Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Co myslicie o torfie w filtrze?Czy mam dobre parametry H2O?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co myslicie o torfie w filtrze?Czy mam dobre parametry H2O?  (Przeczytany 1544 razy)
Iwi
Nowy
*

« : Luty 20, 2006, 19:12:51 »

Hej, mam chyba za wysoką TWO, 17,  i w sklepie facet namówoł mnie na zakup super toirfu firmy Sera, bo chcialam bez chemi obnizyc je. Ja mam filtr wewnetrzny Turbo 3W. Akwa 112l, 19 neonków, parkę Kakadu, 3 male kosiarki, 2 kiryski denne i glonojadka. Od tyg rosnie mi ciagle TWO, mialam dlugi czas 12, teraz jest 17. TWW mialam 9 teraz 15. Dlaczego tak jest??? Reszta parametrów to ph 7,5, NO3 20. Codziennie podaje tabletke CO2 Sery, filtr non stop chodzi, swiatlo 12h, 2x18W. Ktoś ma pomysł? Bo boję sie zeby nie zaszkodziło to moim rybkom i roslinkom. Nawozy podaje raz w tyg. PG Classic i Makro. Przestalam podawac zelazo bo jak kupilam test(żułkły mi liscie) to mialam za duzo tego pierwiastka.
Zaginęła mi jedna rybka ale przeszukałam całe akwa i nie ma. Usuwam zawsze wszystkie zgniłe liście... co tydz podmieniam ok 18l wody.
Ktoś ma plana dlaczego mi rośnie TW? No i cz przy tych rybkach mam dobre parametry? Bo nie wiem tak naprawde jakie powinny być najbardziej optymalne i dla rybek i dla roślin, a tych nie mam jakichś wyszukanych Cheesy

Nie wiem czy dobrze kombinuje ale znalazlam na holenderskiej cos takiego

Fosforany również są wykrywane przez test na alkaliczność, przy czym 17 ppm HPO4-- zwiększa odczyt o jeden stopień niemiecki

Z tego chyba wynika ze moj test na TW(Zooteka) wykrywa własnie te fosforany. Bo to sie zaczęło robić jak zmienilam nawozy. A w PG macro wyczytalam ze jest fosfor. Moze to to? Nie wiem ale moze ktoś się lepiej na chemi zna i mi podpowie. Ja lubię wszystko wiedzieć, dlatego wnikam w szczegóły.
Pozdrawiam!!!

Zmieniony przez Sebastian Wto 20 Lut 2006 20:17
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2006, 20:23:56 »

Ktoś ma plana dlaczego mi rośnie TW?

Używanie preparatów torfowych do obniżenia pH czy TW mija się z celem, związki humusowe są szybko zoobojętniane przez filtr i węglanówke która jest buforem pH. Najpierw należało by obniżyć TWW do ok. 5`n i potem stosowac systematycznie wyciąg z torfu.
Powiedz jeszcze w jakim celu podajesz makro skoro masz 20ppm NO3 (ten nawóz zawiera również azot) ? To jest za dużo, optymalne wynosi 5-10 ppm.

385 l - dyskowce
Iwi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2006, 11:18:20 »

Hmm w zaleceniach producenta preparatów PG przeczytałam ze najlepsze efekty są przy stosowaniu trzech preparatów PG na raz, tzn PG Classic, Makro i Fr...(Zelazo). Wiec tak zrobiłam, kupiłam trzy i zaczęłam stosować. Ale Jak mi wcześniej zasugerowałeś zeby odstawić żelazo to tak zrobiłam, no i kupiłam test na Fe i faktycznie mam tego pierwiastka za duzo. Wieć stosuje teraz tylko PG classik i Makro, bo moje roślinki troche żółkna. Dzisiaj bede miała jeszcze test na PO4, bo zamuwiłam.
To teraz jak mam robić, czy dawać mniejsza dawke jak jest zalecana czy i PG classik i makro czy dawac tylko classik?
Bo ja tego nie skojarzyłam, ale faktycznie wcześniej miałam NO3 ok 5ppm. A teraz mam po podmianie i dolaniu preparatu ok 20ppm.
PS1. wg faceta w akwarystycznym to ten torf mialby niby obnizyć nie ph tylko twardość wody. Tak mi powiedział. Bo ph mi sioe obnizyło z 8 na 7,5 ale przez CO2.
PS2.  I nie wiem ja zastanawiałam sie zeby tez obnizyc ph poprzez wode destylowana, np 1l destylowanej prze kazdej podmianie, a podmieniam ok 18l. tyg na 112l akwa.
Sebastian zróbmy tak napisz mi jak mozesz dokładnie co podawac i w jakich ilościach, czy mam kombinowac ze zmniejszeniem ph i Tw?(no i jak moge bez chemi obnizyc TWW?)
Bo chcioałabym mieć parametry optymalne i dla tych moich rybek( a maja sie świetnie) i dla roślinek. A dla roślinek bede zwiekszac światło za jakiś czas(bo teraz mam troche za dużo pracy  :? .
Welkie dzieki! Czekam na szczegółowe rady.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2007, 11:34:03 »

Witam. Mam pytanie i skorzystalem z opcji "szukaj" i ten watek jest dosyc odpowiedni choc b. stary, ale sie podepne:

Wiec niedawno zalozylem dodatkowe 63L do rozhodowli roslin. Wszystko obsadzilem i zaczalem dawac PGFerro i PGClassic. Dalem tak "na oko" i po 2 dniach explozja glonow ale tylko na szybach ku oknu. (W oswietleniu ok 1W/L) robie 3-4 godz. przerwe w poludnie). Dokupilem PGMacro i ztarlem glony i kupilem 5 amano. Glony sie na razie nie pokazuja.
Macro dalem na pocz tak moze z 3ml a potem codzien ok 1ml + 1ml Ferro

Dzisiaj z ciekawosci p.pierwszy zmierzylem TWO I TWW i szok. TWO mam ok 380mg/l = ok 21,3° a TWW ok 180mg/l = ok 10°. pH jest ok 7 - 7,2. Bimbrownia dziala i jest podlaczona do filtra dennego tloczacego, dlatego CO2 jest extremalnie dobrze rozpuszczane. CO2 wychodzi ok 28-32mg/l.

Dodam jeszcze ze po wpuszczeniu padla mi jedna amano z nieokreslonych przyczyn a wczoraj przenioslem do tego 63l kilka malych rybkek, 3 gupiki i 4 neony czarne i jedna patke i na poczatku troche byly nerwowe i szybko oddychaly ale po 1,2 godzinach sie wyluzowaly i noc przezyly bezproblemowo, a bimbrownia dziala i w nocy.

Wiec chcialem sie spytac, jak to jest z tymi nawozami do TWO i TWW i (na marginesie) czy moze to miec zwiazek ze smiercia jednej amano?

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: