Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jakie testy najlepsze????
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie testy najlepsze????  (Przeczytany 23167 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Luty 28, 2008, 19:41:27 »

żeby np. zdiagnozować, czy parametry mogły spowodować ew. chorobę Smiley
ja ostatnio muszę się przyznać, że żadko mierzyłem, skończyły mi się NO2 i NO3 i nie kupiłem jeszcze Tongue ( a dawno to było Tongue )
żyję bezstresowo, ale wiem, że czasem testy się przydają

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 28, 2008, 22:22:55 »

Przydają się,sam się o tym przekonałem dziś.Do tej pory miałem ph tetry,i na twardość zoolka i wydawało mi się że NO3 to zbędny wydatek.Jak wróciłem z pracy i chciałem nakarmić rybki to zobaczyłem że ramirezka nie je i jest osowiała.Podmianę wody planowałem zrobić w sobotę,ale zastanowiło mnie zachowanie tej ramirezki i udałem się do sklepu po test NO3(był tylko serea) i co wyszło,ponad 40 niewiem ile te ponad bo skala była tylko do 40.Szybka podmiana wody i spadło do 5.Minimum co do testów jakie trzeba posiadać to IMHO PH ,NO3 , i test na twardość wody.Trochę to kosztuje ale można rozłożyć to w czasie i jakoś mniej się to wtedy odczuwa.

Ula
Zainteresowany
**

Moja pSinka:)

« Odpowiedz #17 : Luty 28, 2008, 22:33:51 »

o matko 40? Shocked Co za makabra.Ja dzisiaj mialam podobna sytuacje z jedna z moich platek.Jakoś ciężko oddycha,szybko porusza skrzelami Cry Też dzisiaj z tego powodu wode podmieniłam,mimo iz robie to w soboty.Nie wiem co jest nie tak.Inne ryby są zdrowe i nigdy takich objawów u nich nie widziałam.Ale,że kupiłam ją jakieś półtora tygodnia temu,wydaje mi się że mogła już być w momencie zakupu przeze mnie chora.Tymbardziej,że kupiłam wtedy jeszcze drugą platkę i z tamtą jest wszystko ok.
Noi niestety mam testy jedynie na TWW i TWO narazie.Stwierdziałam,że kupię kropelkowe jak każdy na forum mi doradzał.Ze względu na cenę,będę je zakupować częściami.Może wreszcie uda mi się komplet zebrać.Chciałam zrobić test na NO3,ale niestety narazie nie mam na niego pieniędzy Sad Jutro planuję zrobić rybci kąpiel z solą może to coś pomoże

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Luty 29, 2008, 09:01:01 »

No ale skoro roślinki dobrze rosną, a rybki też normalnie się rozwijają, to po co robić testy? Wink

Po to , że jak Ci się w akwa coś złego zacznie dziać i napiszesz na forum "Pomocy ryby mi zdychają"(czego Ci nie życzę) to zostaniesz najpierw poproszony o podanie parametrów wody. A jak nie podasz to będziesz się złościł , że nikt Ci nie chce pomoc:)
Po kolejne to w miare częste pomiary parametrów wody pomagają też  zrozumieć i przyswoić sobie procesy zachodzące w wodzie. 
pozdr
« Ostatnia zmiana: Luty 29, 2008, 09:10:07 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Marzec 02, 2008, 14:27:42 »

A czy mógłby ,któryś z posiadaczy testów GH,KH zooleka zrobić foto ,alebo chociarz powiedzieć mi jaka jest skala bo chciałem zrobić test ,ale niestety skalę zgubiłem Roll Eyes Undecided

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Marzec 02, 2008, 14:46:21 »

Od kiedy do testów na kh i gh potrzebna jest skala ...
Ile kropli do zmiany koloru taka twardość

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Marzec 02, 2008, 14:53:38 »

No tak pomyliło mi się ,ale nie wiem jaki kolor mam uzyskać Sad

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Marzec 02, 2008, 14:55:08 »

taki jak kolor plynu ... dla jednego jest bodajze zmiana z czerwonego na zielony dla drugiego z niebieskiego na żółty

Ula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Marzec 02, 2008, 14:55:40 »

Hehe.Chyba Ci się z ph pomyliło  Smiley Jeśli chodzi o TWO(Gh) to kolor musi Ci się zmienić z czerwonego na zielony.
A w przypadku TWW(Kh) z niebieskiego na żółty.Liczba  kropii,która powoduje zmianę koloru określa ilość stopni niemieckich.

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #24 : Marzec 02, 2008, 18:28:26 »

Coś o zooleku
Posiadam czytaj posiadałem testy zooleka na ph dwa zakresy 4,5-9,5 6-8 i życie toczyło sie do przedwczoraj normalnie .
Kiedy to rano spotkałem padnięte dwie rybki bocja wspaniała  i kosiarka ,jakie było moje wielkie zdziwienie coś takiego się mi przytrafiło .
No i standardowo szukanie przyczyny woda parametry ok żadnych wahań test ph pokazuje tyle co zawsze 6,6 hmm nie wiedziałem co jest grane .
Wiec popatrzyłem na padnięte rybki były pokryte galaretą no szukanie co to może być no i wyszło mi że za niskie ph .
No to znowu test ph w ruch badam dwa zakresy i pokazują to samo .
Ale szczęście nie szczęście miałem w domu inny komplet testów jbl i tropciala
No i zaznałem szoku ph 6.0 jak jeden tak i drugi  a zoolek dalej uparcie 6,6
W niosek w nocy ph musiało spaść poniżej ph 6,0 i uśmierciło ryby
Od dziś już nie kupie żadnego testu tej firmy po prostu pierdoły na resorach i powinni zakazać tego sprzedawać

NIE KUPUJCIE ZOOLEKA bo to grozi kłopotami po testach na po4 i no3 ,ph są następnym testem nic nie wartym
Może w końcu dotrze ta wiadomość do zooleka i nauczą sie produkować porządne testy a nie psełdo testy
Ula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Marzec 02, 2008, 19:15:11 »

Oj to niedobrze.Ja właśnie kupiłam ostatnio test na ph zooleka  Undecided Jeżeli mi również by zawyżało byłabym szczęśliwa , gdyż mi wskazuje 7,6. No ale TWW też mam wysokie -13 wg zooleka,więc może tak faktycnie jest  Undecided

45 l
7 neonów innesa
3 danio
1 neritina communis
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Marzec 02, 2008, 20:54:57 »

Mi zoolek chyba dobrze wskazuje choć jutro jeszcze sprawdzę na teście sery Wink

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #27 : Marzec 05, 2008, 18:35:56 »

podłącze się do tematu. Mam pytanie czy ktoś może wie ile kosztują testy u Was w mieście?? u mnie w Koszalinie np NO3 sery -33zł, tetry - 63zł zoolek - 22zł a JBL nawet o tej firmie nie słyszeli!! :-)

pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #28 : Marzec 05, 2008, 18:56:46 »

słuchajcie jak mam powiedziec w zoologicznym ze poprosze testy ph itp firmy takiej i takiej czy te testy jakos inaczej sie mowi
BAdam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Marzec 05, 2008, 19:29:23 »

podłącze się do tematu. Mam pytanie czy ktoś może wie ile kosztują testy u Was w mieście?? u mnie w Koszalinie np NO3 sery -33zł, tetry - 63zł zoolek - 22zł a JBL nawet o tej firmie nie słyszeli!! :-)

Na Slasku testy Tetry (nie pamietam na NO3) kosztuja ok 25 - 35 zl

gg 3483835
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: