Hej, mam chyba za wysoką TWO, 17, i w sklepie facet namówoł mnie na zakup super toirfu firmy Sera, bo chcialam bez chemi obnizyc je. Ja mam filtr wewnetrzny Turbo 3W. Akwa 112l, 19 neonków, parkę Kakadu, 3 male kosiarki, 2 kiryski denne i glonojadka. Od tyg rosnie mi ciagle TWO, mialam dlugi czas 12, teraz jest 17. TWW mialam 9 teraz 15. Dlaczego tak jest??? Reszta parametrów to ph 7,5, NO3 20. Codziennie podaje tabletke CO2 Sery, filtr non stop chodzi, swiatlo 12h, 2x18W. Ktoś ma pomysł? Bo boję sie zeby nie zaszkodziło to moim rybkom i roslinkom. Nawozy podaje raz w tyg. PG Classic i Makro. Przestalam podawac zelazo bo jak kupilam test(żułkły mi liscie) to mialam za duzo tego pierwiastka.
Zaginęła mi jedna rybka ale przeszukałam całe akwa i nie ma. Usuwam zawsze wszystkie zgniłe liście... co tydz podmieniam ok 18l wody.
Ktoś ma plana dlaczego mi rośnie TW? No i cz przy tych rybkach mam dobre parametry? Bo nie wiem tak naprawde jakie powinny być najbardziej optymalne i dla rybek i dla roślin, a tych nie mam jakichś wyszukanych
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale znalazlam na holenderskiej cos takiego
Fosforany również są wykrywane przez test na alkaliczność, przy czym 17 ppm HPO4-- zwiększa odczyt o jeden stopień niemiecki
Z tego chyba wynika ze moj test na TW(Zooteka) wykrywa własnie te fosforany. Bo to sie zaczęło robić jak zmienilam nawozy. A w PG macro wyczytalam ze jest fosfor. Moze to to? Nie wiem ale moze ktoś się lepiej na chemi zna i mi podpowie. Ja lubię wszystko wiedzieć, dlatego wnikam w szczegóły.
Pozdrawiam!!!
Zmieniony przez Sebastian Wto 20 Lut 2006 20:17