Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: GLONY  (Przeczytany 1775 razy)
broneek
Nowy
*

« : Luty 15, 2006, 22:03:06 »

witam wszystkich!moje aqua to 180l!nie bardzo orientuje sie w parametrach wody,ale napewno wiem ze jest odpowiednia dla skalarow.skladaja na okraglo ikre,a po paru dniach mam larwy.oswietlenie :2razy30W.jedna to T8 cos niemieckiego,druga to NARVA OCEANIC LIGHT(2000lm)!a teraz do rzeczy.mam problem z glonami.na szybach,ozdobach,rurkach,roslinach tworza sie ciemne glony,takie klaczki,pelno tego.raz na tydz.staram sie wymieniac 1/4wody,czyscze wszystko,i jest fajnie.ale po ok.2,3dniach jazda od nowa.glony atakuja od nowa,osadzaja sie na roslinach a one nie rosna.mam drugie akwarium 20l,mam w nim same gupiki,nie mam tam zadnych bajerow,ani grzalki,ani filtra.i w nim ani sladu glonow.wychodzi na to ze te akwarium o ktore bardziej dbam,robi sie gorsze od tego malego.CO MAM ZROBIC Z TYMI GLONAMI!stosowalem juz tez chemie,bez wiekszych rezultatow.POMOZCIE!
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #1 : Luty 15, 2006, 22:10:29 »

No chemia moze nawet pogorszyc sprawe  :?  Moze masz za malo roslin , tez mialem tai problem i wszyscy mi mowili ze mam za malo roslin teraz dokupilem i ani sladu po glonach  :wink:
broneek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2006, 21:27:59 »

jesli chodzi o rosliny,to ja juz nie wiem.boje sie cokolwiek kupic,bo ladnie pieknie sobie rosnie,no a po paru dniach GLONY atakuja,i roslina normalnie marnieje z dnia na dzien.wczoraj wyczytalem ze sa rybki-KOSIARKI!no wiec dzis zapodalem 2 szt.(niestety nie grzesza wielkoscia<ok 3,5cm>).a ze matka natura jest okrutna to jedna zajely sie skalary.i zostaly strzepki.Qrde!druga daje rade,i nawet juz skalary maja olewke.nie wiem czy ta jedna cos zdziala,poczekamy zobaczymy.mysle wlasnie o kupnie roslin.moze cos zapodam.moze ktos mi zapoda co by kupic,najlepiej lacinskie nazwy.w sklepie proponowali mi grunt koloru brazowego.cos jak przypalona glina.niby jest dobry na glony,a glownie dla roslin.czy ktos cos wie na ten temat.dzieki!
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2006, 22:28:12 »

o gruncie to nic mi nie wiadomo ,moze zawiera cos chemicznego? roslinkom dałbym wiecej swiatła i co2. kup lepiej otoski nie beda jesc nic innego i sa sprytniejsze od kosiarek. nie wiem co masz ale zainwestuj jesli nie masz w moczarke i rogatka.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Luty 16, 2006, 23:48:09 »

rogatka :?: do cieplowodnego akwa :?: cos ci sie kafar chyba pomylilo :wink: zgadzam sie z kafarskim na glony lepsze od kosiarek sa OTOSKI :!:

8317910

moominek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2006, 21:17:31 »

A dlaczego nie rogatek? W moim akwa (temp. 26-28oC) rośnie jak szalony Smiley
A czy z tymi glonami nie trzeba poprostu cierpliwości? U mnie atakują wsystkie roślinki. Moczarka nie pomaga, anubiasy sa czarne ale wypuszczaja młode listki... dorzuciłem wiecej roślinek i zdaje sie, ze rozwój glonów jest jakby wolniejszy.

Akwa 350L, a w nim: bocje wpaniałe (3), gurami mozaikowy (1), razbory klinowe (9), neony inessa (9), molinezje (?), kirysy albinosy (3), zbrojnik niebieski (1), szczupieńczyki pręgowane (4), kosiarki (14), sum rekini (1)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2006, 21:22:53 »

Cytat: bakuMGK
rogatka :?: do cieplowodnego akwa :?: cos ci sie kafar chyba pomylilo

chyba tobie cos sie pomyliło, takie uwagi proszę na priw ,nie zasmiecaj forum
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: