Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « wglebka wodna - mozna przymocowac do czegos?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wglebka wodna - mozna przymocowac do czegos?  (Przeczytany 4633 razy)
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« : Styczeń 21, 2006, 18:48:24 »

zastanawiam sie czy wglebka wodna daje sie przymocowac np.. do korzeni, lub jakiejs innej dekoracji. Bo mam fajne krzaczki, i chcialabym zeby nie tylko plywaly przy powierzchni.. ale czy to sie udaje ? ma ktos z tym jakies doswiadczenia? Tongue

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2006, 18:58:18 »

pewnie ze sie da przymocowac do korzeni do skalek itp. przywiaz ja zylka wedkarstka i bedzie rosla na korzeniu :wink:
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2006, 19:01:33 »

tzn ja widzialam w niektorych postach informacje ze z wglebki mozna zrobic np trawniczek.. tylko co do tego potrzebne?
a jak po jakims czasie chcialabym tej zylki sie pozbyc, to wglebka by nie odplynela z korzenia? tzn ona sama sie do niego po jakims czasie przylepi ? Smiley

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2006, 19:11:57 »

morzesz tez uzyc bawelnianej nitki ona po pewnym czasie sie sama rospusci w wodzie a wglebka sie ukorzeni na korzeniu  Cheesy
helios45
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2006, 21:40:51 »

musiszmiec dobre oswietlenie najlepiej zwykla zarowka przy neonowce niezbyt dobrze rosnie a co do mocowania najlepsza zylka wedkarska bo nie gnije w wodzie
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2006, 22:53:01 »

aha , jeszcze jedna sprawa..
bo wiem, ze sa rozne rodzaje wgłębki.. na wiekszosci zdjec jakie widzialam podwodne trawniki czy tez dekoracje sa porosniete wgłębką ktora bąbelkuje.. moja nie bąbelkuje, wiec zapewne mam inna wgłębke.. wiec zastanawia mnie, czy taki trawnik uda sie zbudowac niezaleznie od rodzaju wglebki??? i jesli wam sie udalo przymocowac ja do czegos, to jaka wglebke macie?

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Styczeń 22, 2006, 00:39:03 »

po 1:do sporządzenia trawniczka z wgłebki potrzebujesz siatkę na sztywnej ramie do której przymocujesz wgłębkę

po 2: tak, poduszeczki wgłebki mozna mocować do korzeni lub kamieni za pomocą żyłki lub nitki.

po 3: wgłebka nigdy nie przymocuje się sama do podłoża - jeśli usuniesz żyłkę/nitkę wgłębka wypłynie (także zachowuję sie ona inaczej niż mchy)

po 4: wgłębka bąbelkuje tylko przy silnym oświetleniu i przy podawaniu CO2.

kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2006, 08:47:17 »

dziekuje Wink czyli jednak zrezygnuj z robienia dekoracji  z wglebki, caly czas trzeba by bylo je odnawiac i poprawiac...

Leloo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2006, 09:18:05 »

Przedewszytmi musisz miec mocne swiatlo...  minum 0,5 watt na litr aby wglebka rosna... -> i nie trzeba bedzie jej poprawiac itd... bedzie sobie rosla tak jak bedze rosla i tyle:P

112; i kotnik 12l
iloveyou
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2006, 11:22:51 »

E.
Ale jak ma sie trawniczek z wgłębki to trzeba ją regularnie podcinać, gdyż ta w najniższej warstwie zacznie gnić i się rozpadać, z braku światła.
Poza tym na allegro można kupić takie specjalne siatki za grosze, które pomogą przymocować wgłębkę.

Pozdraiwam =) Madzia

==============
80 l - gurami + zbrojnik niebieski.

www.krupcia11.pupile.com
www.wampir.pupile.com
Sebekk_pol
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 25, 2006, 12:10:14 »

ja miałem cos takie, i według mnie wiecej z tym zachodu i problemu niz wszystkiego. Miałem tą siatke i ładny kawałem wgłębki ale jak go zanuzyłem w wodzie to co raz cos odpadało:( mi sie ta roślinka nie podoba. lepiej kupić mech.
Damianek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2006, 18:17:08 »

wgłębke powinło się przymocować dosiatki i zostawić na powieszchni aż urośnie i zrobi się ładny trawniczek potem można przytwierdzić do podłorza http://fisher.weikrim.eu.org/artyk/podwodny_trawnik_z_ricci_fluitan.htm
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: