Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: zielona woda  (Przeczytany 5686 razy)
nowaks11
Nowy
*

« : Styczeń 09, 2006, 22:46:19 »

witam
no to się zaczeło
ok 15 -12- 05 zalałem zbiornik wodą 375l
parametry wody /ro plus kranówka/
GH 5
KH 5
ph 7
NO3   5
oswietlenie 2x 150w HQI   12godzin
CO2  45b/min
fluval 304 i 204
w czym jest problem z soboty na niedziele po krótkiej walce wszystkie glony jakie były /wata zielona /znikły nastąpiło to po podmianie wody i dolaniu  nawozów firmy aqua art /makro i ferro/ w ilościach troszke mniejszych jak w instrukcji
a dzisiaj nie powiem rośliny "Widać" ruszyły pisze w cudzysłowie bo kurcze mało coś widać taka woda jest zielona i za bardzo nie wiem co robić glonów na szybach ani na roślinach nie ma na moje oko to chyba woda zkwitła  jak z tym się uporać .
a już się tak cieszyłem że opanowałem inwazję glonów chyba głupi jakiś byłem czy co?
obsada ryb na razie 4 kosiarki jak się uporam z wszystkimi problemami to dokupie jakieś ryby jeszcze do końca się wacham co do wyboru.

Zmieniony przez Sebastian Wto 10 Sty 2006 02:15
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2006, 21:33:22 »

Proponuje od nowa przygotować zbiornik i ustawić go tak aby nie był w miejscu nienasłonecznionym , jest niezły preparat tety który ogranicza wzrost glonów na okolo 1 rok sprawdziłem jest ok .

TetraAqua  NitrateMinus Pearls

1 rok bez problemu z azotanami! NitrateMinus gwarantuje trwałe obniżenie zawartości azotanów w wodzie w akwariach słodkowodnych i morskich. Środek w postaci granulek przeznaczonych do umieszczenia w podłożu. Są one wykorzystywane przez bakterie denitryfikacyjne jako podstawowa pożywka i ulegają całkowitemu rozkładowi. Przyspiesza proces naturalnego, biologicznego rozkładu azotanów. Utrzymuje koncentracji azotanów przez 12 miesięcy na stałym poziomie 40-50 mg/l. Ogranicza wzrost glonów dzięki redukcji ich podstawowych składników odżywczych i azotanów. Stanowi idealne uzupełnienie długotrwałej pielęgnacji akwariów, w których stosowany jest TetraAqua EasyBalance. Dawkowanie: Kulki preparatu w ilości 100 ml/80 l wody wcisnij w podłoże (dla ułatwienia można użyć np. widelca). W akwarium o dobrej kondycji, pełną dawkę należy ponownie zastosować po okresie jednego roku. Jeśli akwarium jest nadmiernie obciążone, zwiększyć dawkę lub ponowić dozowanie po krótszym okresie niż 1 rok. W celu większego obniżenia zawartości azotanów stosować zwiększon? dawkę preparatu (do 2 razy normalnej dawki).

100 ml, 250 ml

Jachu
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2006, 22:07:37 »

Proponuje od nowa przygotować zbiornik...

Jeszcze ten dobrze nie dojrzał a ty chcesz od nowa przygotowywać ? Przy każdym problemie z wodą, glonami zakładać od nowa ?  :?
...na stałym poziomie 40-50 mg/l.

To ja już wole nie stosować takich wynalazków, a i bez nich utrzymuje 5-10 ppm (optymalny), czasami nawet musze dodatkowo podawać NO3.
Jeśli temat jeszcze aktualny to proponuje systematycznie podmieniać wodę, zmniejszyć oświetlenie (nawet zaciemnić na 2-3 dni) i napowietrzać.

385 l - dyskowce
nowaks11
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 20, 2006, 19:10:16 »

witam
 wielkie dzięki w końcu ktoś się zainteresował
temat jak najbardziej aktualny walke tocze juz chyba drugi tydzien podmieniałem przez cztery dni codzieie po 100 litrów ale nie przyosiło to większego pozytku w czwartek podmieniłem 50% wody i cos zaczelo się klarowac na jutro zaplanowałem kolejną większa podmiane wody ,w między czasie ograniczyłem troche światła no i napowietrzam.
ale potym wszystkim nie wiem za bardzo co zrobić z nawożeniem obecnie wstrzymałem całkowicie dozowanie nawozu ale kiedys bedzie  trzeba zacząć go podawać tylko jak to zrobić żeby się glony nie dowiedziały
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2006, 20:44:43 »

Może coś ci Sebastian doradzi jest bardziej doświadczonym akwarystą ja zrobiłem tak jak pisałem .

Jachu
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2006, 22:07:00 »

Trochę za duże podmiany w za krótkim czasie, ja stosowałem podobne ale 2 x w tygodniu. Wg mnie nawoże powinieneś już rozpocząć, powiedzmy od 1/2 zalecanych dawek (z ograniczonym jeszcze oswietleniem)Pierwsza dawka na całe akwa, reszta proporcjonalnie do podmienianej wody.
Z podanych przez ciebie parametrów wynika że masz trochę niski poziom CO2 - 15 ppm, powinieneś podnieść do ok. 25-30ppm.

385 l - dyskowce
nowaks11
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 20, 2006, 22:25:23 »

dzięki za sugestie w ciężkich chwilach każda pomomoc jest mile widziana
postaram się zastosować do wskazówek ale z tych informacji co udało mi sie zebrac przedemną długa droga  postaram sie co jakis czas poinformowac co mi sie udało zwojować .

a tak na koniec czy lampa UV daje sobie radę z glonami czy to jest tylko mit i kolejna zabawka na którą trzeba wydać troche kasy.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2006, 22:26:35 »

lampa UV jest najlepszejsza :wink: na te pływające oczywiście.
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2007, 10:14:46 »

Z podanych przez ciebie parametrów wynika że masz trochę niski poziom CO2 - 15 ppm, powinieneś podnieść do ok. 25-30ppm.

Jak się bada poziom CO2 ? Od czego on zależy, jak na niego wpływać ?
pirek2
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 19, 2007, 10:57:07 »

wystarczy troche poczytać ,pierwszy temat w tym dziale "Podstawowe właściwości chemiczne wody"
Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 19, 2007, 11:50:18 »

OK dzięki. Bywałam tam wcześniej, ale jakoś nie zauważyłam tabelki  Embarrassed

Właśnie się w takim razie dowiedziałam, że mam CO2 na poziomie ok.40 - czyli muszę dodatkowo napowietrzyć wodę. Tylko skąd wiadomo, że woda jest właściwie napowietrzona?
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 19, 2007, 12:45:16 »

Chyba wtedy jak rybki podpływają do tafli wody i zaczerpują powietrza, bo brakuje im tlenu i żeby ich dotlenić to trzeba dać im napowietrzacza ktory by dotlenił wodę po przez dawanie jej ruchu  Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 19, 2007, 13:17:17 »

A co oznacza, że się przedobrzyło z napowietrzaniem?

My mamy brzęczyk, ale wygląda na to, że jest niewystarczający.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 19, 2007, 14:11:55 »

To chyba znaczy to, że napowietrzacz wydziela zbyt duży ruch na wodę, przez co słabsze rybki muszą odbywać silną walkę z silnym prądem wodnym z napowietrzacza.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Nulka
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 19, 2007, 15:29:44 »

U nas nie ma słabszych rybek.  Grin Dopiero doprowadzam akwarium do porządku, słabe egzemplarze splajtowały... Pozostały wyjątkowo zdrowe osobniki.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: