniu akwa to nie wlewał bym żadnych " szczepów" bakterii - nie warto przyspieszać sztucznie tego co samo sie musi ustabilizować. Lepiej jest wlać kilka litrów starej wody z innego akwa z dłuższym starzem.

Pisz na bierząco co i jak. Ten nalot bardzo mnie zainteresował.
Pozdrawiam

112,25
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2006, 19:53:25 »

O.K bede Ci na bieżąco pisał co i jak. Czy zgodzisz sie ze mną zeby teraz przefiltrowac wodę przez węgiel? usunie on trochę nawozu z wody i ja w jakimś stopniu skrystalizuje.

Właśnie włożyłem do filtra węgiel i jutro napiszę co z tego wychodzi  Poza tym wydaje mi sie że ten nalot z roślinek troszkę schodzi....ale woda dalej jest mocno mętna..

Pozdrawiam

Dawid

Zmieniony przez Sebastian Czw 05 Sty 2006 20:34

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2006, 20:34:22 »

Dawidzie , w prawym górnym rogu każdego swojego postu jest opcja Zmień, używaj jej do edytowania postów, tak zeby nie pisać kiku w tym samym czasie

385 l - dyskowce
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2006, 20:57:31 »

dzieki za radę.  Cheesy  nie wiedzialem:] a może Ty powiesz co myślisz o tym problemie??

Pozdrawiam

P.S I jeszcze jedno. Jak wkleić sobie takie zdjęcie zeby wyświetlało się pod każdym postem?

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2006, 22:26:43 »

Cytat: Dawid Zarzycki
...a może Ty powiesz co myślisz o tym problemie?

Przychylam się do wypowiedzi Tramala, z ukierunkowaniem na pierwotniaki. Przy świeżym akwa z nawożeniem trzeba uważać, lepiej dać mniej niż za dużo.
Cytat: Dawid Zarzycki
Jak wkleić sobie takie zdjęcie zeby...

W profilu w miejscu podpisu podajesz adres obrazka (musi być na jakimś serwerze). Tylko nie szalej z rozmiarem (zwłaszcza wysokością)

385 l - dyskowce
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2006, 18:59:22 »

Hej:)

Węgiel nic nie dał, więć postanowiłem zrobić troszkę inaczej...zdjałem odbłyski i wlałem tropical Cristal. Jutro napiszę jak efekty:]

Pozdro

Dawid

Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2006, 12:33:05 »

No i przyszedl kolejny dzień...a efektównie widać żadnych. Zszedł z roślinek ten nalot ale woda jest mętna jak niewiadomo co!! W przyszłym tygodniu będę miał dostęp do mikroskopu więc postaram sie Wam przesłać zdjęcia spod niego. Napiszcie co robić!! Czekać?? Węgiel wsadzony, woda podmieniona, cristal na razie nic nie dał i zdjąłem odbłyski. Czy coś robić czy czekać??

Pozdrawiam

Dawid

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 07, 2006, 13:07:18 »

Po pierwsze cierpiwość, nie możesz po dwóch dniach oczekiwać efektów, potem lejesz chemie a potem znowu wegiel. Takie działenie nic ci nie da, trzeba było poczekać przynajmniej tydzień, a akwa zajmować się jak co dzień, mozesz zmniejszyć oświetlenie, wode podmieniaj systematycznie (odstana), mozesz dodatkowo napowietrzać i czekaj cierpliwie.

385 l - dyskowce
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 07, 2006, 17:41:50 »

Dzisiaj spytałem jeszcze speca ze sklepu zoologicznego. On mówi, że aqua grunt może to powodować i teraz zeby zszedł ten męt potrzeba kilku miesięcy i dość częstego odmulania... może to być to?

Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 09, 2006, 19:29:04 »

Halllooo!!

Czy ktos wie czy to moze być aqua grunt?

kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Styczeń 09, 2006, 20:43:38 »

a co to jest aqua grunt? z którym sprzedawcą sie konsultowałeś?
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Styczeń 09, 2006, 20:56:06 »

już nie pamietam w ktorym zoo mi to powiedzieli. Najpierw mówili ze to pierwotniaki, za duzo światła... a jak sie dowiedzial ze jest w akwa aqua grunt to zmienił zdanie ze to jest to. pytalem jeszcze w innym sklepie w wawie i tam powiedzieli że to nie jest raczej aqua grunt. Poradzili mi zebym duzo napowietrzał, zmniejszył światło i nie karmił rybek. Aqua grunt to specjalne pogłoże dla roślin MHK - aqua grunt
Kafarski, moze Ty wiesz o co tu na prawdę moze chodzić!

kafarski
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 11, 2006, 20:22:12 »

hm. nie mogę być prorokiem :wink: , ja bym robił podmiany żeby rozrzedzić nawozy i dołożył jeszcze lampkę :idea: -dwie :idea:  :idea: . chyba za wcześnie wystartowałeś z nimi. no i co2 żeby też działało.
Dawid Zarzycki
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 11, 2006, 21:55:49 »

W celu zbadania przyczyny zmętnienia wody postanowiłem poddać ją badaniu drobnowidowemu. W tym celu odwirowałem w chlodzonej wirówce przy 2000obr/min 2x10 ml wody z akwarium. Uzyskałem jasnozielony osad, który pod mikroskopem okazał się byc złożony z jednokomórkowych okrągłych roślin zawierających chlorofil. W osadzie znajdowały się też pojedyńcze żywo-ruchliwe pantofelki. Woda jest mętna, opalizująca zielonkawa! Wiemy już co to jest, więc co z tym teraz zrobić? Proszę o radę!!

Pozdrawiam Cheesy

Dawid

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: