Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: NeoOnkI  (Przeczytany 30117 razy)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #75 : Styczeń 30, 2007, 13:07:13 »

Co do kationitu to można to zrobić np tak:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1316.0.html

nail-14
Nowy
*

« Odpowiedz #76 : Listopad 30, 2007, 09:37:37 »

ja mam 6 neonkow i zauwazylem niedawno ze samiec i samica tak szybko i gwaltownie w siebiew uderzaja czy to jest ich tarlo??
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #77 : Grudzień 05, 2007, 19:36:57 »

Samiczka neonka juz jakies 2 tygodnie nosi ikre i chowa sie z nia po ciemnych katach. Teraz juz tak oslabla, ze ledwo plywa i co chwila opadap od ciezarem na zwir. To normalne ?

Generalnie z tarla i tak nic nie bedzie, bo mam obecnie ph >7,2
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2007, 20:57:15 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #78 : Grudzień 06, 2007, 21:23:12 »

Przypuszczam że w końcu trafi do piachu zapadając na chorobę.
Neony są już tak udomowione że zaczynają sie trzeć w coraz bardziej twardej i zasadowej wodzie.Z reguły taka samica potrafi wypuścić ikre całkiem białą czyli martwą bo przenoszoną.
Często jest to odbywane własnie jako tarło co obserwowałem nie raz. Nie wiem jak młode masz neony ale faktem jest że samce dojrzewają dwa miesiące pózniej od samic więc może być że na razie nikt nie chce jej wytrzeć.Myślę że jest już chora i dostała puchliny.

Tak w ogóle to mozna poddać lekkiej weryfikacji pewne tezy spotykane w literaturze akwarystycznej że młode kąsacze po roku nie dają płodnej ikry.W przypadku neonków innesa, czarnych i powoli czerwonychwystarczy hodować je w  wodzie maksymalnie 8TWo w tym węglanowa jak najmniejsza najlepiej góra do trzech no i ph chociaż siedem choć lekkie 6,8 byłoby wskazane.
Właśnie drugi dzień mają moje larwy innesa od samicy której dwa miesiące brakuje by miała dwa lata. Według literatury powinno być wszystko martwe a tymczasem na "oko" widzę dwieście larw co na innesa znaczy wielki sukces. Tak z pół roku jej nie ruszałem aż w końcu odłowiłem osobno i dałem nabrać ikry. Wniosek taki że okresowo trąc się w ogólnym ciągle wyglądała na chudą i nieatrakcyjną "starą babę" a tu proszę jak sypnęła.
Jednak woda okresowo wzrasta do ośmiu i zbijam po podmianach często do pięciu (kationit-anionit) bo mam kolorowy żwir z którego powoli węglany jednak się uwalniają
Torf w filtrze trzyma ph na 6,8 do 7.
Na koniec Tadeus taka uwaga że nie wiemy w większości jak bardzo udomowione i w jakich warunkach hodowane neony zakupiliśmy.
Czyli ich tolerancja na warunki wody może być naprawdę bardzo różna.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #79 : Grudzień 07, 2007, 18:33:18 »

No niestety, dzisiaj padla.

Generalnie coraz bardziej zdecydowany jestem na kupno odwroconej osmozy na allegro za 180zl.

Przy ph 7,8-8 i kh 4 tofem udaje mi sie zejsc maksimum do 7,6 bez wywarow.

Chce sie przestawic na malo wymagjace rosliny, wiec i co2 nie bedzie potrzebne, a i od niego skacze mi ph troche za ostro.
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #80 : Grudzień 11, 2007, 23:27:21 »

A ja mam problem z ...odłowieniem neonek z ogólnego do kotnika. Próbowałam ja, próbował mój chłopak, nawet moja siostra i nie udało się odłowić żadnej neonki. Nasz efekt to tylko powyrywane ze zwirku roślinki. Te neonki są za szybkie!! Nie wiem jak wy to robicie,że je odławiacie...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #81 : Grudzień 11, 2007, 23:33:26 »

troche wprawy ... i najlepiej wieczorem albo rano przed zapeleniem swiatla ...

Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #82 : Grudzień 12, 2007, 21:28:27 »

Albo łapanka na dwie siatki.
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #83 : Grudzień 12, 2007, 22:04:08 »

Albo lekkie wymęczenie przeciwnika... machasz sitkiem ale nie tak żeby neonki złapać tylko żeby przegonić jak się zmęczą jest łatwiej poza tym można jeszcze na głoda czyli w czasie karmienia choć i tak najlepiej wieczorem po zgaszeniu światła

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #84 : Grudzień 13, 2007, 19:16:15 »

Ja nie mam żadnych problemów ze złapaniem neonek. Podczas łapnia kirysków same wpływały do siatki. Good !

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #85 : Styczeń 10, 2008, 19:24:13 »

Hej tak sobie czytam i czytam o neonkach i coraz bardziej nastawiam się na próbę ich rozmnażania, tym bardziej, że w ogólnym akwa już kilka razy obserwowałem ich tarło(choćby i dziś). Mam tylko pytanie na ile dni mam odłowić samiczki od samców(żeby nabrały ikry) i czy tarło może odbyć się grupowo/stadnie Huh Mam 7 samiczek i 6 samców. Wink

Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #86 : Styczeń 15, 2008, 23:09:49 »

Wiśnia z tego co wiem to maks 5 sztuk ale lepiej 3 ale nie jestem pewien co do proporcji (samiec - samica). Ja się pozbyłem nadmiaru gupików wywaliłem samice i wreszcie azotany azotyny i inne świństwa się obniżyły neonki zaczęły tarło w ogólnym przepiękny widok więc planuję się za nie wziąć ale mam pytanie o wodę: Nie stać mnie by kupować co trzy dni 8 litrów wody destylowanej (no chyba że to będzie ostateczność to pomyślę) ale czy mógłbym użyć wody z akwa ogólnego? przepuścić ją przez filtr i masę mchu (mógłbym sztucznie obniżyć ph i tww) albo zagotować wodę w garnczku ale czytałem, że jako że garnczki są metalowe to woda nadal jest twarda czy to prawda? mogę jeszcze się pomęczyć z plastykowym ale tam mogę gotować tylko jeden litr na raz ;/ i jeszcze jedno przegotowana woda też musie się odstać zanim wpuszczę tam neonki? Pozdrawiam

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #87 : Styczeń 16, 2008, 00:20:51 »

Gwarantowane że woda gotowana w czajniku osiągnie po kilku minutach wrzenia TWw=0.
Ponieważ było mi mało no to zacząłem gotować w garach i ?
Porażka totalna. Nie wiem o co biega ale czajnik wtym wypadku jest che,che, rewelacyjny że tak powiem. Zawsze wolę wode odstać tydzień chociaż, jak mocno interweniowałem w jej skład.

Wiśnia_gc tu przydałaby się powierzchnia około 30x50cm na takie stado.
Mozna i próbować w mniejszym ale często kończy się przeszkadzaniem sobie nawzajem i zdarzyło się że jedna samica była niewytarta a inna jakby w połowie. Skoro trą się w ogólnym to tam powinne dokończyć z tymi nieprzerobionymi samicami.
Sam mam zamiar w takim akwa urządzić "orgię" tylko siatke se muszę kupić no i to mozolne zszywanie...

Jeżeli odseparowane samice pływają w temperaturze do 22 stopni to spokojnie można trzymać je(tak ogólnie bo ja tam wzrokowo) dziesięć dwanaście dni. Jak cieplej to lepiej po siedmiu dniach zacząć próbę.
Tak przy okazji jak nie ma pewności po tygodniu czy są nabite dojrzałą ikrą to w kotnik dajemy same samice na jedną dobę. Po tym upływie czasu spoglądamy i samice powinne być bardziej spuchnięte. wieczorem dajemy samce a rano tarło na całego.

Jak sie trą w ogólnym to przecież nienajgorsze tarlaki powinne być.
No ale choć troche trzeba się przygotować z wodą i przygotowaniem "nabitych" samic.
Tylko minimum cierpliwości z tym przygotowaniem wody bo poza tym to łatwe ryby w rozmnażaniu są.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #88 : Styczeń 16, 2008, 08:22:31 »

Neony u mnie to się tarły same Smiley Rorzucały ikrę po całym akwarium, juz to był 5 raz. Nic kompletnie nie robiłem z nimi, tylko dobre karmienie i czysta woda, reszta swoje zrobi Smiley Ale z ikr nic nie odchowałem, bo kirysy zrobiły z niego smaczny kawiorek.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #89 : Styczeń 16, 2008, 09:33:28 »

jak wyjeżdżałem na wakacje to miałem neonków innesa 12, jak wróciłem, czyli po 2 miechach było 14 Wink w czym 2 mniejsze niż reszta Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  

Skocz do: