matyss1986
Nowy
|
|
« : Styczeń 18, 2006, 13:05:09 » |
|
Jaki żwirek mam kupić do akwarium 60 l wielogatunkowego??? Myśle również o niewielkim korzeniu i kilku łupkach na dokoracje!!! Jest to dobry pomysł??? Gdzie mogę kupić dobry żwirek i dekoracje??? Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2006, 13:19:22 » |
|
W zoologicznym, Proponuje ci średniej grubości żwirek około 3-4mm. A łupek chyba też możesz dostać w zoologu, ale nie jstem pewien. Ja mam troche (3kg) ale nie oddam . EDIT: A korzeń też w zoologicznym ale są drogie poczekaj do wiosny i znajdź sobie w lesie jakiś ładny a potem zrób z nim co należy... gdzieś na forum było już o korzeniach poczytaj...
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2006, 13:38:09 » |
|
Żwirku też nie musisz kupować tylko gdzieś go sobie wziąć np. z jakiejś żwirowni. Porządnie wypłukać i gotowe. A jeśli już będziesz kupował, to pod żadnym pozorem nie bierz tych kolorowych świństw.
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2006, 15:08:03 » |
|
Zgadzam się. Te kolorowe gów.. sie do niczego nie nadaje, i tak naprawde to brzydko wygląda. A rośliny za bardzo nie rosną, kumpel ma takie coś i mu nie rosną wogóle...
|
|
|
|
|
|
|
bucek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2006, 15:17:23 » |
|
A jeśli już będziesz kupował, to pod żadnym pozorem nie bierz tych kolorowych świństw. Dokładnie ja raz popełniłem ten błąd i do dzisiaj sie z tym męcze :evil:
|
|
|
|
|
|
|
matyss1986
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2006, 16:01:23 » |
|
Na pewno nie kupie tego kolorowego świństwa!!! Kupie naturalny żwirek Tylko nie wiem jeszcze czy biały czy może czarny!!?? Jaki proponujecie??? A co do korzeni to kupie w zoologicznym jakiś mały, a łupki to może na allegro zamówię
|
|
|
|
|
|
|
szef1992
Gość
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2006, 16:16:20 » |
|
Ja bym wolał jakiś ciemny :lol: , ale to już twój wybór :wink:
|
|
|
|
|
|
|
kassiunka
Stały użytkownik
więcej wody!!
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2006, 18:35:38 » |
|
mysle, ze kolor zwirku powinienes przemyslec pod katem rybek.. jesli masz ciemne, kup zwirek jasniejszy jesli myslisz np. o neonkach lub innych kolorowych, to czarny zwirek !
|
|
|
|
72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki
60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry
25l- red crystal, rainbow, white pearl
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2006, 18:56:32 » |
|
przy białym żwirku ryby są strachliwe , ciemny do czarnego sprawia że czują sie bezpieczniej i wybarwiają się głębiej ,ale ziemiojady i wiele innych ryb wymagają wręcz piasku. na białym żwirku będziesz widzieć każdy syf i każdy glon. w sklepach sprzedają różne rzeczy aby zaspokoić gusta wybrednych klientów a ty i tak wybierzesz co chcesz :wink:
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2006, 22:29:37 » |
|
Napewno nie kupuj białego, bardzo szybko będziesz tego żałować aż w końcu wymienisz. Jeśli chcesz mieć ryby denne np kiryski to najlepszy bedzie żwir rzeczny, nie ma ostrych krawędzi i nie będzie kaleczył ryb.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
GP
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 19, 2006, 09:14:17 » |
|
No i żeby nie zawierał wapieni (był obojętny), chyba że będziesz miał Tanganikę :idea:
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
remol;]
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeń 19, 2006, 15:41:47 » |
|
kup po prostu naturalny żwirek (taki szary np. z rzeczki)moim zdaniem te czarne wyglądają z daleka fajnie ale i tak jakoś sztucznie(bo gdzie znajdzemy taki bazalt czy co tam)
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
|
« Odpowiedz #12 : Styczeń 30, 2006, 20:22:49 » |
|
Ja tam mam zwir rzeczny gruby i drobny rosliny rosna super kolor zwiru mowiac krotko mieszany ni to bialy czy szary ani czarny po prostu mieszanka wyglada to bardzo naturalnie ps do podloza nie zapomnij dac tetra sticka albo innego stalego nawozu na poczatek
|
|
|
|
|
|
|
matyss1986
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeń 30, 2006, 23:18:47 » |
|
Jako podłoże kupiłem podłoże krzemowe. Mam nadzieję, że to dobry wybór?? Jak myślicie?? Chyba jest to naturalne podłoże!!?? Jest ono koloru czerwono-czarnego firmy GRAVEL, dosyć drobne bo granulacja to 1,5-3 mm!!! Mam nadzieję, że będzie dobre dla roślin i ryb!!?? Do tego kupiłem jeszcze korzeń polski średniej wielkości i zamierzam jeszcze kupić kilka łupków z czerwonego piaskowca na allegro!!?? Może być??? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Mzafka
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Marzec 17, 2006, 10:39:07 » |
|
mąż kupił do czarnego żwirku taki rażący pomarańczowy, chyba go wywalę , tym bardziej że mowicie że przy neonkach traci to efekt. Mówicie że z rzeczki można zebrać? Dobry pomysł, może wymienię na wiosnę :-)
|
|
|
|
Mżafka
|
|
|
|