Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak sadzić?  (Przeczytany 2549 razy)
Lukaszl
Stały użytkownik

« : Luty 22, 2006, 18:31:27 »

Witam. Mam problem z sadzeniem roślinek które nie mają rozbudowanego systemu kożeniowego. tz. takie pojedyncze gałązki. Ostatnio kupiłem pięć takich gałązek, były umieszczone w koszyczku wypełnionym taką jakby gąbką. Wsadziłem do akwa razem z koszyczkiem pod żwir. Po paru dniach zaczęły rosnąć małe gałązki zato stare wypadały ( jakby się łamały u podstawy) i pływały po powierzchni. To samo było jak inną roślinke umieściłem w żwirze bez koszyczka tylko z samą gabką. Też wypłynęły na powierzchnię. Te co zostały w gąbce miały całe brązowe końcówki po rozłożeniu gąbki ( tz. końcówki schowane w gąbce) zaznaczam że przez kilka dni roślinki rosły dobrze i puszczały nowe listki.   Co robię źle przy sadzeniu takich roślin?   Proszę o pomoc

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2006, 18:57:50 »

rośliny trzeba wyjąć z tej 'gąbki' czyli wełny mineralnej bo inaczej korzenie zaklejają się i nie oddychają ,nie jedzą. rośliny lepiej się trzymają w żwirku 3-5mm bo z piasku czy grubego żwiru wychodzą.
Lukaszl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2006, 19:06:19 »

Czyli jak wyjmę roślinę z "gąbki" i zakopię końcówki w żwirze to powinna się ukorzenić i "zamocować" w podłożu?

70litrów
brzanki różowe
brzanki sumatrzańskie
kirysy spiżowe
zbrojnik niebieski

please kliknij tylko: http://s1.gladiatus.onet.pl/game/c.php?uid=44573
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2006, 20:00:42 »

nie wiem jakie kupiłeś gałązki ale jeśli to nie moczarka to powinne wyrosnąć.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2006, 23:20:40 »

Pozbycie sie wałny mineralnej to podstawa! jej fragmeny powywane przez wode kalecza rybom skrzela i moga wpływac na powaśne choroby grzybowe np pleśniawka własnie na skrzelach.
To że rosliny żle sietrzymają to wina prawdopodobnie zbyt grubego podłożą albo obsady dużych ryb

112,25
dawid_3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2006, 13:36:13 »

Musisz wyciągnąc rośliny z ,,gąbki" i głęboko wsadzić Cheesy

63l. :2 parki pielęgniczek ramireza,5 molinezji (black molly),3 mieczyki hellera,3 kosiarki i 1 zbrojnik niebieski(albinos)
25l. :młode mieczyki i molinezje
studencik4
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2006, 18:42:53 »

A powiedzcie mi jeżeli chcę zasadzić roślinę w tej doniczce/koszyczku właśnie dlatego żeby rybki "jej nie wykopały" to normalnie wypełnić go żwirkiem :?:

Mateo
shrek1818
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2006, 18:54:35 »

Aaaa to ja już wiem dlaczego mój welon zachorował na pleśniawke Smiley ale naszczęście żyje tyle że choroba niejest wyleczona dokońca ale powoli mu się to miejsce zarasta.Wiec wyjmuje zaraz tę gąbke i wsadzam w żwirek:)
Ps.jak wsadzić roślinke ze zdjęcia? w żwirek czy użyć może waty?
http://kabel.net.pl/~shrek1818/roslinka.jpg

Zmieniony przez Sebastian Czw 23 Lut 2006 23:58
DOROTAZOFIA
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2006, 21:36:22 »

mam podobne rośliny, staram się wsadać w żwirek tak aby nie wystawały korzenie, jednak mnie się to nie udaje.
A mimo to rośliny rosną na potęgę z wystającymi częściami korzeni.
każdy sprzedawca uprzedza (powinien) o koniecznosci wyrzucenia "opakowania"
roślinkę ze zdjęcia wsadz w żwirek i podsyp, będzie rosła i się ukorzeni.
zapytaj  jeszcze o światło i skład wody, ja nie jestem w ty mocny, chętnie "posłucham".

112L, atman dr80, fzn3. 5 neonków, 3mieczyki zielone, 3czarne moli, czerwone danio, 4gupiki, 5Endlera, 3platki, danio, 2szczupienczyki dageta, zbrojnik, ampularia, Clithon Sun, świderki i masa roślin, atyla niebieska, red cherryx20,
RAFIK
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2006, 18:32:42 »

Sadząc roslinki z systemem korzeniowym trzeba pamietać,aby troszke przyciąć korzonki co pobudzi roslinke do szybszego wzrostu :!:

84L-HOLENDER:25gat.roślin,10neon czerwony,10danio różowe,2otostki,mnóstwo krewetek red fire
25L-MINI HOLENDER:ok 10gat.roslin,2 otoski,2 kiryski,gupiki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: