Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « rybia ospa (prawdopodobnie)
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: rybia ospa (prawdopodobnie)  (Przeczytany 6187 razy)
dondude
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2006, 17:44:27 »

mam w akwarium jakąś chorobe - prawdopodobnie ryby mają rybią ospe
( biale kropeczki na ciele ) i ryby są całe ,,siwe'' - zwłaszcza bocje wspaniale
z ktorych polowa juz zdechła Sad
leczylismy je lekiem SERa COSTA MED
wiem ze są juz takie tematy ale poprpostu jest mi potrzeban szybka pomoc
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2006, 18:12:08 »

boże ile można muwić!!! nie zakładajcie nowych tematów. pełno już było o tych ospach!!!!! conajmniej 3 tygodniowo pojawiają się nowe wątki na temat ospy. przejedź paskiem troche w dół to zobaczysz!! i szybciej ci to zejdzie nim ktoś odpisze ci tutaj!

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
kassiunka
Stały użytkownik

więcej wody!!

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2006, 18:14:37 »

jesli sa cale siwe to prawdopodobnie obok ospy pojawila sie tez inna choroba. Trzeba pamietac ze bocje to BARDZO delikatne ryby! przed nastepna dawka leku pomocna moze byc podmiana wody.. bo bocje sa bardziej niz inne ryby wrazliwe na same lekarstwa...

72 litry - skalary, kiryski, ramirezka, zbrojniki

60l- pielęgniczki żółte, opaczek, gupiki, red cherry

25l- red crystal, rainbow, white pearl
dondude
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2006, 19:32:01 »

wiem ze kilka tematow nizej jest napisany temat o rybiej ospie ale pprotu potrzebuje pilnej pomocy a jak napisalem  ryby są cale siwe i niewiem co to za choroba

ps. czy, moderator forum moglby zmienic nazwe tematu na siwe ryby ??
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2006, 17:38:36 »

uzyj MFC lub cristala z Tropikala,podnies temp. do 26-28 stopni(zalezy ile ci wytrzymaja Tongue ) i bedzie miodzio :!: najlepsze bedzie MFC :!:

8317910

arekp75
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2006, 17:45:06 »

sera ale costapur na drugi dzień juz nie było moje bocje tez miały pozdrawiam

argul
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2006, 15:45:39 »

MFC jest moim zdaniem lepsze :!: sera produkuje takie podrobki :!: nnigdy tego juz nie uzyje :!:

8317910

arekp75
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2006, 18:43:24 »

u mnie pomogło pozdrawiam

argul
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2006, 20:53:24 »

Na ospę dobry jest Ichtiosan Tropicala albo sól. Przy leczeniu podnieś temperaturę do nawet 30 stopni (chyba ze masz jakieś ryby które tego moga nie przeżyć, np. Neon Inessa).

PS: Skoro to ospa to nie widze potrzeby stosowanie MFC. Zawiera on aż 3 składniki ,które nie sa obojętne ani rybom ani roślinom: zieleń malachitową, błękit metylowy i formalinę. Toteż łączy w sobie wszystkie uboczne skutki działania tych substancji. Po co truć ryby wszystkimi 3 substancjhami skoro można się ograniczyć do zieleni, na której bazuje Ichtiosan.

mati
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2006, 22:12:40 »

Ja dodałem Ichtiosan Tropicala podnioslem temp. na 26 stopni i ospa minela po 1 dniu. Po prostu miodzio

102 litry
* 16 neonów inessa
* 12 rozbor klinowych
* parka ramirezek
* kiryski i otoski
kryptokoryny, anubiasy, amazonki
bakuMGK
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 04, 2006, 14:17:56 »

u mnie im nie szkodzilo ajk mialem ospe :!: ale nie wlewalem zalecanej na opakowaniu dawki tylko polowe tego :!:

8317910

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #11 : Luty 09, 2007, 20:12:36 »

Ja też mam problem, ale juz raz miałem ospe wyleczyłem ją sera costapur, ale teraz mam młode glonojady i nie wiem czy dać połowe dawki czy tyle ile piszą w instrukcji obsługi Sad

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
napierka
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2007, 21:32:32 »

A masz jakieś podejrzenia, że coś im jest? Jeśli kupiłeś młode glonojady i chcesz użyć środka profilaktycznie, to ja daję połowę dawki opisanej w instrukcji.
Jak nic im nie jest, to chyba nie ma co ich truć chemią.

2 noeny innesa, 3 neony zielone (zwinnik costello), 4 neony czerwone, 5 kirysków, 2 zbrojniki niebieskie
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #13 : Luty 09, 2007, 21:48:09 »

Tzn bocja wspaniała jest jakby "zakurzona", a znalazłem w necie, że to u niej objawa ospy, i neonki sa całe w kropkach około 4 na 10 więc to sam początek, a glonojady to nie kupne tylko rozmnożyły mi się i mają około tygodnia :/

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
napierka
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 10, 2007, 12:48:44 »

Skoro 4 z 10 neonków są w kropkach to ja bym nie czekała i rozpoczęła kurację tak jak opisane jest w instrukcji od odpowiedniego środka. Jest bardzo prowdopodobne, że ospę załapią też pozostałe rybki - trzeba leczyć akwarium jako całość bo kulorzęsek przenosi się szybko.

2 noeny innesa, 3 neony zielone (zwinnik costello), 4 neony czerwone, 5 kirysków, 2 zbrojniki niebieskie
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: