Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: NeoOnkI  (Przeczytany 30087 razy)
Daffidof
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #60 : Lipiec 06, 2006, 15:14:09 »

Życze powodzenia, ja dzisiaj zauważyłem pierwsze maleńkie neonki, niektóre właśnie wykluwają sie, dużo ich nie ma, ale udało się  Good ! , teraz tylko odchować i tu pytanie czym karmić te maleństwa, mam chodowle artemii, może świeżo wyklute larwy bedą sie nadawać...
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #61 : Lipiec 06, 2006, 20:46:13 »

gratuluje  Smiley  kurcze juz tez nie moge się doczekac jak bede swoje miał no raczej bedzie ten pokarm ja na początku dawałem żółtko jajka a potem dawałem nieszczypałem się artemie mrozoną wcinały jak szalone teraz stopniowo zmniejszaj oswietlenie, moje jezeli chodzi o kolorki to nie wiem dokładnie kiedy ale chyba po miesiącu juz miały czerwony i niebieski tak jak dorosłe super  Wink 
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #62 : Lipiec 07, 2006, 14:59:54 »

można terz drozdżami karmić w ten sam sposób jak żółtkiem

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
LOOLL
wielki ][_{}(][)|,|_
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #63 : Lipiec 07, 2006, 17:48:07 »

JA słyszałem ze rozmnazają sie w wodzie destylowanej

Zbiornik-54L
Obsada:
12xNeon Ineesa
1xGubik
2xGurami(zwykły)
1xGlonojad Złoty
2x Pielęgnica Kakadu
30L-przedszkole gupków:D(nareszcie)
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #64 : Lipiec 07, 2006, 17:51:05 »

no to chyba dobrze słyszałeś albo jeszcze w wodzie ro gdzie twardośc wynosi 0 bo to musi byc spełnione  Wink a przynajmniej zblizone do 0   Smiley
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #65 : Lipiec 07, 2006, 19:56:03 »

Mam kilka pytan
Otóż od paru w zasadzie miesięcy Cheesy planuje rozmnozenie neonkow, jednak cos mnie powstrzymuje , chyba sumeinie, ale nie boje sie porazki,bede dalej próbował Cheesy do skutku Cheesy. Wiec tak akwa tarliskowe 27l ile wody do niego nalac bo 4l wydaje sie troche za malo, ledwie dno zakryje? Po tarle przyciemnic akwa ale do jakiego stopnia, czy wystarczy czyms przykrys i zasłonic, czy "egipskie ciemnsci" ?
Jesli chodzi o wode to czym obnizyc ph, uzyc preparatu bo aktualnie koryguje AQUACIDem Tropicala (nie ma zadnego skladu napisane jedynie info ze zawiera roztwór kwasu ortofosforowego, i  ze nadaje sie do rozrdu rybek z amazonii), czy moze lepiej wode destylowaną? TWW pownna wynosic 0 a co z TWO ?  I jeszcze skąd wziac garbniki,czy one dostatecznie zakwaszą wode czy trzeba jeszcze wlasnie ja skorygowac?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2006, 20:04:31 wysłane przez Ropek » Zapisane

Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #66 : Lipiec 07, 2006, 20:07:07 »

ja robie tak ze mam tez akwa przeznaczone do tarła 25l i zalewam całe prawie , na dno mech jawajski , jezeli chodzi o ph to w wodzie ro czy destylowanej ph jest niskie dosyc a ja obnizam jeszcze bardziej tym ze dodaje garbniki firmy tropicala do zakwaszenia wody a jezeli chodzi o zaciemnienie to ja zakryłem całkiem choć słyszałem ze powinien byc otwór w tym czym się zakrywa 5 na 5cm  i potem tylko czekac no i jeszcze temperatura dosyc niska około 21  Cheesy  TWO tez powinno byc byc chyba jak najmniejsze
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2006, 20:08:42 wysłane przez Piotrek1 » Zapisane
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #67 : Lipiec 07, 2006, 20:29:45 »

OK dzieki, a wody destylowanej to ma byc 100% czy moge ja zmieszac z wodą akwarium ogólnego (ph 6.8.) ? Bo do RO nie mam dostępu Sad

Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #68 : Lipiec 07, 2006, 21:22:54 »

no jak po zmieszaniu wody z akwa z destylowaną bedzie twardość bliska zeru to  czemu nie  Wink  ale wątpie zeby tak było wszsytko zalezy od tego jaką masz wode w akwa
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #69 : Lipiec 08, 2006, 10:52:22 »

W akwa jest 6, troche za duzo, to zalatwie destylowaną.

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #70 : Lipiec 08, 2006, 14:52:52 »

Terz się wtrące do tematu bo za niedługo będe miał w akwa same neonki i z pewnością będe chciał je rozmnożyć.

Skąd wy wiecie że neonki złożyły ikre skoro akwa jest przykryte??

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #71 : Lipiec 08, 2006, 16:07:22 »

no w moim przypadku to było poprostu tak, ze odkryłem całe akwaryjko i zobaczyłęm pod światłem, ale tylko na bardzo malutką chwileczke zeby tylko obczaic czy jest , jak jest to odławiam duze neonki i przykrywam na te kolejne 5 dni, bo chyba nie ma innego sposobu jak tylko zajrzeć  Wink
Daffidof
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #72 : Lipiec 23, 2006, 18:05:59 »

Podjąłem następną próbę rzomnożenia neonków, tym razem przedzieliłem kotnik plastykową płytka na dwie częci i wpuściłem dwie parki, tarło odbyło sie po 2 dniach, duzo ikry zbielało, ale i tak sporo przetrwało, minęlo 1,5 dnia i male zaczęły sie pojawiać Smiley w piąty dzień nieco odważniej zajrzałem do kotnika a tu miła niespodzianka, małych jest ponad 50 mój tata mówi ze nawet ze stówa będzie, karmie żółtkiem aktualnie, za pare dni uhoduje troche artemii i zobaczymy co bedzie dalej, zachęcam wszystkich do rozmnazania tych pieknych rybek, satysfakcja gwarantowana.
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #73 : Styczeń 25, 2007, 21:55:46 »

mam pytanie! te kationity czy jak to sie tam zwie to sa do kupienia w sklepie? nigdy sie z tym nie spotkalem a mam ochote sprobowac rozmnozyc neonki. i jeszcze 1 pytanie. Korzen bedzie pomocne podczas tarla czy nie?? Pozdrawiam

Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #74 : Styczeń 30, 2007, 00:50:50 »

To się nazywa Filtrax K firmy zooleka i jest to kationit wodorowy do neonków się sprawdza.
Korzeń specjalnie nie pomoże choć nie zaszkodzi.Z braku roślin wykładałem już nieraz dno watą perlonową co przyjmowały dość "entuzjastycznie" albo torf włóknisty wygotowany lub wymoczony parę dni w wodzie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2007, 00:55:54 wysłane przez Jarecki » Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Drukuj  

Skocz do: