Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Fototapeta jak przykleić???  (Przeczytany 14897 razy)
Misiaq
Nowy
*

« : Marzec 03, 2006, 20:28:44 »

Witam
 Mam takie pytanko jak przykleić tapęte (od zewnątrz) do akwarium gdy kupowałem ja w sklepie sprzedawca mówił coś o jakims oleju. Ale nie zabardzo zaczaiłem o co chodzi :shock: . Jak to sie robi i jakim to olejem się przykleja? normalnym do smarzenia, napędowym Cheesy
I drugie pytanko jak nawozicie roślinki nawozem Planta Gainer Classic? Jakieś codzienne małe dawki, co tydzień do całości wody w akwarium czy tylko do podmienianej?

Pozdrawiam Misiaq
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2006, 21:21:48 »

Ja swoją fototapętę po prostu przykleilem na rogach taśmą klejąca Wink Oczywiście dobrze "naciągnałem" żeby przylegała. Co prawda z czasem trochę odeszła od szyby ale to tylko spowodowało, że nie jest taka jasna co mnie osobiście odpowiada. Akurat tak się rozłożyła, że nie jest ani pomarszczona ani pofałdowana. A co do oleju ... hmmm jadalnego raczej nie bo chyba po jakimś zacznie cuchnać. Możesz spróbować silikonu akwarystycznego hmmm no ale nie wiem. Trzeba się liczyć z tym, że jak już przykleisz to na zawsze ...

MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2006, 21:46:43 »

posmaruj szybe olejem albo wazelina i przyklej ja a potem zostaje tylko wypchac pecherzyki powietrza np. linijka do gory
Misiaq
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2006, 12:44:22 »

No tak tylko jaki to ma być olej. Seboos napisał że jadalny po pewnym czasie może zacząć cuchnąć. I czy jesli będę chciał odkleić tapete nie pozostaną na szybie żadne niechciane slady. A wracając do zapachu oleju czy po jakimś czasie on zniknie, moje akwarium stoi obok łóżka więc niechciał bym żeby mi brzydko pachniało Cheesy
MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2006, 12:53:27 »

ja mam na olej i nic nie cuchnie
jak niechcesz na olej to sprubuj na wazeline :lol:
Misiaq
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2006, 17:50:53 »

No i udało się przykleiłem. Oleju wcale nie czuć jak na razie dobrze się trzyma tylko jeszcze pare bąbelków zostało do usunięcia, jak myślicie jak by sie ich nie dało linijką wypchnąć to można spróbować jakoś np. szpilką nakłuć :?: . Dobrze się spało tylko jakoś w nocy musiałem ręka machnąć i strąciłem butle z CO2 z szafki obok akwarium :x ( naszczęście mała jednorazowa) jakoś sie nie mogę przyzwyczaić chyba trochę za blisko łóżka je postawiłem (odsunę przynajmniej na tyle aby nie było w zasięgu mych rąk Cheesy ). Rano dopiero mi Mama powiedziało że o 2.00 w nocy coś spadło, Tata chodził po domu szukał co to a ja się rano budzę a butla leży na środku pokoju na dywanie :twisted: .

Dzięki Seboos i MARCIN141115 za pomoc.
MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2006, 18:30:07 »

niema zaco wkoncu po to jest te forum  Cheesy
lisek_92
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2007, 22:17:10 »

Ja swoja fototapete przykleilem na scianie 3cm od akwa, jak sie patrzy to robi wrazenie jak by akwa bylo szersze

Moje akwaria dojrzewają 270l malawi i 450l Smiley
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2007, 00:54:05 »

Olej jadalny zwykly, jak do smarzenia omletow. nic nie smierdzi. ja mam od 3 mcy i jest cacy. Male babelki - wez krotsza linijke i mocno naciskaj - wszystko wyjdzie. O wazelinie - pierwste slysze, ale jak jest pod reka to ok,moze byc - tylko jest napewno mniej ciekla niz olej i moze byc trudniejsza do rozprowadzenia. I lepiej jest chyba posmarowac tapete, niz sciane akwa...

@lisek_92 : akurat buduje regal na nastepne zbiorniki i twoj pomysl jest akurat teraz dla mnie super! Bo sie zastanawialem, czy nie dac cos na sciane aby woda nie chlapala i szukalem jakiejs fototapety w Castoramie, ale teraz - dzieki Tobie - przyszlo mi do glowy. ze moge dac na sciane taka tapete z akwarystacznego i rozwiaze 2 problemy jedna akcja. Zadbam o sciane i nie bede musial nic kleic do akwa - to jest coool!
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2007, 00:56:05 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 01, 2007, 16:01:10 »

no a ja przykleiłam w rogach zwykłą taśmą klejącą, trzyma się ok, ale w sumie to wydaje mi się, że chyba lepiej wyglądałoby tło np. całe czarne z lekko pogniecionego papieru... niedługo będę zmieniała akwarium na większe i wtedy chyba zrobię coś takiego...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: